Η καρφίτσα Braganza έργο εντυπωσιακό της ελληνιστικής περιόδου!

Η καρφίτσα Braganza είναι μια χρυσή διακοσμητική περόνη μήκους 14 εκατοστών και ύψους 5 εκατοστών, που φιλοτεχνήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. κατά την Ελληνιστική περίοδο, από έναν Έλληνα αργυροχρυσοχόο για έναν Κέλτη πελάτη που ζούσε στην Ιβηρική Χερσόνησο.

H κεντρική φιγούρα της διακοσμητικής σύνθεσης είναι ένας γυμνός Κέλτης πολεμιστής που φοράει κράνος και προστατεύεται με μια ασπίδα και σπαθί. Όλα κελτικής τεχνοτροπίας. Ένας κυνηγετικός σκύλος του επιτίθεται. Κάθε άκρο της περόνης είναι διακοσμημένο από ένα κεφάλι σκύλου. Η μια άκρη ήταν συνδεδεμένη με μεντεσέ, ελατήριο και καρφίτσα που τώρα έχουν χαθεί. Τα μάτια και τόσο του πολεμιστή όσο και του σκύλου, ήταν αρχικά καλυμμένα με ένθετο σμάλτο.
Κατά μήκος, κάτω από τον πολεμιστή, ο βασικός άξονάς της  αποτελείται από κορδόνι φτιαγμένο με δύο χοντρά σύρματα, πλεγμένα μεταξύ τους, τα οποία τερματίζουν μέσα στο στόμα σκύλου από την μια και κάπρου από την άλλη.

H εξωστρέφεια των Ελλήνων Αργυροχρυσοχόων είναι εντυπωσιακή. Οι κατά παραγγελία δημιουργίες, όπως φυσικά συμβαίνει κατά κύριο λόγο με την τέχνη, είναι αριστουργήματα που μαρτυρούν πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό. Η εν λόγω καρφίτσα ανακαλύφθηκε τον 10ο αιώνα, υπό άγνωστες συνθήκες, στην Πορτογαλία και ανήκε σε διάφορους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μελών του Βασιλικού Οίκου της Braganza (Δυναστεία των Βριγκαντών), από τον οποίο πήρε το όνομά της, προτού αγοραστεί από το Βρετανικό Μουσείο το 2001, σε δημοπρασία, για 1.580.570 δολάρια!