Στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, το παραδοσιακό πανέμορφο χωριό της ιστορικής Αρχαίας Λάππας

Η Αργυρούπολη Ρεθύμνου, η Αρχαία Λάππα, είναι ένας must προορισμός για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με τας γραφάς, η σπουδαία αυτή Κρητική πόλη, η Λάππα,  ιδρύθηκε από τον Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών. Βρίσκεται 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και η σύγχρονή της Αργυρούπολη, είναι χτισμένη σχεδόν πάνω στην αρχαία πόλη. Η Λάππα αναφέρεται σε διάφορες αρχαίες πηγές, όπως για παράδειγμα σχετικά με τον Πρώτο Κρητικό Πόλεμο (205 π.Χ. έως 200 π.Χ.). Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους, αλλά ανακατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό, επειδή οι κάτοικοι τον βοήθησαν στη διαμάχη του με τον Μάρκο Αντώνιο. Της παραχωρήθηκε δε και το δικαίωμα να κόβει δικό της νόμισμα. Στο χωριό, έχουν εντοπιστεί ρωμαϊκά λουτρά και μωσαϊκά με ψηφιδωτά, επιγραφές και αγάλματα του Δία, της Αφροδίτης και του Διονύσου.

Σήμερα στην Αργυρούπολη είναι εμφανή τα σημάδια της ένδοξης ιστορίας της. Υπέροχα βενετσιάνικα αρχοντικά με κούκλες αυλόπορτες που δεν τις προσπερνά κανείς εύκολα, αρχαιολογικοί χώροι με ευρήματα σημαντικά, ρωμαϊκά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης και πολλά άλλα.

Στο άνω και κάτω χωριό, τα καλντερίμια είναι φτιαγμένα για βόλτες, η θέα μοναδική και οι κήποι των νοικοκυραίων χάρμα οφθαλμών. Λίγο πιο έξω από το χωριό υπάρχει μια αρχαία νεκρόπολη, ένα δέντρο το οποίου η ηλικία είναι μερικών αιώνων, οι όμορφες πηγές νερού (πηγές της Αγίας Δύναμης) σε ένα κατάφυτο μέρος με καταρράκτες και οι παλαιοί μύλοι.

Ο ναός των Πέντε Παρθένων (έξω από το χωριό, μικρή ορθογωνικού σχήματος εκκλησία τμηματικά λαξευμένη στο φυσικό βράχο) της Αργυρούπολης είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της δυτικής Κρήτης. Οι πέντε παρθένες, Θέκλα, Μαριάννα, Αθηνά, Μάρθα και Μαρία,  κατά την τοπική παράδοση έζησαν εκεί και σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Τα πτώματα τους τα βρήκαν Χριστιανοί της περιοχής και τα έθαψαν στο λαξευτό τάφο που βρίσκεται εντός της εκκλησίας.

Υπάρχουν ακόμα οι εκκλησίες: η Παναγία, ο Άγιος Ιωάννης (μικρή εκκλησία λαξευμένη στο βράχο των πηγών της Αγίας Δύναμης), η Αγία Κυριακή (μικρή εκκλησία με υπολείμματα τοιχογραφιών που περιλάμβανε και τμήμα τουβλόχτιστου ρωμαϊκού κτιρίου) και ο Άγιος Νικόλαος (έξω από το χωριό, με υπολείμματα από τοιχογραφίες).

Δεν πρέπει να φύγετε από το χωριό χωρίς να απολαύσετε το φαγητό σας στην Ταβέρνα Αρχαία Λάππα. Χοχλιοί, τους νοστιμότερους της Κρήτης, Κατσικάκι με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, αντικριστό, λαδερά με κορυφαίες τις φασούλες με ξινόχοντρο, αβγά με στάκα και ότι άλλο Κρητικό παραδοσιακό τραβάει η ψυχή σας. Όμορφο μαγαζί, όμορφοι άνθρωποι, φαγητό σπιτικό παραδοσιακό επιπέδου!

Ταβέρνα Αρχαία Λάππα, Αργυρούπολη Ρέθυμνο, 2831 081004.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη