“Ενδυματολογικοί Κώδικες” Τα ενδύματα των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τις Συλλογές του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

Η Έκθεση “Ενδυματολογικοί Κώδικες: Τα ενδύματα των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τις Συλλογές του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου” στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ “Σοφρώνη 13” στο Ναύπλιο, έχει διάρκεια μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2022.

Η Έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων του Ιδρύματος για την επέτειο Μνήμης 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές και φωτογραφικό υλικό, τόσο από τη Μικρά Ασία, όσο και από τις περιοχές μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλλάδα. Σκοπό έχει να αναδείξει την ποικιλομορφία των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, να τονίσει τη δυναμική του ενδύματος, να ορίζει πολιτισμικές ταυτότητες και να είναι κινητήρια δύναμη μνήμης.

H Έκθεση είναι προτεινόμενη για βραβείο Micheletti!  Το βραβείο Micheletti εστιάζει στην μεταφορά μιας συναρπαστικής ιστορικής αφήγησης των μουσείων στον κόσμο.
Το βραβείο Luigi Micheletti είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο για καινοτόμα μουσεία στον κόσμο της σύγχρονης ιστορίας.

Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) -πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) έχει έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η έρευνα, καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού εν γένει και σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις του. Στεγάζεται στην οικία του Β. Παπαντωνίου, που τροποποιήθηκε σε μουσείο το 1981.
Το 2013 το Ίδρυμα βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό.