Τα ωφέλη της “πολύχρωμης” διατροφής είναι σημαντικά

Πρόσφατα, μετά τις εργασίες του  Δρ. Τζέιμς Τζόζεφ από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Tufts και άλλων επιστημόνων, η “πολύχρωμη” διατροφή,  είναι η κυρίαρχη τάση στο χώρο της υγείας.

της Ρίτας Βελώνη

Οι ειδικοί εξηγούν με παραδείγματα την υπέροχη δύναμη των χρωμάτων στις φυτικές τροφές, τονίζοντας: Όσο πιο ζωηρό και έντονο είναι το χρώμα ενός φρούτου ή ενός λαχανικού,  τόσο πιο ισχυρή είναι η ικανότητά του να προλαμβάνει ή να καταπολεμά τις ασθένειες (καρκίνο, καρδιοπάθειες, εμφράγματα, υπέρταση, διαβήτη,  καταράκτη,  φλεγμονές και πνευμονικά νοσήματα) καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά. Ακόμα λοιπόν και αν  πρόκειται  για ένα έξυπνο επιστημονικό κόλπο (που δεν είναι), για να μας κάνει να βάλουμε στο τραπέζι μας άφθονα φρούτα και λαχανικά, αξίζει τον κόπο να καθιερώσουμε 5- 6  μερίδες φρούτων και λαχανικών (από κάθε χρώμα), στο καθημερινό διαιτολόγιο.   Όπως χαρακτηριστικά λένε πια οι ειδικοί: Να τρώτε ένα ουράνιο τόξο στο γεύμα όσο πιο συχνά μπορείτε. Αλλά και 3 χρώματα σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, τουλάχιστον για αρχή.

Τι προσφέρουν οι χρωματικές κατηγορίες:

  • Η πράσινη τροφή (αβοκάντο, ακτινίδια, πιπεριές και όλα τα πράσινα λαχανικά): ενισχύει την άμυνα του οργανισμού στις μολύνσεις, στις δερματοπάθειες στις πεπτικές διαταραχές.
  • Η κόκκινη τροφή (ντομάτες, κεράσια, φράουλες, καρπούζι, παντζάρια, κόκκινο λάχανο και πιπεριές): κάνει καλό στο αίμα στα νεφρά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Η μπλε-μοβ τροφή (σταφύλια, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, σύκα) βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
  • Η πορτοκαλί τροφή (καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, λωτοί, μανταρίνια), διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, ανοικοδομεί τους ιστούς του δέρματος και τα κύτταρα.
  • Η κίτρινη τροφή (λεμόνια, αχλάδια, μπανάνες, ανανάς, γκρειπ –φρουτ ): καταπολεμά την ατονία και τη νευρικότητα, καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη χώνεψη και την καλή λειτουργία εντέρων και στομάχου.
  • Η λευκή τροφή (μήλα, μανιτάρια, πατάτες, κρεμμύδι, σκόρδο): Προστατεύει την καρδιά και  συντελεί στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.
  • Η καφέ τροφή (σπόροι, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά, ρύζι): Εμποδίζει τη δημιουργία νεοπλασιών του εντέρου, τονώνει το μυικό και νευρικό σύστημα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα