Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης: Μία Ημέρα Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας και Παιδείας

Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είχε την τιμή να υποδεχθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Laurence Auer, σε μια εκδήλωση που ενίσχυσε τους δεσμούς της Ελληνο-Γαλλικής φιλίας και την αξία της Γαλλοφωνίας και της πολιτισμικής εκπαίδευσης.

Η Κοινότητα των Μαριανών Αδερφών, ο Μαριανός Οργανισμός, το Συμβούλιο Διεύθυνσης, η Πρόεδρος της ΓΙΕΙΕ, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι Διευθυντές των μονάδων και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και μαθητών προσέφεραν μια θερμή υποδοχή στην κ. Auer. Κατά την είσοδό της στο Σχολείο, την περίμενε μία μικρή θεατρική έκπληξη με απόσπασμα από τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με μια σύντομη περιήγηση στην έκθεση αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και ακολούθησε παρουσίαση από τη Γενική Διευθύντρια της Λεοντείου Νέας Σμύρνης, κα Δέσποινα Τσαούση η οποία ανέδειξε την ιστορία και το όραμα της Σχολής. Η Χορωδία της Σχολής και το αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα από τους μαθητές του Δημοτικού «Χρυσόστομος Σμύρνης» πρόσθεσαν μια μοναδική νότα στην εκδήλωση. Η κ. Auer είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το Δημοτικό «Άγιος Διονύσιος» και το Διαμαντίδειο Νηπιαγωγείο, όπου την υποδέχθηκαν οι μικροί μαθητές με γαλλικά τραγούδια και χειροποίητα δώρα.

Η επίσκεψη της κ. Laurence Auer στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης αποτυπώνει τη σημασία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, ενισχύοντας την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών από μικρή ηλικία. Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευσης, προάγοντας την αλληλεγγύη, την προσφορά, την αδελφοσύνη και την ελληνο-γαλλική φιλία, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για μια συνειδητοποιημένη και δραστήρια νεολαία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η πρέσβειρα κ. Laurence Auer δήλωσε: “Βρίσκομαι στη Λεόντειο  Σχολή της Νέας Σμύρνης, ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνογαλλικά σχολεία στην Ελλάδα. Εδώ η εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας ξεκινά από το νηπιαγωγείο και αυτό είναι κάτι συναρπαστικό. Κι αυτό, γιατί η γαλλοφωνία εντάσσεται στο εκπαιδευτικό κομμάτι της ζωής του παιδιού που θα γίνει μελλοντικά πολίτης του κόσμου. Το δίκτυο των σχολείων των Μαριανών Αδελφών αποτελεί για μας μια ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη, εφόσον το σχολείο είναι μέλος του LABEL FRANCE, μέσω του FRANCE EDUCATION, προάγοντας την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των παιδιών από τεσσάρων χρόνων μέχρι την ηλικία των Πανελληνίων και προσφέροντας υψηλού επίπεδου γνώση της Γαλλικής Γλώσσας. Στην επίσκεψή μου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το επίπεδο της Γαλλικής Γλώσσας στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να συναντήσω τους/τις μαθητές/-τριες και να εκτιμήσω το ενδιαφέρον τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Εντύπωση, επίσης, μου έκανε η ευρεία αποδοχή από μέρους τους των ιδανικών που πρεσβεύουν οι Μαριανοί Αδελφοί: της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της αδελφοσύνης, και να προσθέσω της γαλλο-ελληνικής φιλίας. Τέλος, να προσθέσω πως η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης με υποδέχτηκε με έναν τρόπο που θα μείνει πάντα στην καρδιά μου. Σας ευχαριστώ όλους.”

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, κα Δέσποινα Τσαούση δήλωσε: «Η επίσκεψη της Πρέσβειρας της Γαλλίας, κ. Laurence Auer, στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης αποτελεί ορόσημο για τη σχολική μας κοινότητα και ενισχύει την πολυετή μας παράδοση στην προαγωγή της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού. Στο παιδαγωγικό μας σχέδιο  πρωταγωνιστούν οι αξίες της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, διαχρονικά ιδανικά τόσο της Γαλλίας όσο και της Ελλάδας, που προετοιμάζουν τους μαθητές μας να γίνουν πολίτες του κόσμου, με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.»

Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα πλέον ιστορικά και διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1838 και προσφέρει ολοκληρωμένη μόρφωση στους μαθητές και στις μαθήτριές του επί 185 συναπτά έτη. Ανήκει στην Αδελφότητα των Μαριανών Αδελφών και αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με παρουσία σε 81 χώρες.