Τα καλά νέα για το AIDS και ένα κόσμημα για τη δύναμη του “μαζί”

Ένα κόσμημα δημιουργημένο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, σε συνεργασία με την Νoilence, που σαν σκοπό έχει να αποτυπώσει τη σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε “μαζί” για την αντιμετώπιση του HIV. Τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζεται η πτώση των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα και Παγκοσμίως.

της Μαυρέτας Πολίτη

Σε συνέντευξη τύπου που διενεργήθηκε στα πλαίσια του  29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το AIDS αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, ενώ καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2017 (έως την 31η Οκτωβρίου), δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού.

Βάσει των παγκόσμιων επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμάται ότι το 2016, 36,7 εκατομμύρια ζούσαν με την HIV λοίμωξη, ενώ οι νέες μολύνσεις και οι σχετιζόμενοι με την HIV λοίμωξη και το AIDS θάνατοι εντός του συγκεκριμένου έτους ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια και 1,0 εκατομμύριο αντίστοιχα (μείωση κατά 16% και 48%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2010). Η πτωτική τάση που παρατηρείται στις νέες μολύνσεις και τους θανάτους συνδέεται και με την αύξηση της κάλυψης των HIV οροθετικών ατόμων με αντιρετροϊκή αγωγή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNAIDS, το 53% των ατόμων που ζούσαν με HIV το 2016, λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία (αύξηση της κάλυψης κατά 130% συγκριτικά με το 2010).

METΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Από διάφορες εργασίες Μονάδων Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Γ.Ν.Α. «Ε.Ε.Σ.», Π.Γ.Ν. «Αττικόν») προκύπτει ότι, παρά την προσπάθεια ενημέρωσης, τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεδομένου ότι παρουσιάζονται σε αυτόν τον πληθυσμό αυξημένα κρούσματα σύφιλης, αλλά και επιδημικές εξάρσεις οξείας ηπατίτιδας Α και C. Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η καθολική πρόσβαση των ασθενών με HIV/HCV συλλοίμωξη στις νεότερες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, όπως παρουσιάζεται σε μία εργασία από τη Μονάδα του Γ.Ν.Α. «Ε.Ε.Σ.».

Από μελέτη του Γ.Ν. Νίκαιας διαπιστώνεται ότι η διάγνωση της HIV λοίμωξης γίνεται καθυστερημένα, συχνότερα με αφορμή κάποια ασθένεια ή νοσηλεία, και λιγότερο συχνά μέσω προληπτικού ελέγχου. Στοιχεία που ενισχύουν την ανάγκη για προώθηση του γενικευμένου προληπτικού ελέγχου σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Η Εταιρεία Ε.Ε.Μ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS ), συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση μαθητών Β και Γ λυκείου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας 6 hotspot σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Η Εταιρεία και φέτος συνεχίζει να διαθέτει το κόσμημα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Νoilence. Ένα κόσμημα που σαν σκοπό έχει να αποτυπώσει τη σημασία της συντροφικότητας και όλων αυτών που μπορούμε να καταφέρουμε “μαζί” ενώνοντας τις δυνάμεις μας με βάση την κατανόηση, την ενημέρωση, και τη στήριξη για την αντιμετώπιση του HIV.

Τα έσοδα θα διατεθούν από την Ε.Ε.Μ.Α.Α. αποκλειστικά για τις ανάγκες οροθετικών παιδιών του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία»!

Το κόσμημα θα διατίθεται κατά τη διάρκεια του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, στο ξενοδοχείο DivaniCaravel, 1-3 Δεκεμβρίου 2017.

Λεπτομέρειες και παραγγελίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ: http://www.noilence.com/product/twogether/

#twogether #eemaa #noilence