Μουσείο Καποδίστρια: Τοπόσημο πολιτισμού για την Κέρκυρα

Ανακαλύψτε την εξέχουσα προσωπικότητα του Κερκυραίου Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίου ευρωπαίου διπλωμάτη, στο μοναδικό Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Κερκυραίο, Έλληνα, Ευρωπαίο πολιτικό του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κέρκυρας, στην περιοχή της Κουκουρίτσας, όπου ήταν το εξοχικό της οικογένειας Καποδίστρια. Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών το οποίο αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Α. Καποδίστρια του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, λειτουργεί από το 1981.

Η παλιά αγροτική κατοικία που στεγάζει το Μουσείο, ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το 1979, η Μαρία Γεωργίου Καποδίστρια, τη δώρισε σε τρεις, τεράστιας ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας. Η σύμπραξη των τριών πνευματικών ιδρυμάτων στα οποία ανήκει (Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών) αποδίδει πραγματικά στο κοινό ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λειτουργώντας ως ένα σημαντικό τοπόσημο για την κερκυραϊκή, την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία.

Στις τέσσερις αίθουσες θα θαυμάσετε προσωπικά αντικείμενα, κειμήλια και τεκμήρια  που προέρχονται από ισάριθμες περιόδους της ζωής του Καποδίστρια, την Κέρκυρα, την Επτανήσιο Πολιτεία, την Ευρώπη και το Ελληνικό Κράτος. Ο κατάφυτος κήπος θα σας προσφέρει δροσιά και μια εξαιρετική θέα προς την θάλασσα, τα βουνά της Ηπείρου και την πόλη της Κέρκυρας.

Η έκθεση κλείνει με τον αλληγορικό ζωγραφικό πίνακα του Κερκυραίου ζωγράφου Χαράλαμπου Παχή, έργο του 1872, που απεικονίζει την δολοφονία του Ι. Καποδίστρια προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα και γεννώντας προβληματισμούς.

Μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου, παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσετε το Ψηφιακό Αρχείο το οποίο περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από τις συλλογές μεγάλων Ευρωπαϊκών αρχείων, πρωτότυπα έγγραφα από το αδημοσίευτο προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ. Κερκύρας, ψηφιοποιημένη την εννιάτομη έκδοση με καποδιστριακά έγγραφα που είχε επιμεληθεί ο Κ. Δαφνής (1976-1985), την «Βιβλιοθήκη Καποδίστρια», η οποία ανασυγκροτήθηκε με βάση τον χειρόγραφο κατάλογο των υπαρχόντων του Κυβερνήτη που συνέταξε ο Βιάρος Καποδίστριας, επιστημονική βιβλιογραφία για τον Ι. Καποδίστρια από την περίοδο 1831-1996, υλικά τεκμήρια που σχετίζονται με την εποχή, τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια: έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια και της οικογένειάς του, κειμήλια της εποχής, νομίσματα, κτήρια της καποδιστριακής περιόδου, αλλά και δημόσια γλυπτική μεταγενέστερων περιόδων αφιερωμένη στον Κυβερνήτη καθώς επίσης και οπτικοακουστικά τεκμήρια με θέμα τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια.

Σε συνάντηση εργασίας με θέμα «Ολιστική ενίσχυση, προβολή και προώθηση του Μουσείου Καποδίστρια» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης της Κέρκυρας, Σαν Τζιάκομο, η Πρόεδρος ανέφερε ότι το μοναδικό Μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον Ι. Καποδίστρια μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο πολιτιστικού τουρισμού, προς όφελος τόσο της Κέρκυρας και των Ιονίων όσο και ολόκληρης της χώρας.

Την πρόσκληση για τη συνάντηση απηύθυνε Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, και σε αυτήν παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρουχάς, και τα μέλη του ΔΣ του Μουσείου Καποδίστρια, Θανάσης Μακρής και Σπύρος Παδοβάς, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Κείμενο Δημήτριος Κοντέσης