Η σεφ Ντίνα Νικολάου, γνωστή για τον δημιουργικό της προσανατολισμό και την εκλεκτή της γαστρονομική αισθητική, φέρνει πάντα τη μαγεία της γεύσης στα πιάτα της καθημερινότητας. Στο νέο της βιβλίο, η αγαπημένη σεφ, πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μοιράζεται μαζί σας τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές της. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα την ακολουθήσετε σε όλα της τα ταξίδια: στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κυρτώνη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια. Η γευστική μνήμη μεταμορφώνει κάθε πιάτο, χαρίζοντας στα φαγητά βαθιά νοστιμιά.
Κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία, κάθε πιάτο έχει το δικό του αποτύπωμα. Αλλά όλες οι συνταγές έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο υλικό για το οποίο όλοι έχουμε τις περισσότερες αναμνήσεις και ιστορίες να διηγηθούμε. Το αλεύρι… Ψωμάκια ζυμωμένα με αγάπη, πίτες με απλά υλικά, κέικ, ζυμαράκια… ζυμώματα, φουσκώματα, ενέργεια, αγάπη και, φυσικά, γνώση!
Συνεργάτες και φίλοι γιόρτασαν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Φαίδρα του St.George Lycabettus Lifestyle Hotel στην Αθήνα, συνεργάτες και φίλοι γιόρτασαν την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου, με τίτλο Dina’s Bakery, My best recipes, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές της, έχοντας ένα κοινό συστατικό: το αλεύρι… Τη φωτογράφιση του βιβλίου υπογράφει ο φωτογράφος Παναγιώτης Μπελτζινίτης και το food styling η Γωγώ Νικολάου.
Για το βιβλίο μίλησαν η Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), η Αλεξία Κεφαλά, δημοσιογράφος (Le Figaro, Τα Νέα), η Κατερίνα Δάκου, ιδιοκτήτρια της Αλευροβιομηχανίας «Μύλοι Δάκου», η Ειρήνη Βασιλοπούλου, νομικός-επιχειρηματίας και η Ελένη Τσολάκη, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των εκδόσεων Μίνωας, Γιάννη Κωνστανταρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τη συγγραφέα και τόνισε την άψογη συνεργασία που είχε μαζί της κατά την έκδοση του βιβλίου. Ξεχωριστή παρέμβαση έκανε και ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου που τόνισε τον «μαμαδίστικο» χαρακτήρα και την αυθεντικότητα των συνταγών αυτού του βιβλίου.
Η Ντίνα Νικολάου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε το κοινό και περιέγραψε την ιδέα πίσω από τη δημιουργία του βιβλίου: «Είναι οι συνταγές που, αν ζούσα έναν αιώνα πριν, σίγουρα θα κατέγραφα σε ένα ρομαντικό, λουλουδάτο τετραδιάκι, για να μην ξεχαστούν και να τις κληροδοτήσω σε αυτούς που αγαπώ. Είναι ένα βιβλίο συνταγών, αλλά κυρίως ένα βιβλίο στιγμών από τη ζωή μου».
Στην παρουσίαση έδωσε το «παρών» πλήθος επώνυμων φίλων και συνεργατών της συγγραφέως. Η Ντίνα Νικολάου υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα των χορηγών της βραδιάς: αλμυρές λιχουδιές από τους Μύλους Δάκου, κρασιά από το οινοποιείο Muses Estate, μανιάτικα λαλάγγια από το Alexia’s Coffee & Food Collection, αλλαντικά Mπούμπας και παραδοσιακά προϊόντα Λήμνου από την εταιρία Χρυσάφη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ταξίδι στο Παρίσι για µεταπτυχιακά στα οικονοµικά στάθηκε η αφορµή για να της δείξει το πεπρωµένο της. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenôtre».
Αγαπητή, δηµοφιλής, πολυβραβευµένη, µε εµµονή στην ελληνική γαστρονοµική κουλτούρα και στα ελληνικά προϊόντα, φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό, γνωστοποιώντας τηδιατροφική αξία και υπεροχή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής σε όλο τον κόσµο.
Το εστιατόριό της στο Παρίσι (Evi Evane) που έχει δηµιουργήσει µε την αδελφή της Μαρία, αλλά και τα 5 traiteur που έχουν ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι συνώνυµο ελληνικής και µεσογειακής διατροφής για τους Παρισιάνους που τους «ταξιδεύει» µέσα από τις γεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνεχής προσπάθεια αναγνωρίστηκε από τον Gilles Pudlowski, δηµιουργό του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Pudlo Paris, που το 2017 ανέβασε το Evi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του τη µεγάλη διάκριση «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».
Πολύ δραστήρια και στην ελληνική γαστρονοµική πραγµατικότητα, όπου από το 2011 έως σήµερα παραµένει Πρεσβευτής Cheffe για τη γαστρονοµική προώθηση της Προ του Άθω περιοχής και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina, ενώ από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Το 2020 αναλαµβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραµµα «ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης µε στόχο να επισηµανθεί η βιώσιµη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».
Για όλες αυτές τις δραστηριότητες έχει λάβει αρκετές επιβραβεύσεις· το 2017 τα Tourism Awards της απονείµουν το Χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, το 2019, κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταµοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονέµουν βραβείο για την προσφορά της στην κατηγορία Τουρισµός και Φιλοξενία αλλά και το 2023 ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας τη βράβευσε για τη δράση της και τη συµβολή της στην ανάπτυξη της χώρας και την προώθηση της ελληνικής γαστρονοµίας στο εξωτερικό.
Τα βιβλία της Ντίνας είναι πολλά σε Ελλάδα και Γαλλία και κάποια έχουν καταφέρει να γίνουν best sellers (Grèce: La cuisine authentique). ∆ουλεύοντας ασταµάτητα και στις δύο χώρες, για να σας παρουσιάσει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας από τις εκδόσεις Μίνωας αλλά και στο Παρίσι, µε τον εκδοτικό οίκο Hachette για την έκδοση του Crète: La cuisine authentique Dina Nikolaou.
Με τη συνεχή παρουσία της στην ελληνική αλλά και γαλλική τηλεόραση, µέσα από µαγειρικές εκποµπές, γαστρονοµικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο, σεµινάρια µαγειρικής, αλλά και µε τη συµµετοχή της ως υπεύθυνη σεφ για την Παρασκευή της µεγαλύτερης κακαβιάς στον κόσµο στον ∆ήµο Σητείας που εντάχθηκε στα ρεκόρ Guinness, η Ντίνα Νικολάου δίκαια θεωρείται ως η πρέσβειρα διεθνώς της ελληνικής γαστρονοµίας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχι