Ενημερωθείτε για τον Λύκο, μάθετε για τα συμπτώματα και την θεραπεία

Η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα για τον Ερυθηματώδη Λύκο από το 2004 και από όλες τις διεθνείς οργανώσεις για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο με στόχο την ενημέρωση του κοινού και των φορέων υγείας.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το συνηθέστερο όμως είναι να εκδηλωθεί μεταξύ 15 και 40 ετών.

Υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτό το νόσημα 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Απαντάται κυρίως όμως σε νεαρές γυναίκες. Υπάρχουν 10 φορές περισσότερες γυναίκες απο άνδρες ασθενείς.

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση,η οποία μπορεί να προσβάλλει όλα τα όργανα του σώματος και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή των πασχόντων. Χαρακτηρίζεται δε από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη και δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ποιος πρόκειται να πάθει Ερυθηματώδη Λύκο. Πάντως υπάρχει μια διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο ενώ κανονικά προστατεύει τον οργανισμό από τους βλαβερούς παράγοντες, στην περίπτωση του Ερυθηματώδους Λύκου παράγει αυτοαντισώματα, δηλαδή ουσίες, που στρέφονται εναντίον του ίδιου του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν διαταραχή στα διάφορα όργανα.

Υπάρχουν δύο κύριες κλινικές μορφές: ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και ο Δισκοειδής Ερυθηματώδης Λύκος.

Συμπτώματα

Σε κάθε ασθενή εκφράζεται διαφορετικά, τόσο απο πλευράς σοβαρότητος, όσο και απο πλευράς συμπτωμάτων. Μπορεί να αρχίσει απότομα με έντονα συμπτώματα ή πολύ ήπια και για χρόνια να είναι δύσκολη η διάγνωσή της. Η πορεία της συνήθως έχει διαστήματα με συμπτώματα (εξάρσεις) και διαστήματα χωρίς συμπτώματα (υφέσεις), που μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα

Συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξανθήματα, η τριχόπτωση, πυρετός, εύκολη κούραση, πονοκέφαλος και πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις (οι οποίες μπορεί να πρηστούν). Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει κάθε είδους εξάνθημα. Περίπου οι μισοί ασθενείς έχουν μια κοκκινίλα στα μάγουλα και πολύ λίγοι έχουν το τυπικό εξάνθημα «πεταλούδας», που εκτός από τα μάγουλα εκτείνεται και στη ράχη της μύτης. Επίσης, συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν διαδοχικά ωχρότητα και μελάνιασμα στα δάχτυλα όταν εκτίθενται στο κρύο, διαταραχή γνωστή σαν φαινόμενο Raynaud.

Διάγνωση

Αυτές είναι και απλές εξετάσεις αίματος και ούρων, αλλά και ειδικές (ΑΝΑ, αντι-ds DNA, ENA κ.λ.π.) που όλες μαζί βοηθάνε το γιατρό στη διάγνωση της πάθησης, στον προσδιορισμό της βαρύτητάς της και στην παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς καθώς και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, που χορηγεί.

Θεραπεία

Ενώ δεν υπάρχει τελική και οριστική θεραπεία, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης κάθε φορά. Χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα και γίνονται έρευνες να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ώστε να ανακουφίζεται ο ασθενής από τα συμπτώματα και να απολαμβάνει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή. Η πορεία της νόσου είναι συνήθως μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη.  Ποιο από τα φάρμακα αυτά θα χορηγηθεί και σε ποια δόση εξαρτάται από τα συμπτώματα του αρρώστου και η επιλογή του αποτελεί καθήκον του θεράποντα ιατρού.

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε από την καμπάνια ενημέρωσης της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας  «Το Σώμα σου μιλάει – άκουσε το»  και  επισκεφτείτε το http://www.tosomasoumilaei.gr/ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ-ΛΥΚΟΣ