Οι Στέγες του Παρισιού του Εδουάρδου Σακαγιάν στη Γκαλερί Kalfayan

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο ‘Les Toits de Paris’. Από Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024-10 Μαρτίου 2024!

Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της. Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο “Les toits de Paris” (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Σημειώνει ο καλλιτέχνης:

“Les Toits de Paris.

Το ιερό φώς στις Στέγες τού Παρισιού.

Όταν το φως γίνεται χάος και το χρώμα προηγείται του σχεδίου.

Όταν το σχέδιο και γεωμετρία προηγείται του χρώματος και του οργανικού και η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγει την φαντασία.

Εκ του φυσικού ζωγραφίζοντας το παράθυρό μου στο Παρίσι. Ημερολογιακές σημειώσεις της ρευστότητας του φωτός και των εναλλαγών του κατά την διάρκεια της ημέρας. Έργα παρατήρησης ως εξισορρόπησης με τα φανταστικά έργα του “Πανηγυριού”, των “Δεσποτών” και γενικότερα των “Θεατών”. Ύστερα είναι οι καθημερινές σκηνές από τους δρόμους όπου οι άνθρωποι περπατούν και από τους κολυμβητές όπου υπάρχει η αντίθετη συνθήκη, όπου οι γεωμετρίες από τις θέσεις αντικαθιστώνται από την  ρευστότητα της θάλασσας.

Επίσης ο μαριονετίστας, τα αυτοκίνητα με τα ζευγάρια, τα λεωφορεία με τους ανθρώπους, οι διάφοροι χώροι ως τοπία . Και τα αυτοπορτραίτα. Τέλος το έργο “Ηφαίστειο” αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της ζωγραφικής μου.

Η ζωγραφική αρχίζει εκεί που τελειώνουν τα λόγια.”

 

Γκαλερί Καλφαγιάν, Χάρητος 11, 10675 Αθήνα www.kalfayangalleries.com