Δύο Μοναστήρια στη Λάρισα που πρέπει να επισκεφτείτε

Πολλά τα Μοναστήρια στο νομό που αξίζουν την προσοχή μας, αλλά εμείς επιλέξαμε δύο που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Την Γυναικεία Iερά Μονή Τιμίου Προοδρόμου στην Ανατολή  Κισσάβου  και την Ιερά Μονή Παντελεήμονα Αγιάς. Για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Η Γυναικεία μονή για το οικολογικό της έργο και την Ιερά Μονή Παντελεήμονα για της απίστευτη ομορφιά του ναού και τις σπουδαίες τοιχογραφίες του. Αν βρεθείτε στην περιοχή, να τα επισκεφτείτε.

Η Γυναικεία Iερά Μονή Τιμίου Προοδρόμου στην Ανατολή  Κισσάβου

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς, βρίσκεται τριάμισι χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Ανατολή, σε υψόμετρο 1100 μέτρων στον ορεινό όγκο Κισσάβου (Όσσας).  Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από τον Άγιο Δαμιανό τον εκ Κισσάβου. Το μοναστήρι ήκμαζε μέχρι πριν από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια  ερημώθηκε. Από το καλοκαίρι του 2000, το Μοναστήρι ανέλαβε να αποκαταστήσει μια ομάδα ορθόδοξες μοναχές από διάφορες χώρες οι οποίες εκτός των άλλων ασχολούνται με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Παράγουν από τα δικά τους ζώα (αγελάδες, πρόβατα και γίδια) πολλών ειδών εξαιρετικά τυριά, με το Παυλοτύρι τους να κερδίζει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στο Βερολίνο. Φτιάχνουν επίσης γλυκά, μαρμελάδες, τουρσιά και ότι βάλει ο νους του ανθρώπου. Κρασί, μέλι, τσίπουρο  και μια μεγάλη συλλογή από βότανα για κάθε χρήση και ανάγκη.

Η Ηγουμένη, η μοναχή Θεοδέκτη και οι 18 μοναχές και οι δόκιμες, οι “μοναχές του κόσμου” πράττουν θεάρεστο έργο.

 

Με πολύ σημαντικό ότι κάνουν για την προστασία παραδοσιακών σπόρων. Εμπλουτίζοντας συνέχεια την τράπεζα σπόρων που έχουν ιδρύσει, από την οποία δωρίζουν και ανταλλάσουν σπόρους για φρούτα και λαχανικά. Στο μοναστήρι πωλούνται τα παραδοσιακά προϊόντα που πωλούνται είναι για την εξασφάλιση των απαραιτήτων προς το ζην.

Τελευταία ξεκίνησε και η λειτουργία πρατηρίου με τα αγνά προίόντα της μονής. Το πρατήριο βρίσκεται στο 21ο χλμ της. Επαρχιακής Οδού Λάρισας Αγιάς.  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, τηλ. 24940 81289.

Ιερά Μονή Παντελεήμονα Αγιάς

Η Ιερά Μονή Παντελεήμονα Αγιάς βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την Αγιά στον δρόμο για Μελιβοία σε περιοχή με υπέροχη θέα και έχει φρουριακό χαρακτήρα. Ο ναός είναι σταυροειδής αθωνίτικου τύπου με 3 τρούλους, από τους οποίους ο κεντρικός τοιχογραφήθηκε στα 1724 από τον Πελοποννήσιο μοναχό Γαβριήλ. Ο διόροφος πύργος της εισόδου εντυπωσιάζει, τα παλιά κελλιά έχουν καταρρεύσει, ενώ σώζεται η τράπεζα με τοιχογραφίες του 1616, όπου υπάρχουν σκηνές από τη ζωή των πρωτοπλάστων.

Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Η αρχική φάση της μονής τοποθετείται στην τελευταία περίοδο του Βυζαντίου από τα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού. Μετά την επανίδρυσή της τον 16ο αι., οπότε προστέθηκε η τιμή του Αγίου Παντελεήμονα, γνώρισε μια μεγάλη περίοδο ακμής μέχρι τον 19ο αι. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού είναι σπουδαίος, ανήκει σε διάφορες χρονολογικές φάσεις και εντυπωσιάζει.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη