Ένα εκπληκτικό σχολείο στην έρημο της Ινδίας από τη Νεοϋορκέζα αρχιτέκτονα Diana Kellogg

Ένα σχολείο μόνο για κορίτσια όλο κατασκευασμένο από ψαμμίτη, σε οβάλ σχήμα, απο το Νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο της Diana Kellogg, έχει κερδίσει τον θαυμασμό του κόσμου της αρχιτεκτονικής.

Το γραφείο της Diana Kellogg ιδρύθηκε από την ίδια το 1992 στη Νέα Υόρκη. Στο φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από τοπικό ψαμμίτη του Jaisalmer σχολείο, χρησιμοποιήθηκαν ντόπιοι τεχνίτες,  σύμβολα της γυναικείας φύσης, ενώ  ο βασικός σχεδιασμός του θυμίζει οχυρό που το κάνει να ταιριάζει αλλά και να ξεχωρίζει στο τοπίο.

Το σχολείο ονομάζεται The Rajkumari Ratnavati Girl’s School και σχεδιάστηκε ως μέρος ενός συγκροτήματος, που ονομάζεται κέντρο GYAAN. Η ανάθεση έγινε από το Ίδρυμα CITTA – ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την ανάπτυξη σε μερικά από τα πιο γεωγραφικά απομακρυσμένα μέρη, με οικονομικές προκλήσεις και  περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το Rajkumari Ratnavati Girl’s School αντιπροσωπεύει τη δύναμη της θηλυκότητας και του απείρου. Το σχολείο φιλοξενεί περισσότερα από 400 κορίτσια, από το νηπιαγωγείο έως την τάξη 10, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην περιοχή της ερήμου Thar του Jaisalmer στο Rajasthan της Ινδίας, όπου η παιδεία στις γυναίκες αγγίζει μόνο το 32%.

“Η χρήση τοπικού υλικού βοήθησε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και επιλέξαμε να κατασκευάσουμε ένα στέγαστρο ηλιακού πλαισίου στην οροφή ως σύστημα ψύξης όταν οι θερμοκρασίες κορυφώνονται και φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τμήματα των πέτρινων τοίχων έχουν διατρυπηθεί για να ρίχνουν την θερμοκρασία και να δημιουργούν σκιάσεις από τον ήλιο.”, δήλωσε η Diana Kellogg.

Ένα εκπληκτικό κτίριο, με το στοιχείο του στρωμένου με μπλε πλακάκια-μωσαϊκού διαδρόμου, να προσθέτει μια φωτεινή και δροσερή αντίθεση στην κίτρινη πέτρα, να εντυπωσιάζει και να τραβά τα βλέμματα.

https://www.dkarchitects.com/