Νέα Υόρκη: Ένα πλωτό ονειρικό πάρκο στον ποταμό Hudson στο Μανχάταν

Το νέο πάρκο, που ονομάζεται Little Island, αναδύεται από τον ποταμό Hudson και υψώνεται περίπου 200 μέτρα πάνω από το νερό, στη Δυτική Πλευρά του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Το πλωτό πάρκο, δημιουργήθηκε σε σχέδιο του διάσημου αρχιτέκτονα Thomas Heatherwick με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος το φαντάστηκε ως ένα μαγικό χαλί που κυματίζει στον άνεμο.

Το πάρκο, 2,4 στρεμμάτων, στοίχισε 260 εκατομμύρια δολάρια και έχει το παρατσούκλι Diller Island από τον ευεργέτη του Barry Diller, πρώην CEO της 20th Century Fox, του οποίου το φιλανθρωπικό ίδρυμα που διατηρεί μαζί με τη συζυγό του σχεδιάστρια μόδας Diane von Furstenberg, χρηματοδότησε το πάρκο, μετά από πολλές περιπέτειες που απείλησαν την ολοκλήρωση του.  

Οι κήποι του Little Island απλώνονται πάνω σε 132 “γλάστρες” από μπετόν, εν μέρει πάνω στις ξύλινες κολόνες της παλιάς προβλήτας. Οι δημιουργοί του πάρκου ονομάζουν τις “γλάστρες” αυτές τουλίπες και είναι τοποθετημένες σε διαφορετικά ύψη,  έτσι ώστε τα μονοπάτια να περνούν μέσα από το πάρκο σε μια ήπια κυλιόμενη πορεία. Στην κορυφή του πάρκου, οι “γλάστρες” τουλίπες, υψώνονται στα 9,14 μέτρα. Το πάρκο περιλαμβάνει αμφιθέατρο 700 θέσεων για μουσική, χορό και θεατρικές παραγωγές, μαζί με πολλά μονοπάτια και πλατφόρμες προβολής. Το πάρκο είναι προσβάσιμο από δύο γέφυρες.

“Η τοποθέτηση  φυτών και δέντρων σε μια επίπεδη επιφάνεια δεν κάνει απαραίτητα ένα πάρκο”  λέει ο Heatherwick.

“Δεν θέλαμε αυτό να γίνει απλώς ένας φυτεμένος χώρος στάθμευσης, αλλά  μια πιο δυναμική εμπειρία τοπίου” προσθέτει, ελπίζοντας ότι ο χώρος θα κάνει ό, τι κάνουν καλύτερα τα δημόσια πάρκα: να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

Για τον σχεδιασμό των κήπων, υπεύθυνη είναι η αρχιτέκτονας τοπίου με έδρα τη Νέα Υόρκη, Signe Nielsen.