Το παραδοσιακό ψωμί της Ιρλανδίας, γίνεται χωρίς μαγιά, με ξινόγαλα και έχει υπέροχη υφή και κρούστα

Το παραδοσιακό ψωμί της Ιρλανδίας φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά, σόδα και ξινόγαλα ή Αριάνι. Χωρίς μαγιά, χωρίς προζύμι, εύκολα, γρήγορα, είναι απίστευτα νόστιμο και έχει υπέροχη υφή και κρούστα.

Οι Ιρλανδοί το αγαπούσαν και αποτελούσε την λιχουδιά των φτωχών, καθώς στην παραδοσιακή συνταγή πρόσθεταν ότι επιπλέον έβρισκαν και το αποτέλεσμα που αποζημίωνε, ήταν πάντα μια έκπληξη. Ξηροί καρποί, τυρί πιο σπάνια, και διάφορα μυρωδικά έδιναν στο ψωμί πιο πλούσια εμφάνιση και γεύση.

Αγαπημένο ψωμί και των Ιρλανδών μεταναστών στην Αμερική, λόγος που το έκανε μέχρι και σήμερα, ένα από τα πιο γνωστά ψωμιά των Αμερικανών. Παλαιότερα, το έψηναν πάνω σε καυτά κάρβουνα μέσα σε ένα τηγάνι. Αργότερα, αφού το ζύμωναν σε καρβέλι, το τοποθετούσαν σε τηγάνι ή κατσαρόλι με μεταλλικό κάλυμμα τέτοιο που να δέχεται πάνω του τα κάρβουνα. Το έψηναν σε φωτιά την οποία άφηναν να σβήσει. Όταν ήταν έτοιμο το έκοβαν ζεστό ακόμα, και το έτρωγαν αμέσως, αλείφοντας φέτες με πλούσιες δόσεις φρέσκου βούτυρου. Έλεγαν ότι ήταν ότι καλύτερο   έχει μπει σε στομάχι ανθρώπου.O σταυρός που το χάραζαν πριν ψηθεί ήταν για να διώχνει το κακό και να προστατεύει το νοικοκύρη. Οι νεράιδες ήταν ευπρόσδεκτες να δοκιμάσουν.

ΥΛΙΚΑ

2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κουτ. γλ. σόδα

1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι

1 1/2 φλ. τσαγ. ξινόγαλα

Ανάβετε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200β. Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε όλα τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε το ξινόγαλα το οποίο πριν έχετε ανακατέψει καλά μέσα στο μπουκάλι και δουλεύετε να γίνει ζύμη μαλακή. Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι ή γάλα.

Ζυμώνετε σε καρβέλι στρογγυλό. Το πασπαλίζετε με αλεύρι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πιέζετε το καρβέλι να πλατύνει και με ένα μαχαίρι το χαράζετε σε σχήμα σταυρού. Τοποθετείτε στον φούρνο και ψήνετε για  45 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Τρώγετε και ζεστό και κρύο. Ένα καλό φρέσκο βούτυρο για άλειμμα είναι μια πολύ καλή ιδέα.