Αλεξάνδρα Λούτσου: Το χαμάμ έχει όνομα και ιστορία

Η Αλεξάνδρα Λούτσου, η ψυχή του χαμάμ Polis Hammam – Polis Loutron, μας εξηγεί γιατί οι σύγχρονοι αυτοί Οίκοι Eυεξίας, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναβιώνονουν την μακραίωνη παράδοση των λουτρών, όπου ο καλλωπισμός του σώματος εναρμονίζεται πλήρως με την ηρεμία της ψυχής.  Με κύρια “εργαλεία” το νερό, την φροντίδα, το άγγιγμα, την επικοινωνία και τελική επιδίωξη πάντα, τον Εξαγνισμό, την Εξυγίανση, την Απόλαυση και τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται, τα  Polis Hammam – Polis Loutron κερδίζουν συνεχώς βραβεία από διεθνείς οργανισμούς για την πρότυπη λειτουργία τους. Τα μοναδικά πρωτόκολλα και η άρτια παροχή υπηρεσιών τους, αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό της Αθήνας, αλλά και για τους Έλληνες επισκέπτες.

Η Αλεξάνδρα Λούτσου, Ceo-Founder  της εταιρείας,  με εμπειρία  30 ετών και σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Αισθητική, υπηρεσίες αδυνατίσματος, την Χειρομάλαξη, την Σωματική Ευεξία και τα Ιαματικά λουτρά, την ίδρυση και διεύθυνση χώρων spa- Ινστιτούτων αισθητικής και Υδροθεραπείας, μετά από μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της λουτροθεραπείας και των χειρομαλάξεων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, τόλμησε τον επανασχεδιασμό της συνολικής ταυτότητας (rebranding) του Polis Hammam και εισήγαγε-αναβίωσε την από αιώνων αγαπημένη συνήθεια της λουτροθεραπείας, δημιουργώντας εκ νέου αποκλειστικά και μοναδικά πρωτόκολλα Λουτροθεραπειών, Χειρομαλάξεων, φροντίδας προσώπου & σώματος, εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα και τους μεταγενέστερους πολιτισμούς με όραμα να τα προσφέρει σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Μιλήσαμε με την Αλεξάνδρα και μας εξήγησε πολλά για τα οποία είχαμε απορίες.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ποιά η ιστορία των Λουτρών;

Τα Λουτρά είναι μια παράδοση αιώνων στην ιστορία των λαών της  Μεσογείου. Κυρίως έλκουν την προέλευσή  τους από την αρχαία Ελλάδα (Ασκληπιεία – Ιπποκράτης) που πρώτοι καθιέρωσαν τα θερμά ή ιαματικά Λουτρά για την καλή υγεία και την πρόληψη. Συνεχίσθηκαν με τα Βαλανεία, ως  χώροι για την καθαριότητα, την προετοιμασία, αλλά και την  θεραπεία των κακώσεων σε αθλητές και πολεμιστές. Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του, αλλά και της αγάπης τους για το σωματικό κάλλος,  το λουτρό, πήρε λατρευτικές διαστάσεις, για να διατηρούν το σώμα τους σε αρμονία και να το οδηγήσουν στην τελειότητα. Περνούσαν εκεί πολύ χρόνο καθώς παρείχε πολλές απολαύσεις: εκγύμναση, εφίδρωση, χαλάρωση, καλλιτεχνικά δρώμενα, πλούσια γεύματα με κρασί και φιλοσοφικές-κοινωνικές συζητήσεις. Κατόπιν τα λουτρά εξελίχθηκαν ως Ρωμαϊκές Θέρμες, με κτιριακούς τύπους κολοσσιαίων διαστάσεων που είχαν και ως σκοπό την επίδειξη της υλικής και πολιτισμικής ταυτότητας της αυτοκρατορίας. Τα Βυζαντινά Λουτρά, γνωστά ως “Λούσμα” ήταν χώροι θεραπείας και κάθαρσης, (ουσιαστικής και συμβολικής), αλλά και απαραίτητοι στην κοινωνική ζωή. Οι Οθωμανοί γνώρισαν την διαδικασία του λουτρού από τους Βυζαντινούς και τα Ελληνικά λουτρά στη Μ.Ασία και Συρία και τα ενέταξαν στην ζωή τους, λόγω και της θρησκευτικής σημασίας περί υγιεινής και αγνότητας που επέβαλε ο ισλαμικός νόμος. Έτσι μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς τα Λουτρά έφτασαν ως τις ημέρες μας με τον ανατολίτικο όρο Χαμάμ. Υπήρχαν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις και  χρησιμοποιήθηκαν για πρακτικούς λόγους, ως χώροι καθαριότητας αλλά και κοινωνικών συναναστροφών .

Xαμάμ – υδροθεραπεία, λουτροθεραπεία, μάλαξη. Εξηγήστε μας την λειτουργία του και σε τι διαφέρει από τη σάουνα και τα άλλα spa;

Τα spa είναι δημιούργημα του 20ου αιώνα, ενώ εντάχθηκαν και ως “τουριστικό προϊόν” στις προσφορές τέτοιων χώρων εντός ξενοδοχείων και θέρετρων, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες περιποίησης, χαλάρωσης και ευεξίας. Μέρος των μοντέρνων spa είναι και η σάουνα, ένας ξερός με πολλή ζέστη χώρος (90οC) όπου το σώμα δέχεται βίαια σε μικρό χρόνο πολλή ζέστη ή η χρήση προκατασκευασμένων ατμοκαμπινών με την ίδια λειτουργία. Σε εμάς  η φιλοσοφία και η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετικές. Η διαδικασία των  Αυθεντικών Παραδοσιακών Λουτρών  χωρίζεται σε τρία συμβολικά στάδια:  Εξαγνισμός, Εξυγίανση και  Καθαριότητα-Απόλαυση. Ο επισκέπτης εισέρχεται στον κλασικό μαρμάρινο ζεστό χώρο με τον εντυπωσιακό τρούλο και τον πολυγωνικό μαρμάρινο πάγκο, στις γούρνες με τα τρεχούμενα νερά από τις παραδοσιακές βρύσες, και στα μαρμάρινα ζεστά κρεβάτια όπου γίνεται όλη η ιεροτελεστία της Αυθεντικής Λουτρικής Περιποίησης, σε συνδυασμό με όλα τα παραδοσιακά υλικά. Ένα χώρο με ήπια θερμοκρασία (39-45οC) στον οποίο κυριαρχούν η υγρασία και οι υδρατμοί των ζεστών νερών, όπου η εφίδρωση επέρχεται ομαλά και σταδιακά, διότι στηρίζει την λειτουργία του στην ήπια ζέστη και στην χρήση του νερού, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για  να ενεργοποιήσει ο εγκέφαλος τις ενδορφίνες της χαλάρωσης και της απόλαυσης, τελείως απαραίτητες για την συνολική υγεία του οργανισμού.

Ποιά τα οφέλη του χαμάμ στο σώμα και στην ψυχή; Αναζωογονεί το πνεύμα;

Προσφέρει αποτοξίνωση, καθαριότητα, χαλάρωση, ευεξία, χαρίζει ισορροπία στο νου και στο σώμα, διώχνοντας το άγχος, την κούραση, το στρες. Διεγείρει την ροή του αίματος, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, δυναμώνει το αναπνευστικό & κυκλοφορικό σύστημα, χαλαρώνει και ανακουφίζει μύες και αρθρώσεις, αρθρίτιδες-ρευματισμούς, ακαμψίες. Βοηθάει σε κρυολογήματα, αλλεργίες,  ξηροδερμίες,  κυτταρίτιδα, και στην απώλεια βάρους. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα  και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Χαρίζει ένα απαλό, λείο, καθαρό, υγιές και αναζωογονημένο δέρμα. Αποκαθιστά την ψυχική και φυσική αρμονία. Είναι ο ιδανικός τρόπος βελτίωσης της υγείας και ομορφιάς.

Θεραπευτικά μασάζ, απολέπιση, εντριβές. Λειτουργούν σε επίπεδο δέρματος ή μιλάμε για βαθύτερη αποτοξίνωση, ενεργοποίηση μεταβολισμού και ίσως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Το πρώτο & κυριότερο όργανο που δέχεται την ευεργετική διαδικασία και αντιδρά είναι το δέρμα. Η εφίδρωση ανοίγει τους πόρους και η βαθιά απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποβάλει τις συσσωρευμένες τοξίνες. Έτσι αποβάλλοντας όλες τις άχρηστες ουσίες  γίνεται υγιές, καθαρό, λαμπερό και αναζωογονημένο.  Ως ο βασικός αδένας εξωτερικής & εσωτερικής έκκρισης συνεργάζεται με όλα τα άλλα  όργανα. Συνεπώς επιδρώντας στο δέρμα επιτυγχάνουμε ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, άρα της οξυγόνωσης των ιστών και γενικότερα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορούν όλοι να κάνουν χαμάμ;

Το χαμάμ-θερμό λουτρό, είναι ήπιο και ευεργετικό και συνιστάται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλλου. Δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις κάποιων σοβαρών προβλημάτων υγείας κατόπιν συστάσεως των θεραπόντων ιατρών.

Η αναβίωση των χαμάμ είναι μια τάση των spa των τελευταίων χρόνων ή με την αξία της ιστορίας και της παράδοσης, (ξανα)ήρθαν για να μείνουν;

Είναι μία τάση αναβίωσης, όμως λόγω της παράδοσης της ιστορίας και της αξίας τους ήρθαν για να μείνουν. Είναι φυσικό η ικανοποίηση της ανάγκης της σωματικής καθαριότητας και της ευεξίας που προσφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή, να είναι φορέας σημασιών και αξιών και να λειτουργούν ως επικοινωνιακός  κώδικας, γιαυτό καθιέρωσαν τον πολυπολιτισμικό τους χαρακτήρα από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ποιός ο ρόλος του αρχιτεκτονικού στοιχείου που τα χαρακτηρίζει, αυτό του τρούλου, της θολωτής αίθουσας;

Όπως προαναφέρθηκε , τα λουτρά, κατά την διάρκεια των χωροχρονικής εξέλιξής τους δέχθηκαν διάφορες αρχιτεκτονικές επιρροές (Ελληνιστικές-Ρωμαϊκές-Βυζαντινές-Οθωμανικές). Η τελευταία Οθωμανική επίδρασή τους που διαρκεί ως σήμερα, συνίσταται στην θολωτή αίθουσα με τον τρούλο, την ζεστή μαρμάρινη επένδυση, το κεντρικό πολυγωνικό βάθρο, και τις γούρνες με τα τρεχούμενα νερά ζεστά και κρύα. Γενικά ακολουθείται η φιλοσοφία των 5 απαραίτητων στοιχείων. Του φωτός και της υλικότητας των στοιχείων, που έχουν άμεση επίδραση στις αισθήσεις του ανθρώπου,  του νερού, ως πηγή ζωής, νεότητας, καθαρότητας και εξαγνισμού, του χρόνου και της χρονογραφίας , που είναι η εμπειρία που θα βιώσει ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της παρουσίας του εκεί.

Από τις υπηρεσίες που προσφέρετε, με τα ειδικά πρωτόκολλα αναζωογόνησης, ποιά ξεχωρίζετε; Μιλήστε μας για αυτές. Εμείς αγαπάμε το “Ρωμαϊκό λουτρό”.  

Στα Polis hammam-Polis loutron ο επισκέπτης βιώνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Δημιουργήσαμε  ειδικά πρωτόκολλα και παρέχουμε υπηρεσίες λουτρών, εμπνευσμένες από την ιστορία και τους αρχαίους λαούς, όπως το αρχαίο Ελληνικό λουτρό, το Ρωμαϊκό λουτρό, το Βυζαντινό, το Γαία, το Ηράκλειο, το παραδοσιακό λουτρό κ.α  χρησιμοποιώντας πλούσια φυσικά υλικά και ιδιαίτερα έλαια, γνωστά ανά τους αιώνες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.  Επίσης έχουμε διαμορφώσει ειδικές τεχνικές μάλαξης, απόλυτα συνυφασμένες με την φιλοσοφία των αρχαίων τεχνικών, όπως η Ιπποκρατική μάλαξη καθώς και την φιλοσοφία του παραδοσιακού χαμάμ.  Παρέχουμε επίσης ειδική φροντίδα αναζωογόνησης για το πρόσωπο, καθώς και υπηρεσία σάουνας. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία διότι στην πλειοψηφία όλα τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από εμένα  και τα θεωρώ όλα ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Το καθένα βασίζεται στην εποχή του και στην ιστορία του.

Το Ρωμαϊκό λουτρό είναι εμπνευσμένο από τον τρόπο που οι αρχαίοι Ρωμαίοι περνούσαν τον χρόνο τους στα λουτρά. Περιλαμβάνει εφίδρωση απαραίτητη για την αποτοξίνωση, απολαυστικό μασάζ με μοναδικά και σπάνια αιθέρια έλαια απολέπιση και βαθύ καθαρισμό σώματος- προσώπου, ευεργετικές μυϊκές διατάσεις αλλά και  επάλειψη σε σώμα, πρόσωπο και μαλλιά από μια θαυματουργική μάσκα που χρησιμοποίησαν οι Αρχαίοι Έλληνες και εξέλιξαν οι Ρωμαίοι. Κατά την διάρκεια του λουτρού, η εναλλαγή ψυχρού και θερμού νερού, με τον συνδυασμό των διατάσεων και ειδικών μαλάξεων, που γίνεται από το εξειδικευμένο μας προσωπικό, χαρίζει μοναδική ευεξία στον λουόμενο ενώ όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόλαυση θεραπευτικών βοτάνων τα οποία έπιναν οι Ρωμαίοι μετά το τέλος του λουτρού τους.

Πήρατε το βραβείο Traveler’s Choice TripAdvisor award. Τι σημαίνει για εσάς η αναγνώριση αυτή και τι για το μέλλον;

Όταν πριν λίγα χρόνια, το Polis-Hammam, Polis-loutron άρχιζε το ταξίδι του στον μεγάλο ωκεανό του Επιχειρείν , η κατάκτηση του συγκεκριμένου παγκόσμιου τίτλου, έμοιαζε τουλάχιστον ανέφικτη . Και όμως τελικά, το ανέφικτο έγινε εφικτό! Το 2018 και το 2019 το Polis Hammam βραβεύτηκε ως το καλύτερο Hammam της Ευρώπης από τον διεθνή οργανισμό Luxury Τravel Guide.  Για το 2020 γεμάτοι χαρά και συγκίνηση κερδίσαμε την παγκόσμια διάκριση Traveler’s Choice από το TripAdvisor,  ένα βραβείο που το  λαμβάνει ένα ελάχιστο ποσοστό επιχειρήσεων και συγκεκριμένα μόλις το 10 % παγκοσμίως!  Η μεγάλη αυτή διάκριση αφορά τεράστιες ξενοδοχειακές αλυσίδες, SPA, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, αρχαιολογικούς χώρους,  και άλλες επιχειρήσεις εστίασης κλπ, που αποδεικνύουν το απόλυτο αριστείο φιλοξενίας. Το TripAdvisor συνυπολογίζει, τις κριτικές του κοινού για την διάρκεια ενός χρόνου,  το ενδιαφέρον των μελών της εφαρμογής για την συγκεκριμένη επιχείρηση, την δημοτικότητα της επιχείρησης, αλλά και άλλες πολύ σημαντικές παραμέτρους .

Η ανακοίνωση της μεγάλης αυτής διάκρισης για την επιχείρησή μας, την στιγμή που ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων τουρισμού σε όλο τον κόσμο είναι τεράστιος, μας κάνει να νιώθουμε ότι το πάθος μας για δημιουργία, και η  τεράστια αγάπη μας στην φροντίδα των ανθρώπων, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό μας, σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς αναγνωρίστηκε από τις δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών Ελλήνων και ξένων που επέλεξαν τα καταστήματά μας. Αντιμετωπίσαμε με γνώμονα την ευγενή άμιλλα, ιστορικά καταξιωμένες επιχειρήσεις και πανίσχυρα brand name. Υποσχόμαστε λοιπόν, να συνεχίσουμε έχοντας ως ανταγωνιστή τον πιο αδυσώπητο παράγοντα,την προσωρινή αριστεία μας. Nα ξεπερνάμε τα όριά μας σε όλα τα επίπεδα αναμέτρησης του επιχειρείν. Ως νικητές του συγκεκριμένου  τίτλου, θα συνεχίσουμε το πρωταθλητισμό μας, παρέχοντας άριστες υπηρεσίες φιλοξενίας, έτσι ώστε ως Έλληνες να υπογράφουμε ότι η φιλοξενία γεννήθηκε στην Ελλάδα και συνεχίζει να είναι μια από τις βασικές αρχές που κάνει την χώρα μας μοναδική στον κόσμο.

Ποιά τα σχέδιά σας, γιατί μαθαίνουμε ότι ετοιμάζετε σημαντικά λανσαρίσματα.

Πριν την περίοδο του κορωνοϊού αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση είχα πολλά να σας πω….τώρα όλα έχουν δυσκολέψει. Αυτό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την σχολή μάλαξης, αισθητικής και υπηρεσιών spa  Release and Relax Motion, είναι η δημιουργία μίας νέας κατηγορίας  εκπαίδευσης και  εξειδίκευσης  αυτής των  “Hammam Therapists”.  Επίσης πολύ σύντομα νέες υπηρεσίες και καινούργια πρωτόκολλα θα προστεθούν και θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες μας. Πάντα ήθελα το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό και αυτό προσπαθώ να πετύχω.  Μία ακόμη προσπάθεια μας θα είναι η είσοδος της φιλοσοφίας και των πρακτικών της εταιρείας μας στον ξενοδοχειακό χώρο των spa,  για την οποία όμως είναι νωρίς ακόμη για άλλες ανακοινώσεις.

Περισσότερα στο: www.polis-hammam.gr

Συνέντευξη Τζένη Φραγκούλη