Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου και η Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος γιορτάζει!

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” γιορτάζει την “Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου” διοργανώνοντας 2 παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα.  Το masterclass με τίτλο “Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!” και την έκθεση οινογευσίας “Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου”.

Η ευγενέστερη και σπουδαία ερυθρή ποικιλία της Βορείου Ελλάδας, το Ξινόμαυρο, ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, είναι πολυδύναμη ποικιλία και μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιού. Σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο, μπορεί να δώσει θαυμάσια ερυθρά, ξηρά κρασιά, πλούσια σε τανίνες και επιδεκτικά παλαίωσης. Σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα ροζέ, ήρεμα αλλά και αφρώδη κρασιά, με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και ιδίως φράουλας. Μπορεί ακόμα να δώσει και λευκούς οίνους (blanc de noirs), με χαρακτηριστικό χρώμα και άρωμα, και ζωηρή γεύση.

Και οι δύο εκδηλώσεις της Ένωσης, θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens (οδός Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20 στην Πλάκα) με ώρες λειτουργίας:

– Masterclass:   18:00-20:00

– Έκθεση οινογευσίας:   18:00-22:00

Τα αγαπημένα “ΒορΟινά” για πρώτη φορά ντύνονται με την πολύχρωμη φορεσιά του Ξινόμαυρου παρουσιάζοντας την πλούσια χρωματική και γευστική του παλέτα, με κρασιά ένδειξης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνι, λευκά, orange, ροζέ, ερυθρά, νεαρά και παλαιωμένα, ξηρά ή αφρώδη και άλλα, από τα ονομαστά αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας.

Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει από τα τραπέζια όπου θα είναι τοποθετημένες φιάλες με Ξινόμαυρο, όλες τις εκφράσεις του, από τις 4 ζώνες ΠΟΠ της ποικιλίας, μέχρι ετικέτες περιορισμένης κυκλοφορίας.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, εμπόριο οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφους, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, συμπληρώνοντας διαφορετική φόρμα εγγραφής για την κάθε εκδήλωση. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ MASTERCLASS ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.

Masterclass:   Το Ξινόμαυρο στα καλύτερά του!

Οι «Οινοποιοί Boρείου Ελλάδος» επιλέγουν το καλύτερο κρασί της γκάμας τους, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, για να αποδείξουν το πώς αυτή η ποικιλία κατακτά όλες τις αγορές του κόσμου.

Με την καθοδήγηση, τις εμπεριστατωμένες γνώσεις και κυρίως την ικανότητά του να τις μεταδίδει, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης θα μας ταξιδέψει νοερά στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας, όπου κυρίως καλλιεργείται το Ξινόμαυρο και παράγει κρασιά της ποικιλίας, που επάξια αναδεικνύουν το βάθος των ξεχωριστών και μοναδικών χαρακτηριστικών της.

Περισσότερες πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής θα βρείτε στη διεύθυνση:  rb.gy/3bdfd1