«Υπάρχει χώρος για ‘μενα;», ξεκινά ο κύκλος ομιλιών για το νάρκισσο γονιό στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στο νάρκισσο γονιό και συγκεκριμένα στη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού επιχειρεί να ρίξει φως  ο κύκλος ομιλιών με γενικό τίτλο «Υπάρχει χώρος για μένα;», που πραγματοποιούν για μια ακόμη χρονιά οι εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Με την εισήγηση της ψυχολόγου, συγγραφέα και καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινής Τσαλίκογλου και το εξής εύστοχο ερώτημα: «Σε ποιο βαθμό και με πιο τρόπο η εποχής μας, εποχή ρευστής αβεβαιότητας και ναρκισσιστικής έξαρσης δυσχεραίνει τη δια βίου σχέση μητέρας παιδιού;» θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου ο κύκλος ομιλιών. Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις που παραμένει-δυστυχώς-πάντα επίκαιρο. Στην εισήγησή της η κυρία Τσαλίκογλου, η οποία έχει τη συνολική επιμέλεια του κύκλου ομιλιών, θα εστιάσει στο δεσμό μητέρας-παιδιού.

«Μάθε με να υπάρχω»-  Τι συμβαίνει όταν η μητέρα δεν καλύπτει επαρκώς τη λειτουργία της; Τι συμβαίνει όταν η καταιγιστική, καταβρωχθιστική της παρουσία εμποδίζει την εξατομίκευση του παιδιού; Tι συμβαίνει όταν μια μητέρα θα ήθελε να οικειοποιηθεί ολοκληρωτικά το παιδί της, διεκδικώντας ένα απόλυτα δικαίωμα ιδιοκτησίας επάνω του;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο κομβικά ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από την εισήγηση της κυρίας Τσαλίκογλου με τίτλο «Μάθε με να Υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο.

Αφορμή για τον φετινό κύκλο ομιλιών, η ελληνική έκδοση του best seller βιβλίου της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα;: Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης» (εκδ. Πορφύρα).

 Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων. Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί. Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.
Στον κύκλο ομιλιών θα φωτιστούν όλες οι πλευρές της σχέσης ναρκίσσου-μητέρας και κόρης, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης αλλά και επίλυσης αυτού του τόσο προβληματικού μοτίβου σχέσης.

Υπεύθυνη αυτής της νέας σειράς συναντήσεων είναι η ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φωτεινή Τσαλίκογλου.

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ
Υπάρχει χώρος για ‘μένα; Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας.

 Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Βας. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ.: 210-3611206, www.thf.gr

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:00-20:00
Φωτεινή Τσαλίκογλου – «Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο

Κόστος συμμετοχής: 
Προαγορά 4 συναντήσεων: 40€ (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας)
Προαγορά μίας συνάντησης: 11 € (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας)
Αγορά την ημέρα της εκδήλωσης: 13€
Ομαδικές αγορές (άνω των 15 ατόμων) 10€ η συνάντηση

Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα πατήστε εδώ.

Για πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο στο ίδρυμα Θεοχαράκη ή το βιβλίο καλέστε: 213 0291224