Spa στο Κόκκινο νερό της Αγιάς που συγκρίνεται με αυτό του Vichy!

Το Κόκκινο Νερό του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, είναι ο οικισμός στους πρόποδες του Κισάβου που πήρε το όνομά του από την ιαματική πηγή με το κόκκινο νερό που αναβλύζει εκεί.

Ονομάστηκε Κόκκινο Νερό από το κόκκινο χρώμα που έπαιρνε το νερό, λόγω του σιδήρου που περιείχε η περιοχή απ’ όπου περνούσε. Ανάλυση του ιαματικού νερού που πραγματοποιήθηκε το 2000, από τον Σύνδεσμο Ιαματικών και Μεταλλικών Πηγών Ελλάδος αναφέρει ότι είναι δυσεύρετο και αξιόλογο, όσον αφορά στη σύνθεσή του. Είναι  εξόχως τονωτικό, πλούσιο σε μεταλλικά άλατα (όξινο – οξυανθρακικό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο, μεταλλικό σιδηρούχο). Είναι πόσιμο και δεν εμφιαλώνεται, καθώς ο άφθονος σίδηρος που περιέχει κατακάθεται στον πυθμένα της φιάλης και καθιστά το νερό ανενεργό για τις παθήσεις που θεραπεύει και χάνεται η φυσική ουσία που περιέχει.

Το νερό στο Κόκκινο Νερό, αναγνωρίστηκε με ΦΕΚ το 2019 ως ιαματικός φυσικός πόρος, για λουτροθεραπεία και ποσιοθεραπεία, για παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος, ρευματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος.

Οι μαρτυρίες λένε ότι παλαιότερα, ολόκληρα καραβάνια έφταναν στο Κόκκινο Νερό, για να κάνουν οι άνθρωποι λουτροθεραπεία ή να πιουν το ιαματικό νερό και να γιατρέψουν διάφορες παθήσεις τους. Ο Friedrich Stahlim αναφέρει στο βιβλίο του «Η αρχαία Θεσσαλία» τις δυο πηγές μεταλλικού κόκκινου νερού, γράφοντας ότι πρόκειται για νερό ευχάριστα δροσερό (12 βαθμοί Κελσίου) και με ωραία γεύση. Ο γνωστός Γερμανός βοτανολόγος Theodor Heinrich Hermann von Heldreich (1822-1902) το παρομοιάζει με το νερό της γαλλικής πηγής Hauterive του Vichy.

Η τοποθεσία προσφέρει εξωτερικά ψυχρά λουτρά, χώρο για λασποθεραπεία, ενώ υπάρχει μια βρύση για ποσιοθεραπεία. Το νερό έχει έντονη ανθρακούχα γεύση.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για την αρχαία πόλη Ευρυμένες καθώς τα ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή αυτό μαρτυρούν.Οι Ευρυμένες οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει και δικό τους νόμισμα, σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο, αναφέρονται για τελευταία φορά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

Ο πρώτος που ανέφερε τις ιδιότητες της ιαματικής πηγής και της ποσιοθεραπείας, ήταν ο Λατίνος ιστορικός Πλιόνιος ο οποίος είπε ότι «εάν κάποιος ρίξει στο σιντριβάνι των Ευρυμενών ένα χρυσό κόσμημα αυτό θα μετατραπεί σε πέτρα…».

Κείμενο και φωτογραφίες Τζένη Φραγκούλη

Πηγές:
https://old.dimosagias.gr/
http://kokkinonero.blogspot.com/