Πάγος ή ζεστά επιθέματα για πόνους και τραυματισμούς

Πάγος ή ζεστά επιθέματα για πόνους περιόδου, πιασίματα, θλάσεις; Κάποιες ενοχλήσεις βελτιώνονται με το ζεστό ενώ άλλες «προτιμούν» το κρύο. Μάθετε ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που χρειάζεστε ανάλογα με το πρόβλημά σας.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι  να εξετάσει κάποιος το χρονοδιάγραμμα του τραυματισμού. Συνέβη πρόσφατα; “Όταν πρόκειται για οξύ πόνο, φλεγμονή και οίδημα, ο πάγος τείνει να κερδίζει» λένε οι ειδικοί. Το κρύο επιβραδύνει τη ροή του αίματος σε έναν τραυματισμό, μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο. Η θερμότητα από την άλλη πλευρά, αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου, και βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών και θεωρείται καλύτερη επιλογή για τους ηλικιωμένους ή για άτομα με χρόνια προβλήματα. Σε έναν  τραυματισμό που έχει συμβεί σε διάστημα άνω των 6 βδομάδων η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας επούλωσης. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τι  ταιριάζει στην περίπτωσή σας .

Τράβηγμα μυών

ΠΡΩΤΑ ΠΑΓΟΣ ΜΕΤΑ ΖΕΣΤΟ

Νιώθετε τους μυς να τραβούν μετά από μια έντονη προπόνηση; Θα πρέπει να βάλετε πάγο όσο το δυνατόν συντομότερα για να σταματήσει η φλεγμονή. Αν όμως ο μυς εξακολουθεί να έχει πρόβλημα για εβδομάδες τότε δοκιμάστε ένα ζεστό επίθεμα κυρίως λίγο πριν την άσκηση – διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία ζεσταίνουν τους μυς και διασφαλίζει ότι εφοδιάζονται με οξυγόνο. Αυτή η τακτική βοηθά ώστε να αυξηθεί η ευελιξία και να αποτραπεί περαιτέρω βλάβη.

Πόνοι περιόδου
ΖΕΣΤΟ

Στην συγκεκριμένη περίπτωση  μιλάμε για τις κράμπες της περιόδου. Ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου οφείλεται στις συσπάσεις της μήτρας για την έξοδο του αίματος, Στην περίπτωση αυτή η θερμότητα μπορεί να σταματήσει την παραγωγή των προσταγλανδίνων- ορμόνες που παράγονται  μετά την ωορρηξία- οι οποίες διεγείρουν τη σύσπαση των μαλακών μυών της μήτρας.  Η θερμοφόρα ή ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο, για παράδειγμα, θα δώσουν στο σημείο της κοιλιά σας τη θερμοκρασία που αναζητάει και σίγουρα οι πόνοι θα υποχωρήσουν. Μπορείτε βέβαια αντί για θερμοφόρα,  να γεμίσετε ένα γυάλινο μπουκάλι με ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό  και αφού το τυλίξετε  με ένα κομμάτι ύφασμα,  να το τοποθετήσετε   χαμηλά στην κοιλιά σας, μέχρι να νιώσετε την θερμοκρασία του νερού να πέφτει αισθητά.

Πόνος στη μέση
ΖΕΣΤΟ Ή ΚΡΥΟ

Κάνατε πολλές δουλειές και νιώθετε τη μέση σας να πονά. Μπορεί να αισθανθείτε  ανακούφιση με το ζεστό, αν όμως πρόκειται για τραυματισμό τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κρύο. Η αιτία του πόνου είναι αυτή που πρέπει να σας καθοδηγεί στην επιλογή μεταξύ ζεστού και κρύου επιθέματος. Όταν π.χ  ο πόνος στη μέση οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, δηλαδή ο μυς είναι σκληρός και άκαμπτος, ένα ζεστό επίθεμα, όπως μια θερμοφόρα είναι ότι καλύτερο. Αντίθετα, η ζέστη επιδεινώνει τον πόνο που οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα. Ψυχρό επίθεμα (π.χ. παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα ή κρύο τζελ) επιλέγετε όταν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό (π.χ. κάνοντας σπορ), ώστε να περιορίσετε τη φλεγμονή και τον πόνο. Υπάρχουν και  ορισμένες περιπτώσεις τραυματισμών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την  εναλλαγή ζεστού και κρύου -με την καθοδήγηση του γιατρού σας- με τις λεγόμενες «θερμοφόρες-παγοκύστεις», οι οποίες μπαίνουν σε καυτό νερό ή στην κατάψυξη, ανάλογα με τις ανάγκες σας.  Όπως και να έχει αν μέσα σε 48 ώρες δεν υπάρχει  βελτίωση τότε καλύτερα να ενημερώνετε  το γιατρό σας.   

Διάστρεμμα στον αστράγαλο

ΠΑΓΟΣ

Η καλύτερη θεραπεία για ένα διάστρεμμα, καθώς και για κάθε νέο πόνο των αρθρώσεων, πρήξιμο ή μυικό  τραυματισμό, είναι ο πάγος σε συνδυασμό με την ανάπαυση, συμπίεση και ανύψωση του μέλους. Τυλίξτε την τραυματισμένη περιοχή με ελαστικό επίδεσμο και στηρίξτε πάνω σε μαξιλάρια  ώστε το ύψος τους να είναι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.
Τις πρώτες 36 με 48 ώρες μετά τον τραυματισμό εφαρμόστε πάγο ανά 20 λεπτά. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ειδικά επιθέματα κρυοθεραπείας  από το φαρμακείο ή  να χρησιμοποιήσετε, μια παγοκύστη.  Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση  να τυλίξετε την παγοκύστη ή τον  πάγο σε μια πετσέτα για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος.

Πονοκέφαλος
ΖΕΣΤΟ Η ΚΡΥΟ

Το κρύο μπορεί να βοηθήσει τον δυνατό, παλλόμενο πόνο της ημικρανίας .  Αν πάσχετε λοιπόν από ημικρανίες τοποθετείτε ένα παγωμένο επίθεμα στο σημείο του πόνου κάθε 30 έως 60 λεπτά και για διάστημα  10 λεπτών. Όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε τη θεραπεία τόσο λιγότερος θα είναι στη συνέχεια ο πόνος. Ωστόσο  μερικοί θεωρούν ότι η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στις περιπτώσεις πονοκέφαλων τάσης. Σε αυτή την περίπτωση ειδικοί προτείνουν ζεστά επιθέματα  για διάστημα 10 λεπτών που επαναλαμβάνονται κάθε 30 έως 60 λεπτά.  Επίσης οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση σπασμών του αυχένα, που συνήθως, προκαλούν πονοκέφαλο.

Στραβολαίμιασμα
ΚΡΥΟ

Με το που ξυπνήσατε νιώθετε πόνο στον αυχένα; Όσο πιο γρήγορα τοποθετήσετε κρύο επίθεμα  τόσο το καλύτερο. Μια καλή επιλογή είναι να βρέξετε μια πετσέτα με κρύο νερό να τη στύψετε και να την τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του αυχένα.

Αιμορροΐδες
ΠΡΩΤΑ ΖΕΣΤΟ, ΜΕΤΑ ΚΡΥΟ

Οι αιμορροΐδες μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). Πρόκειται για μία κοινή ασθένεια των ενηλίκων, ενώ οι μισοί από αυτούς παρουσιάζουν φαγούρα, δυσφορία και αιμορραγία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Το νερό μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικό για τις φλεγμονώδεις και επώδυνες αιμορροΐδες. Μπορείτε να ανακουφιστείτε εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες ή μουλιάζοντας την περιοχή του ορθού σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα. Πολλοί , θεωρούν ότι το σκούπισμα απαλά με υγρά μαντηλάκια, αντί για χαρτί τουαλέτας, είναι ευεργετική και βολική λύση.

Αρθρίτιδα
ΖΕΣΤΟ

Σε αυτή την περίπτωση, κερδίζει η ζέστη. Ποια είδη θερμής θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω είδη θεραπείας θερμότητας για τον πόνο της αρθρίτιδας:
* θερμαντικά έμπλαστρα ή ζώνες, που είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία
* θερμαινόμενη πισίνα
* ζεστά επιθέματα (μερικά μπορεί να θερμαίνονται ακόμα και σε φούρνο μικροκυμάτων)
* υγρό μαξιλάρι θέρμανσης
* ζεστό μπάνιο
* ζεστό ντους
* ζεστό τζακούζι ή υδρομασάζ
* ζεστή, υγρή πετσέτα ή ύφασμα
* Μπορείτε επίσης να καθίσετε σε ένα σκαμνί που έχει κάλυμμα από καουτσούκ για  ασφάλεια, ώστε να μην γλιστρήσετε, ενώ θα αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει πάνω στην περιοχή που πονάει. Η σταθερή θερμότητα ρέει στις αρθρώσεις και βοηθά να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να γίνεται ευκολότερη η κίνησή σας.
Προσοχή: Μερικοί ασθενείς προτιμούν την κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας, ενώ άλλοι λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση όταν εναλλάσσονται οι θεραπείες με ζεστό και κρύο. Μπορείτε να πειραματιστείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε τη μέθοδο που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς και σας προσφέρει την καλύτερη ανακούφιση με τον λιγότερο δυνατό κόπο και δαπάνη.

Να θυμάστε 

* Εάν έχετε διαβήτη ή οποιαδήποτε κυκλοφορικά προβλήματα, όπως
η νόσος του Raynaud, πριν προχωρήσετε σε μια επιλογή ζεστού ή κρύου ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας. 
* Δεν πρέπει να  εφαρμόζετε γενικώς κρύο στην περιοχή της κοιλιάς και θερμό στην περιοχή του κεφαλιού.

 

  • Κείμενο Ρίτα Βελώνη