Το τσάι ιβίσκου είναι φαρμακευτικό τσάι (μάθετε το γιατί)

Το τσάι ιβίσκου συμβάλλει στην μακροζωία κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του και της ικανότητάς του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Δρα θεραπευτικά κατά των φλεγμονών και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ρίχνει την πίεση αν καταναλώνεται τακτικά και βοηθά στην υγιή, σταδιακή απώλεια βάρους.

της Μαυρέτας Πολίτη

Το τσάι Iβίσκου έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και  χρησιμοποιείται συχνότατα ως φαρμακευτικό τσάι.  Έχει γεύση και άρωμα παρόμοια με του χυμού των κράνμπερις. Είναι ελαφρά ξινόπικρο, αλλά μπορείτε να διορθώσετε την γεύση του προσθέτοντας μέλι και άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα και τζίντζερ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Έχει ρουμπίνι χρώμα και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο. Επίσης δεν περιέχει καφεΐνη.

Είναι τσάι πλούσιο σε βιταμίνη C, μέταλλα, αντιοξειδωτικά  και σύμφωνα με έκθεση της Αμερικάνικης ένωσης για την καρδιά (AHA-American Heart Association), που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2008, η κατανάλωση αυτού του τσαγιού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε προ-υπερτασικούς και ελαφρώς υπερτασικούς ενήλικες. Επίσης μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αυτό συμβαίνει λόγω των αντιφλεγμονωδών αλλά και των  διουρητικών ιδιοτήτων του, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη. Για να έχει όμως αποτελεσματική επίδραση, θα πρέπει να καταναλώνετε τρία φλιτζάνια του τσαγιού κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές  του ιδιότητες συμβάλλουν στην προστασία του σώματος  από ασθένειες επειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού ιβίσκου, γνωστού και ως Agua De Jamaica, περιλαμβάνουν επίσης την ικανότητά του να θεραπεύει το διαταραγμένο πεπτικό σύστημα, ενώ δρα θεραπευτικά κατά των φλεγμονών και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Mάλιστα, μαζί με το πράσινο τσάι, θεωρούνται τα καλύτερα ροφήματα για την υγεία του προστάτη. Επίσης βοηθά στην υγιή, σταδιακή απώλεια βάρους, ενώ τα τελευταία χρόνια κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, έχουν δείξει ότι ο ιβίσκος είναι αρκετά επωφελής και για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Άλλη μια σημαντική δράση του είναι ότι ανακουφίζει από τον εμμηνορροϊκό πόνο, από κράμπες και βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στις αλλαγές της διάθεσης, την κατάθλιψη και την υπερκατανάλωση τροφής.

Με όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το τσάι ιβίσκου θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής, βοηθώντας στην διατήρηση της καλής υγείας.

Πώς να το φτιάξετε: Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από μέρη του φυτού ιβίσκου που ενδείκνυνται για βράσιμο. Βράστε 1 φλιτζάνι νερό. Τοποθετείστε σε φλιτζάνι 1 κουτ. γλ. αποξηραμένο ιβίσκο και περιχύστε με το βραστό νερό. Σκεπάστε και αφήστε το έτσι για 5-7 λεπτά. Σουρώστε το και απολαύστε το με μέλι ή σκέτο. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε  κανέλα ή τζίντζερ για περισσότερο άρωμα.

“Αν προσθέσετε αποξηραμένη μέντα θα έχετε δημιουργήσει ένα αντιοξειδωτικό ρόφημα δυναμίτη!”

Προσοχή στις παρενέργειες: Όπως με όλα τα βότανα όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, θα πρέπει  να είναι ελεύθερα προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας. Στην περίπτωση του ιβίσκου επιπλέον προσοχή πρέπει να δοθεί  για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.