Η TLC διατροφή γίνεται ολιστική προσέγγιση

Το  Therapeutic Lifestyle Changes που αφορούσε καθαρά σε διατροφικές συνήθειες, στοχεύει  στο ολιστικό Τender Loving Care, δηλαδή αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό μας, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή και υπόσχεται υγεία, ευεξία και χαρά. Η ΑPA, American Psychology Association  σε έρευνά της υποστηρίζει ότι η άσκηση, ο χρόνος στην φύση και το να βοηθάμε άλλους ανθρώπους, συμβάλλουν αποτελεσματικά σε μια ζωή ευτυχισμένη και υγιή.

της Μαυρέτας Πολίτη

Η διατροφή TLC αρχικά δημιουργήθηκε  από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ  για να υιοθετηθούν από τον πληθυσμό υγιεινές συνήθειες στην διατροφή, να προωθήσουν την δημόσια υγεία για την μείωσης της  κακής χοληστερίνης και να αντιμετωπίσουν τις καρδιακές παθήσεις.  Η βασική αρχή της είναι η μείωση των κακών λιπαρών και όλων των τροφών  που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη.  Προτιμούνται οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, όλα τα ολικής αλέσεως και οι τροφές με τα χαμηλά λιπαρά. Αυτά τα γνωρίζουμε.

Το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Αμερικής, το πήγε παραπέρα και τα αποτελέσματα έρευνας τους συμπεραίνουν ότι οι αλλαγές σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα ψυχολογικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες. Η άσκηση, οι βόλτες στην φύση, η πνευματική ενασχόληση με θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν το πνεύμα όπως φιλοσοφία και θρησκεία, η φιλανθρωπία, το να βοηθάς τους συνανθρώπους, η χαλάρωση και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν πάντα πολύ θετικά αποτελέσματα στην γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Σε αντίθεση με συνήθειες βλαβερές για την υγεία, όπως το να περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη του κομπιούτερ και στην τηλεόραση καθώς και η κοινωνική απομόνωση αλλά και η έλλειψη χαλαρών περιπάτων στην φύση και αλλού.

Σύμφωνα με τον Roger Walsh, M.D., PhD του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Irvine’s College of Medicine  αυτού του είδους οι υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να είναι βασικός στόχος επίτευξης για την δημόσια υγεία. Τender Loving Care, δηλαδή αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό μας, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή.

Ο Roger Walsh επιπλέον προσθέτει:

  • Η άσκηση και οι βόλτες στην φύση, βοηθούν στην γέννηση νέων νευρώνων στον εγκέφαλο με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την μνήμη, την σκέψη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Οι σχέσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα αποτελούν ασπίδα υγείας τόσο σωματικής (από ένα απλό κρυολόγημα εως και εγκεφαλικά) όσο και ψυχολογικής και οδηγούν σε ευεξία που διαρκεί.
  • Ο διαλογισμός προσφέρει συναισθηματική σταθερότητα και βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες.
  • Η πνευματική και ψυχολογική ενασχόληση με την αυτογνωσία που επικεντρώνεται στην αγάπη και την συγχώρεση, καταπολεμά το άγχος, την κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και οδηγεί σε ευεξία και χαρά.

Οι αλλαγές  που μπορείτε να κάνετε στις διατροφικές συνήθειες σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ στα πλαίσια της TLC διατροφής αλλά και του Tender Loving Care είναι οι εξής:  Γίνετε δημιουργικοί με την μαγειρική σας. Δοκιμάστε νέες πιο υγιεινές συνταγές και κάντε τις αλλαγές προς ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής σιγά σιγά. Να αφιερώνετε χρόνο στο φαγητό σας. Τουλάχιστον 10 λετπά για το πρωινό και να τρώσε με ησυχία.  Ξεκινήστε τις διατροφικές αλλαγές από το πρωινό (προτιμήστε μέλι, ταχίνι, άπαχο τυρί, φέτες ψωμί ολικής άλεσης, γιαούρτι, βρώμη) και μετά τα σνακ (προτιμήστε φρούτα, ξηρούς  καρπούς, μπάρες δημητριακών). Στην συνέχεια κάντε αλλαγές στα γεύματα. Πειραματιστείτε με τις σαλάτες και τα ντρέσινγκς με βάση το γιαούρτι, προσθέστε ξηρούς καρπούς και φρούτα, κάντε την σαλάτα ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Αν ξεφύγετε από το πρόγραμμα που έχετε θεσπίσει δεν πειράζει. Σημασία έχει να ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες τις περισσότερες μέρες τον μήνα. Αν μετράτε τις κουταλιές, τις θερμίδες και είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας στην τήρηση αυτών των αλλαγών θα κουραστείτε και θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Διασκεδάστε το ώστε να σας γίνει τρόπος ζωής.