Fashioration project στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Το Fashioration project που επικεντρώνεται στην μόδα, το ένδυμα, το θεατρικό και καθημερινό κοστούμι, ώθησε οργανισμούς από διαφορετικές Βαλκανικές χώρες να συνεργαστούν, να ερευνήσουν βαθιά τις παραδόσεις τους, να βρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία και να τα συνδέσουν με την σύγχρονη δημιουργία.

Έξι Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της μόδας και της παράδοσης. Συνεργάζονται, ερευνούν και εκπαιδεύουν νέους σχεδιαστές να αντλούν και να εμπνέονται από τους πολιτισμούς και τις ενδυματολογικές συνήθειες των χωρών και των λαών τους.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ δέχτηκε την πρωτοποριακή πρόταση των έξι οργανισμών και χρηματοδότησε το Fashiorationproject. Για 2 χρόνια  οι οργανισμοί DAH theater από την Σερβία, BRAVO από την Βοσνία, PRONA από το Μοντενέγκρο, TOGETHERFORLIFE από την Αλβανία, συνεργάστηκαν και συνεργάζονται, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και της ACTIONSYNERGY.

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια έρευνας και έμπνευσης από την ιστορία και την  παράδοση των χωρών τους και τρία International trainings στην Αθήνα, τα Τίρανα και το Σαράγιεβο, ήρθε η στιγμή για την ομάδα των νέων και ταλαντούχων Fashion designers να παρουσιάσουν στην  Αθήνα τις δημιουργίες τους.

To ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ είναι ο εμπνευστής και συντονιστής αυτού του καινοτόμου Ευρωπαϊκού προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023. 
H φιλοσοφία και η μεθοδολογία του project: «Looking back will bring you forward» ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει:

  • ένα ειδικευμένο site www.fashioration.eu
  • μία μέθοδο έρευνας, προσέγγισης και δημιουργίας παρουσιασμένη σαν flip-book
  • μία πλατφόρμα E-Learning

Το υλικό του E-LEARNING, είναι προσβάσιμο μέσω εγγραφής. Είναι ένα αναλυτικό και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό σε 14 κεφάλαια με ασκήσεις και προτρέπει τους δημιουργούς να εξερευνήσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν πίσω αλλά και μέσα τους, εξερευνώντας νέους δρόμους που θα τους οδηγήσουν σε ένα πιο επιτυχημένο  μέλλον.

 Ο Ντουλαμάς, το γιλέκο, η φουστανέλα, τα νυφικά κεφάλια, σε συνδυασμό με τις ρηξικέλευθες σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων & Ευρωπαίων, αλλά και την υψηλή ραπτική των Galiano, Gautie , AlexanderMacQueen, είναι η αφετηρία για νέα συναρπαστικά σχέδια και κοστούμια. Απώτερος στόχος να βγουν οι συνθέσεις των νέων δημιουργών στη δημοσιότητα και να προκαλέσουν νέες τάσεις και μία νέα σχεδιαστική ταυτότητα για τους ίδιους και για την χώρα τους.

Από την πρώτη συνάντηση στην Αθήνα, (Μάιος του 2022)  επισκέφτηκαν μουσεία και συλλογές, ανακάλυψαν την ελληνική φορεσιά και μόδα και παρακολούθησαν workshops που οργανώθηκαν από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Το ίδιο συνέβη σε κάθε χώρα, ανακαλύπτοντας την ιστορία και την παράδοση των Βαλκανίων μέσα από τη ενδυμασία και τις παραδοσιακές τεχνικές.

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές της Μόδας και της Παράδοσης από όλες τις χώρες θα πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση.

Από την Αθήνα θα συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους μαθήτριες του Ομίλου Μόδας ΠανΣΙΚ. Μία σχολή που στηρίζει την ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου με  την συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Μόδα.

Ημέρα Εκδήλωσης: Παρασκευή 29.09.2023 στις 19.30 διάρκεια 2,5 ώρες
Η εκδήλωση θα είναι μόνο στα Αγγλικά .
Στο θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων στην Κυψέλη
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ 210-8656004, 201-8679535
Ακολούθηστε μας: https://www.facebook.com/fashioration.eu.project
https://www.instagram.com/fashioration.eu/
Η ενδυματολόγος Μίκα Πανάγου και το Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Η ενδυματολόγος– σκηνογράφος Μίκα Πανάγου είναι απόφοιτος της Σχολή Βακαλό το 1992 και του MarymountUniversity, Washington D.C. USA, Bachelor of Arts and Sciences το 1994. Έχει διδάξει Ιστορία του Κοστουμιού στις Σχολή Μόδας Βελουδάκη και πλέον διδάσκει στη  Σχολή Μόδας PanSik, ένα πρωτότυπο μάθημα έρευνας και μελέτης των εποχών μέσω εικαστικών κατασκευών ενδύματος και αξεσουάρ μόδας. Επίσης, διευθύνει workshop σχετικά με τη μάσκα και το ένδυμα της Αρχαίας τραγωδίας και στα αγγλικά για ξένους επισκέπτες. Είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων Creative Europe σχετικά με το θέατρο, τη μυθολογία και την εκπαίδευση. Έχει σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια σε περισσότερες από 60 θεατρικές παραστάσεις, έχοντας εξειδίκευση στο παιδικό θέατρο και με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτότυπες θεατρικές και ενδυματολογικές κατασκευές (καπέλα, μάσκες, κούκλες και σκηνικά αντικείμενα). Είναι βασικό στέλεχος του Θεάτρου Αερόπλοιο & Τόπος Αλλού και υπεύθυνη σχεδιασμού του project “Costume and Time” που αφορά αποκλειστικά την ιστορία του ενδύματος στην Ελλάδα από το 1900-1960. Διαθέτει προσωπική  συλλογή αυθεντικών ενδυμάτων και αξεσουάρ του 20ού αιώνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδυμασιολογίας, με ενεργή ερευνητική συμμετοχή.
Η Μίκα Πανάγου που έχει και τη γενική επίβλεψη του project, ως μόνιμη costumedesigner του Θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη συλλογή κοστουμιών του θεάτρου, που συμμετέχει επίσης στο project, δανείζοντας κοστούμια και ανοίγοντας το βεστιάριο του που αποτελείται από 850 και πλέον κοστούμια.