Τα βραβεία της ελληνικής φιλοξενίας, Greek Hospitality Awards απονεμήθηκαν!

Τα βραβεία Greek Hospitality Awards, ο πλέον καταξιωμένος θεσμός επιβράβευσης της ελληνικής φιλοξενίας απονεμήθηκαν για 8η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. Σε μια εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και των σημαντικότερων τουριστικών επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Κατά την τελετή βράβευσης, που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Χάρης Ντιγριντάκης και Μαρία Νικόλτσιου, οι κορυφαίες διακρίσεις απονεμήθηκαν στα ξενοδοχεία: Top Greek Hotel 2022, Gold Βραβείο: Grecotel Cape Sounio και Top Greek Resort 2022, Gold Βραβείο: Grand Resort Lagonissi.

Επίσης απονεμήθηκαν οι παρακάτω τιμητικές διακρίσεις:

Greek Hospitality Leader: Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air- Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas S.A. / Hertz

Greek Hospitality Pioneer: Nikos Tzimas, General Manager at Grand Resort Lagonissi

Greek Hospitality Personality: Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού στον Δήμο Ρεθύμνη

Greek Hospitality Rising Star: Federico Santos, CEO & Founder, Puro Management Agency

Greek Hospitality Mentor: Κατερίνα Σαριδάκη, Διευθύντρια CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator

Best Greek Hospitality Region: Στην Περιφέρεια Αττικής & τον Περιφερειάρχη Γεώργιο Πατούλη

Best Greek Hospitality Municipality: Στον Δήμο Ναυπακτίας & τον Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα.

 

Συνολικά απονεμήθηκαν 111 κατηγορίες βραβείων σε 4 θεματικές ενότητες:

Δείτε αναλυτικά τους νικητές στον παρακάτω Σύνδεσμο:

https://ethosevents.eu/greekiospitalityawards-2022-winners/

Κατά την έναρξη της τελετής, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας: «Σας συγχαίρω για τις διακρίσεις και σας ευχαριστώ γιατί, μέσα σε δύσκολες και εξωγενείς κρίσεις, όχι μόνο σταθήκατε όρθιοι, αλλά αναδείξατε το τουριστικό προϊόν και προσθέσατε αξία στη χώρα. Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας, που συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.

…Από το 2019 μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτές τις κρίσεις, συλλογικά και συνεκτικά, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Με σεμνότητα και διορατικότητα, στήσαμε δίχτυ προστασίας στον τουρισμό. Με τη δική σας προσπάθεια καταφέρατε θετικά αποτελέσματα, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπερβούμε τις εισπράξεις του 2019. Οι προκλήσεις μπροστά μας. Οφείλουμε, ως Πολιτεία, να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας».

Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε στην ομιλία της: «Τα πήγαμε καλά, αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές τάσεις, την ενεργειακή κρίση. Ως Υπουργείο Τουρισμού, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη καμπάνια, που δεν σταματά. Όπου κι αν βρίσκεστε, γίνεται μνεία από τα κανάλια εντός και εκτός Ελλάδας. Επικοινωνούν την ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πολλά παραπάνω από το δίπτυχο “ήλιος και θάλασσα”. Θα συνεχιστεί η καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό. Ήδη περάσαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που διανθίζουν τις εμπειρίες στην Ελλάδα. Προχωράμε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στις ΜμΕ, ένα μεγάλο εγχείρημα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό.».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε στην ομιλία του: «Ο τουρισμός παραμένει η μηχανή της οικονομίας, αλλά πρέπει να γίνει πιο πράσινος και πιο ψηφιακός, όπως είναι οι επιταγές του νέου ΕΣΠΑ για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ευελπιστούμε ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο προδιαγραφών στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Τα ρεκόρ δεν έγιναν τυχαία. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής χώρα και όλες οι επενδύσεις που έκαναν οι επιχειρήσεις κεφαλαιοποιήθηκαν τώρα. Η Πολιτεία στάθηκε κοντά στον κλάδο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, δεχτήκαμε πάνω από 6.500 αιτήματα ξενοδοχείων και εκταμιεύσαμε άμεσα κονδύλια. Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες και σε όσους συντελούν ώστε αυτός ο κλάδος να δίνει στην οικονομία αυτές τις προσόδους».

Ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ανέφερε: «Οι υποδομές εκσυγχρονίζονται, οι πύλες εισόδου-εξόδου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Προ ολίγων ημερών, παραδώσαμε τη σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με το μετρό, ένα έργο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τουρισμό. Και το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα συνδέεται με το λιμάνι σε λιγότερο από μία ώρα. Στη Θεσσαλονίκη αυξήσαμε τις δυνατότητες του αεροδρομίου “Μακεδονία”. Στα τέλη του 2023, θα παραδώσουμε το εμβληματικό έργο του μετρό. Η προσοχή μας δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη εκτελούνται έργα όπως αυτά στα αεροδρόμια Σύρου, Χίου, αλλά και το εμβληματικό στο Καστέλι Ηρακλείου. Οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στα αεροδρόμια. Προχωράμε στην οριοθέτηση του λιμανιού Σαντορίνης και σε επεμβάσεις σε Κέρκυρα και Λευκάδα. Στην Κεφαλονιά, παρεμβαίνουμε στο οδικό δίκτυο, για να φύγει από τον χάρτη των πολλών τροχαίων. Ο καθρέφτης είναι και το οδικό δίκτυο, κάνουμε μια ουσιαστική προσπάθεια με τον Ε65, τον ΒΟΑΚ, την Πατρών-Πύργου, αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό, καθώς βελτιώνουμε και το επαρχιακό δίκτυο. Με παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ για να αλλάξουν την εικόνα στο δευτερεύον δίκτυο. Προσαρμοσμένο πάνω στις εθνικές και τοπικές ανάγκες».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα και πρώην υπουργός Τουρισμού, στον θεσμικό χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε χαρούμενος για τα διθυραμβικά σχόλια του ξένου Τύπου για τον τουρισμό. «Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με επιμονή και ένα μυστικό: στηρίξαμε τους ανθρώπους του τουρισμού στην πιο δύσκολη στιγμή που βίωσαν.»

Η κα Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνεχάρη όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, όπως είπε, επιδίωξαν και πέτυχαν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη της ελληνικής φιλοξενίας.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου, επεσήμανε ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 διαφαίνονται εξαιρετικά ευοίωνες, μετά τη θετική εικόνα του 2022: η πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων βλέπει τον κύκλο εργασιών της να κινείται ανοδικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξάνονται σε σχέση με το 2019 και η σεζόν επιμηκύνεται. Η κ. Γκερέκου έδωσε έμφαση στη σημασία του αειφόρου τουρισμού, του τουρισμού εμπειρίας, ο οποίος θα προσκαλεί τους επισκέπτες να νιώσουν ντόπιοι για λίγες μέρες στον τόπο που επισκέπτονται.

Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι ένα έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. «Δεν θα έχουμε πλέον ως έτος-ορόσημο το 2019, αλλά το 2022, για δύο λόγους.