Ο Edoardo Tresoldi δημιούργησε την “Opera” στην Ιταλική πόλη Reggio της Καλαβρίας

Ο Edoardo Tresoldi δημιούργησε μια μόνιμη εγκατάσταση στην παραλία της Ιταλικής πόλης Reggio στην Καλαβρία, που ονομάζεται “Opera”. Αναδημιουργώντας τη γλώσσα της κλασικής αρχιτεκτονικής σε ημιδιαφανή μορφή, μέσω συρμάτινων κατασκευών, τοποθέτησε 46 στήλες, μια σειρά κιονοστοιχιών, σε ένα πάρκο 2.500 τετραγωνικών μέτρων, με στόχο  να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να στοχαστούν για το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

Το έργο ανατέθηκε από τον Δήμο και τη Μητροπολιτική Πόλη, ενώ σύμφωνα με τον καλλιτέχνη η δημόσια αυτή καλλιτεχνική παρέμβαση “δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τη στοχαστική σχέση μεταξύ του τόπου και των ανθρώπων, μέσω της γλώσσας της κλασικής αρχιτεκτονικής και της διαφάνειας της Απούσας Ύλης”. Στο πάρκο της Via Giunchi, με θέα στο νησί της Σικελίας, η αρχιτεκτονική εγκατάσταση δημιουργήθηκε ως  ένας τόπος συλλογισμού, σε έναν  από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δημόσιους χώρους.

“Η εγκατάσταση ενσωματώνει τις σχέσεις μεταξύ ορατού και αόρατου, ατόμου και κοινότητας, μελετώντας τη διαστρωμάτωση των προγονικών οριζόντων με τις καθημερινές πρακτικές, στην άκρη ενός φυσικού και νοητικού τόπου, μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και τοπίου.” Edoardo Tresoldi

Ο Tresoldi προσπαθεί να εξερευνήσει νέες οπτικές, ανοίγοντας διάλογο με το περιβάλλον και τον θεατή.  Οι πυλώνες, τα ιδρυτικά αρχέτυπα της δυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συνθέτουν ένα ευγενές πλαίσιο που επιτρέπει την περαιτέρω ερμηνεία του πάρκου.  Το παιχνίδι μεταξύ πυλώνων και δέντρων δημιουργεί μια σχέση φωτός και σκιών, μια ευάερη αλλά ρυθμική ισορροπία που προκαλεί μια οργανική σύνδεση μεταξύ της διαφάνειας και του περιβάλλοντος χώρου. Κάθε μία από τις στήλες είναι κατασκευασμένη από μια ανοιχτή δομή πλέγματος και φωτίζεται από κάτω με προβολείς.

Η εγκατάσταση Opera, άνοιξε για το κοινό στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Edoardo Tresoldi έχει προηγουμένως χρησιμοποιήσει συρματόπλεγμα για να δημιουργήσει μια σειρά αρχιτεκτονικές συνθέσεις, στην Ιταλία και αλλού.

Οι φωτογραφίες είναι του Roberto Conte.