Στο The Met η έκθεση για τα 150 χρόνια ιστορίας της μόδας

Στο The Met – The Metropolitan Museum of Art –  τo Costume Institute του μουσείου,  εγκαινιάζει την έκθεση  About Time: Fashion and Duration, με στόχο να αντιληφθεί το κοινό πως η μόδα έχει αλλάξει τα τελευταία 150 χρόνια, πως έχει μείνει στάσιμη και που βαδίζει. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό 29 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2021.

Η έκθεση ανιχνεύει την πορεία της μόδας από το 1870 έως σήμερα, με την ευκαιρία των γενεθλίων των 150 χρόνων του Met. Η έννοια του la durée (διάρκεια) του Henri Bergson (σημαντικός Γάλλος φιλόσοφος γνωστός για την προσπάθειά του να ενοποιήσει την “ετερογένεια” με την “συνέχεια”), θα διερευνήσει πώς τα ρούχα δημιουργούν χρονικούς συσχετισμούς  συνδυάζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για να απεικονίσουν την έννοια της διάρκειας «la durée» του Henri Bergson του παρελθόντος που συνυπάρχει με το παρόν – τα έργα σε κάθε ζεύγος θα συνδεθούν μέσω σχήματος, μοτίβου, υλικού, μοτίβου, τεχνικής ή διακόσμησης. Για παράδειγμα, ένα μαύρο μεταξωτό φόρεμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1870, θα συνδυαστεί με μια φούστα Alexander McQueen “Bumster” από το 1995. Ένα μαύρο μεταξωτό σατέν φόρεμα με τεράστια μανίκια leg of mutton από τα μέσα της δεκαετίας του 1890, θα σταθεί δίπλα σε ένα Comme des Garçons σύνολο από το 2004.

Όλα τα ενδύματα θα είναι μαύρα για να τονίσουν τις αλλαγές στη σιλουέτα, εκτός από τα σύγχρονα, με  τελευταίο, ένα λευκό φόρεμα από τη συλλογή υψηλής ραπτικής Viktor & Rolf άνοιξη / καλοκαίρι του 2020, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα δείγματα σε ένα patchwork design, το οποίο θα χρησιμεύσει ως σύμβολο για το μέλλον της μόδας.

Η Virginia Woolf θα χρησιμεύσει ως «ghost narrator» της έκθεσης. Το χρονοδιάγραμμα θα ξεδιπλωθεί σε δύο γειτονικές γκαλερί, κατασκευασμένες ως τεράστιες όψεις ρολογιού και οργανωμένες γύρω από την αρχή των 60 λεπτών. Κάθε “λεπτό” θα περιλαμβάνει ένα ζευγάρι ενδυμάτων, με το πρωτεύον έργο να αντιπροσωπεύει τη γραμμική φύση της μόδας και το δευτερεύον έργο τον κυκλικό χαρακτήρα του.

Tην έκθεση μπορείτε να δείτε στο YouTube κανάλι του The Met: YouTube Met Channel