Στην Άνδρο για Καλσούνια!

Στην Άνδρο τα λένε Καλσούνια, έχουν σχεδόν το ίδιο σχήμα με τα αμυγδαλωτά τους και αποτελούν κορυφαίο δείγμα της υψηλής ζαχαροπλαστικής του νησιού. Είναι αέρινα, με φύλλο τόσο λεπτό στα όρια του ανύπαρκτου, που απορείς πως συγκρατεί αυτή την μοναδικής ισορροπίας γέμιση που είναι συγχρόνως υγρή, στεγνή, πλούσια ‘φορτωμένη’ αλλά και ελαφριά.

Ένα θαύμα της αστικής ζαχαροπλαστικής του νησιού, της οποίας τον πήχη ανέβαζε η ναυτική Άνδρος με την εισαγωγή γνώσης, τεχνικών, υλικών και απαιτήσεων από την εφοπλιστική κοινότητα που ήθελε μόνο τα καλύτερα στα καλέσματά της.

Πασίγνωστο το νησί για τα αμυγδαλωτά του, αλλά τα Καλσούνια τους είναι μοναδικά. Στην Άνδρο τα  τυλίγουν σύμφωνα με την Παλιοπολιανή παράδοση και το έφτιαχναν στα σπίτια τους οι νοικοκυρές για κέρασμα. Είναι μπελαλίδικο γλυκό αλλά ήταν και του γάμου και η ταλαιπωρία δεν μέτραγε.

Το παραδοσιακό αυτό γλυκό, αφού με ιδιαίτερη μαεστρία φτιαχτεί το λεπτεπίλεπτο φύλλο και γεμιστεί με το πρώτης τάξεως μοσχομυρωτάδο μείγμα με καρπούς και μέλι, μετά αφήνεται πάνω στα ταψιά να τραβήξει, σχεδόν βδομάδα! Έπειτα, βούτηγμα σε ανθόνερο και πέρασμα σε άχνη, ένα, δύο χέρια!

Τα Καλσούνια της Άνδρου είναι τα γλυκά του γάμου και της χαράς, και ότι πιο νόστιμο και συγκινητικό δοκίμασα στο νησί. Και αυτά του Ζαΐρη, απαράμιλλα, αφού όπως μου είπαν φίλοι στο νησί, ταξιδεύουν μία ώρα και παραπάνω, για να πάνε απ’όλα τα σημεία του νησιού στο Ζαχαροπλαστείο του, που βρίσκεται λίγο έξω από την Xώρα, στην Μεσσαριά.

Εκπαιδευμένος αφοσιωμένος επαγγελματίας, ο παππούς Αδαμάντιος Ζαΐρης που από νωρίς εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής στο περίφημο Ζαχαροπλαστείο Γαλανός στην Χώρα της Άνδρου, και εν συνεχεία στην Αθήνα στου Zonars, πριν επιστρέψει στη νησί και φτιάξει το πρώτο του Ζαχαροπλαστείο, άφησε την περίφημη συνταγή για τα Καλσούνια, με την οποία η 3η γενιά τα φτιάχνει και σήμερα με το ίδιο μεράκι και πάθος.

Ο Λεωνίδας που θα σας υποδεχτεί με ένα τεράστιο χαμόγελο στο Ζαχαροπλαστείο του για να σας εξυπηρετήσει, έχει πάει όλη την ιστορία παρακάτω. Μαζί με την υπέροχη γυναίκα του Ευαγγελία, δυνατό team οι δυό τους, διατηρούν και συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση δυναμικά προς το μέλλον, με αξίες και πολύ αγάπη!

Οι ποιότητα στις πρώτες ύλες το δυνατό τους χαρτί, οι γνώσεις και η δημιουργικότητα, το ρίσκο και το μεράκι τα όπλα τους. Οι συσκευασίες τους εξαιρετικά καλαίσθητες, με την μακρόστενη για τα Kαλσούνια να κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα Καλσούνια, 7 στον αριθμό στα κουτιά, με απόφαση του Λεωνίδα.  Ρίσκο που πήρε και πέτυχε, να συσκευάσει σε λιγότερο από μισόκιλο τα περίφημα αυτά γλυκά και δεν το μετάνιωσε. Εμπορικά σκίζει!

Στο Ζαχαροπλαστείο Ζαϊρης στην  Μεσσαριά της Άνδρου θα βρείτε επίσης πεντανόστιμα αμυγδαλωτά, παστιτσάκια και την περίφημη τούρτα  Κρανς ή αλλιώς τούρτα καραμέλα όπως την λένε οι ντόπιοι.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη – Φωτογραφίες © urbanguru.gr

Ζαχαροπλαστείο Ζαϊρης, Μεσσαριά Άνδρος

zairis-pastry.gr