Το εντυπωσιακό Leighton House στο Λονδίνο, ανοίγει ξανά

Το μουσείο Leighton House στο Λονδίνο, είναι το σπίτι ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της Βικτωριανής εποχής και προέδρου της Royal Academy of Arts, του Λόρδου Frederic Leighton (1830-1896). O Leighton, αινιγματική προσωπικότητα, ήταν από τους λίγους που ασκούσαν τόση επιρροή σε θέματα τέχνης και πολιτισμού στην εποχή του και πίεζε σκληρά για θέματα σχετικά, που πίστευε ότι θα ήταν προς όφελος του έθνους και της ίδιας της τέχνης.  Το στούντιο-σπίτι του, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό, είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κτίρια του 19ου αιώνα. Περιέχει μια συναρπαστική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτικής του ίδιου του Leighton και των συγχρόνων του.

Χτισμένο σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες/απαιτήσεις του Leighton, ξεχωρίζει εκτός των άλλων για την εντυπωσιακή αίθουσα σε αραβικό στιλ (Arab Hall), με το χρυσό τρούλο να δεσπόζει ψηλά, τα περίτεχνα ψηφιδωτά και τους τοίχους με τα πανέμορφα ισλαμικά πλακάκια. Στον πρώτο όροφο, το τεράστιο στούντιο ζωγραφικής του Leighton ήταν ένα από τα αξιοθέατα του Λονδίνου. Πολλές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της βικτοριανής εποχής επισκέφτηκαν σε καλέσματα του καλλιτέχνη, αυτό το δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Βασίλισσας Βικτώριας. Το Μουσείο Leighton House περιβάλλεται από μια ομάδα άλλων στούντιο-σπιτιών, τα οποία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του δέκατου ένατου αιώνα. Αρχιτέκτονας του σπιτιού, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία και Πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, ο George Aitchison (1825-1910), ο οποίος ήταν μια εξέχουσα και σεβαστή προσωπικότητα στον αρχιτεκτονικό κόσμο στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Leighton ταξίδεψε στην Τουρκία το 1867, στην Αίγυπτο τον επόμενο χρόνο και αργότερα στη Συρία. Σε καθένα από αυτά τα ταξίδια συνέλεξε υφάσματα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα που αργότερα έλαβαν τη θέση που τους άρμοζε στο σπίτι του. Ωστόσο, το ταξίδι του στη Δαμασκό, έθεσε τα θεμέλια για την υπέροχη συλλογή πλακιδίων (15ου αιώνα) που κοσμούν την αίθουσα Arab Hall. Τα ψηφιδωτά και τα μάρμαρα όπως και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που δούλεψαν κατά την κατασκευή του σπιτιού, προέρχονταν από το Λονδίνο, αν και ο σχεδιασμός του χρυσού μωσαϊκού ζωφόρου κατασκευάστηκε στη Βενετία και στάλθηκε στο Λονδίνο σε τμήματα.

Arab Hall, Image courtesy of Will Pryce

Το Leighton House, ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα μόνο, από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, με Covid – μέτρα ασφαλείας. Τελευταία ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να δουν τις συλλογές, πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο για ανακαίνιση, την άνοιξη του 2021.

Kεντρική φωτογραφία: The Narcissus Hall,  Image courtesy of Will Pryce

Leighton House – 12 Holland Park Road London W14 8LZ  – www.leightonhouse.co.uk

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη