Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι αιτίες, τα συμπτώματα και η θεραπεία. Νέα καμπάνια ενημέρωσης #happyBREATHday

Μια νέα διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο #happyBREATHday είναι «στον αέρα» με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Η καμπάνια της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.   Η παρουσίαση της καμπάνιας #happyBREATHday πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χ.Α.Π., που φέτος έχει οριστεί η 20η Νοεμβρίου.

Ο κ. Νικόλαος Κουλούρης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας., Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», ανέφερε ότι «Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης σοβαρών αναπνευστικών νόσων, μεταξύ αυτών και ηΧ.Α.Π., αποτελεί βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της Ε.Π.Ε.  

Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π. (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χ.Α.Π. δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος.  Το κάπνισμα δημιουργεί πάνω από 20 παθήσεις, φλεγμονές και νεοπλασίες.

Δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές Χ.Α.Π. . 4 στους 5 ασθενείς με Χ.Α.Π. νοσούν λόγω καπνίσματος.  Ενας ασθενής με Χ.Α.Π. κινδυνεύει 5 φορές περισσότερο να νοσήσει από καρκίνο, από έναν συνομήλικο του χωρίς Χ.Α.Π.

Η Χ.Α.Π. ξεσηκώνει στον οργανισμό ένα καταρράκτη φλεγμονής που επιφέρει και άλλες παθήσεις.

Η Χ.Α.Π.αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία, όσο και συνολικά τα συστήματα υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν, καθώς μπορούμε να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη Χ.Α.Π.»

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.Π.Ε, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν», δήλωσε ότι «Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων καθώς και η ευρεία εφαρμογή των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της Χ.Α.Π. Παραμένει, όμως, μια νόσος με υψηλή επίπτωση σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που περιλαμβάνει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με καπνιστική συνήθεια. Η επίπτωση αυτή για τον ελληνικό χώρο ανέρχεται περίπου στο 8-10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της Ε.Π.Ε.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια.  

Ο τσιγαρόβηχας είναι σύμπτωμα της νόσου.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της Χ.Α.Π είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, απαιτείται  διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου.

Για το λόγο αυτό, μέσω της καμπάνιας #happyBREATHday, προτρέπουμε κι εμείς όλους τους νυν και πρώην καπνιστές, που εμφανίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, να επισκεφθούν έναν Πνευμονολόγο, που είναι και ο μόνος ιατρός με γνώση αξιολόγησης της εξέτασης».

Ο κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αθηναϊκού Πνευμονολογικού Ινστιτούτου και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ» του Νοσοκομείου “Metropolitan”, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χ.Α.Π. ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Επιπλέον, αργούν να πάνε στον γιατρό, καθυστερεί η διάγνωση και δυσκολεύει η θεραπευτική προσέγγιση.  Η Χ.Α.Π. αποτελεί αιτία για πρόωρη γήρανση και πρόωρο θάνατο. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται μέχρις αδυναμίας του να βγει από το σπίτι, να εργαστεί, να ζήσει εν τέλει μία φυσιολογική για την ηλικία του καθημερινότητα.

Η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και  η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική πτωτική πορεία, βοηθώντας τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα, να ζουν σχεδόν φυσιολογικά, να εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να αποφύγουν τις παροξύνσεις και τις νοσηλείες και πάνω από όλα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο.

Σημαντικό οι ασθενείς με Χ.Α.Π. να εμβολιαστούν κατά των ιών της γρίππης και του πνευμονιόκοκκου. Επίσης σημαντική η καλή διατροφή αλλά και η άσκηση, γιατί από τη νόσο, οι μύες χαλαρώνουν.  Η ψυχολογική υποστήριξη βοηθά πολύ τους ασθενείς με Χ.Α.Π.

Πολύ μεγάλη προσοχή στην εισπνοή επικίνδυνων βλαβερών ουσιών όπως πχ το μονοξείδιο του άνθρακα που εκλείεται από την καύση βρεγμένων ξύλων στο τζάκι. Κίνδυνος η καύση στο τζάκι βερνικομένων ξύλων, ενώ συνίσταται το καλό φυσικό ξύλο το οποίο να προτιμάται από το πέλετ.

Όσον αφορά το ηλεκτρικό τσιγάρο, μεγάλη προσοχή χρειάζεται και εκεί, καθώς χημικές ουσίες που θερμαίνονται και εισχωρούν στους βρόγχους μπορεί να είναι σημαντικά βλαβερές για τον οργανισμό, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρά στοιχεία μακροχρόνιας έρευνας για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό».

Ο κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «Η καμπάνια #happyBREATHday αποτελεί για όλους εμάς στην Chiesi Hellas μια έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής μας δέσμευσης για τη φροντίδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από Χ.Α.Π. Για την επόμενη διετία, η Chiesi Hellas έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενίσχυσης της Καλής Υγείας και Ευεξίας, καθώς και των Βιώσιμων Πόλεων και Κοινωνιών (SDGs) μέσα από συνέργειες με την ιατρική κοινότητα στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, καθώς και με εταιρείες ευαισθητοποιημένες στα θέματα Βιωσιμότηταs και Αειφόρου Ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Διακρίνονται (από δεξιά προς αριστερά):
κ. Νικόλαος ΚουλούρηςΑντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία»,
κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν»
κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος Αθηναϊκού Πνευμονολογικού Ινστιτούτου, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ», Νοσοκομείο “Metropolitan”
κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas

Βασικό κανάλι επικοινωνίας των μηνυμάτων της καμπάνιας αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα η Facebook Page happyBREATHday καθώς και η ιστοσελίδα www.happybreathday.gr, που θα είναι σύντομα ενεργή. Κεντρική θέση στην καμπάνια δικαιωματικά κατέχει ένα συναισθηματικό video, στο οποίο ο θεατής παρακολουθεί στιγμές από τα γενέθλια ενός ασθενή με Χ.Α.Π. Ξεκινά από τα πρώτα του χρόνια, όταν ήταν απόλυτα υγιής, περνά στην ξέγνοιαστη φάση της φοιτητικής του ζωής, στη συνέχεια στη μέση ηλικία, όταν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα και αργότερα ηλικιωμένο, με εγκατεστημένη πλέον Χ.Α.Π.