H όμορφη Φιλιππούπολη, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Η Φιλιππούπολη (Plovdiv στα Βουλγαρικά), βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σόφιας, στις δύο όχθες του Ποταμού Έβρου (Maritsa στα Βουλγαρικά), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και έχει πληθυσμό 340.000 κατοίκους περίπου. Είναι σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Ήταν η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Ο πληθυσμός της είναι κατεξοχήν Βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων.

Η Φιλιππούπολη κατοικείται από την 6η χιλιετία π.Χ., τον 12ο αιώνα π.Χ. όμως εξελίχθηκε σε πόλη κατοικούμενη από Θράκες και κατατάσσεται μεταξύ των αρχαιότερων πόλεων του κόσμου. Και ενώ ήταν αρχικά΄Θρακικός οικισμός, δέχθηκε αργότερα εισβολές Περσών, Ελλήνων, Κελτών, Ρωμαίων, Σταυροφόρων, Κελτών, Ρώσων και Τούρκων.   Η πόλη έχει αναπτυχθεί ιστορικά σε επτά λόφους, γι’αυτό και συχνά αναφέρεται στη Βουλγαρία ως «Επτάλοφος».

Υπάρχουν πολλά μνημεία διατηρούμενα από την αρχαιότητα, τα οποία συμβάλλουν στην σύγχρονη σημαντικότητα και ομορφιά της πόλης, όπως η αρχαία Αγορά και το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, που αποτελεί και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης, καθώς είναι ένα από τα πιο καλό διατηρημένα θέατρα στον κόσμο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως και σήμερα για εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Η παλιά πόλη όμως είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις, με την διαφορετική αρχιτετκτονική, ρυμοτομία και αίσθηση που μεταδίδει. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι σε μεταφέρουν αμέσως σε άλλη εποχή, ενώ τα υπέροχα καλοδιατηρημένα σπίτια , αναφέρονται στην Εθνική Βουλγάρικη αρχιτεκτονική του 19 ου αιώνα και εκπλήσσουν με τα έντονα χρώματα και τις τοιχογραφίες τους.

Το Klianti House, από τα πιο εντυπωσιακά, τόσο μέσα όσο και έξω. Το κτίριο χτίστηκε το 1816 και είναι ένα από τα παλαιότερα διατηρητέα σπίτια από την περίοδο της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1846 και τα πολύχρωμα σχέδια στις ξύλινες οροφές, τις πόρτες και τους τοίχους, το κάνουν να ξεχωρίζει.

Σημαντικό σημείο της παλιάς πόλης, το  Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό σπίτι με υπέροχα ξύλινα γλυπτά οροφής και ζωγραφιές, γνωστό ως Kuyumdzhiev House και είναι χαρακτηρισμένο ως Εθνικό Μνημείο Πολιτισμού. Υπέροχο!

Όπως σημαντική και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία χτίστηκε τον 4ο αιώνα στα ερείπια του παλαιού φρουρίου στην Παλιά Πόλη και είναι ο παλαιότερος χριστιανικός ναός στη Φιλιππούπολη. Εντυπωσιακό το τέμπλο και η τοιχογραφία σε μπαρόκ στιλ ενώ η μικρή εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και η Ελένης,  πιστεύεται ότι είναι θαυματουργή.

Η πόλη έχει χαλαρούς ρυθμούς, πολύ πράσινο και το μεγάλο πάρκο με τα πολλά σιντριβάνια αποτελεί σημείο χαλάρωσης για τους κατοίκους. Τα μαγαζιά συμπαθητικά, τα καφέ όμορφα. Η νυχτερινή ζωή υπάρχουσα. Το φαγητό καλό.

Σίγουρα αξίζει να συνδυάσετε την επίσκεψη στην Φιλιππούπολη με διαμονή στην πόλη Velingrad (130χιλιόμετρα από την Σόφια), την κορυφαία πόλη της Βουλγαρίας για ιαματικά νερά και ένα  από τα καλύτερα στα Βαλκάνια. Τα λουτρά, οι πισίνες, τα σανατόρια και τα ξενοδοχεία SPA υπόσχονται να σας χαλαρώσουν και να σας θεραπεύσουν από πολλά.

Περισσότερα για την Φιλιππούπολη και το Velingrad στο: bulgariatravel.org και www.visitplovdiv.com