ΧΑΠ: Ο τσιγαρόβηχας δεν είναι άνευ σημασίας (όλα όσα πρέπει να ξέρετε)

Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της ΧΑΠ (Xρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και πολλές περιπτώσεις Χ.Α.Π., οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα. Στην Ελλάδα 37-40% του πληθυσμού καπνίζουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι 17%-18%.

της Τζένης Φραγκούλη

Η Χ.Α.Π. είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο.  Χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. 384 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Χ.Α.Π. και η  αιτιολογία της συνίσταται στην μακροχρόνια έκθεση σε ουσίες ερεθιστικές που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.  Κυρίως το κάπνισμα, κατά 99% και κατ’ ελάχιστο η μόλυνση του αέρα, οι χημικές αναθυμιάσεις ή η σκόνη από το περιβάλλον μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση Χ.Α.Π.  Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από Χ.Α.Π. είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σημαντικό είναι ότι οι παροξύνσεις (οξύ συμβάν με επιδείνωση των συμπτωμάτων) της ασθένειας και οι συννοσηρότητες συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με Χ.Α.Π.  επιδεινώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η καθυστερημένη διάγνωση της ασθένειας καθώς δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στα συμπτώματα, ειδικά από τους παθητικούς καπνιστές. Όσο για τον τσιγαρόβηχα, συνήθως δεν είναι άνευ σημασίας, ειδικά αν είναι παραγωγικός και με διάρκεια.

“Ο καπνός του άλλου αρρωσταίνει και τους γύρω του”

Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με την Χ.Α.Π.

1.Το λαχάνιασμα δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα της Χ.Α.Π. Επιπλέον συμπτώματα είναι ο επίμονος βήχας με παραγωγή φλέγματος, οι λοιμώξεις στο θώρακα και ο συριγμός.

  1. Η Χ.Α.Π. μπορεί να αρχίσει στη δεκαετία των 40 ετών, ή νωρίτερα, παρότι πολλοί άνθρωποι συχνά δεν διαγιγνώσκονται έως τη δεκαετία των 50 ή των 60 ετών.
  2. Το άσθμα και η Χ.Α.Π. δεν είναι το ίδιο, παρότι τα συμπτώματα φαίνονται να είναι παρόμοια. Είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή διάγνωση από το γιατρό σας.
  3. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση είναι ασφαλής και επωφελής για τους περισσότερους ανθρώπους με Χ.Α.Π.. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ήπιες ασκήσεις που είναι κατάλληλες για εσάς.
  4. Αν και το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία, η έκθεση σε αναθυμιάσεις, χημικές ουσίες, σκόνη ή επιβλαβείς ρύπους μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση Χ.Α.Π..
  5. Η διατήρηση μίας καλά ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να βελτιώσετε την υγεία σας.
  6. Το επιπλέον σωματικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει τη δύσπνοια και τα συμπτώματα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψή τους και στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων.
  7. Παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν ίαση για τη ΧΑΠ, με τη βοήθεια του γιατρού σας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ώστε να βρείτε τη σωστή υποστήριξη και τις θεραπευτικές επιλογές που λειτουργούν στην περίπτωσή σας.

“Η μόνη πρόληψη είναι  η διακοπή του καπνίσματος”

Σε παρουσίαση των μηνυμάτων σημαντικής μελέτης της GSK σχετικά με την θεραπεία της Χ.Α.Π., οι ομιλητές ανέφεραν τα εξής:

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της Χ.Α.Π. Παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκ. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με Χ.Α.Π. παραμένει αδιάγνωστο». Επιπροσθέτως,  τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την Χ.Α.Π. δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς προβλέπουν ότι η νόσος θα αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, ενώ το 15 – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με Χ.Α.Π. μέσα στα επόμενα χρόνια». Τα ποσοστά νοσηρότητας είναι πλέον τα ίδια σε άνδρες και γυναίκες και η μόνη πρόληψη είναι  η διακοπή του καπνίσματος συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Η κα Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαίνουσα σημασία της πρώτης επιτυχημένης άμεσης συγκριτικής μελέτης τα αποτελέσματα της οποίας θα βοηθήσουν σημαντικά στην θεραπεία της Χ.Α.Π. και  τους ασθενείς να απολαμβάνουν τελικά την κάθε τους ανάσα, καθώς η βρογχοδιαστολή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Κατά τη διαδικασία επιλογής βρογχοδιασταλτικής θεραπείας, η ιατρική κοινότητα βρίσκεται πλέον μπροστά σε αρκετές νέες και εξαιρετικά αποτελεσματικές επιλογές.

* Η φωτογραφία είναι από την καμπάνια του Εθνικού Καρδιολογικού Πνευμονολογικού και Αιματολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, δημιουργημένη από την  Porter Novelli με το σλόγκαν  “Μάθε περισσότερα, ανέπνευσε καλύτερα”