Από τον οίκο Chaumet η έκθεση κοσμημάτων “Joséphine & Napoleon, an (extra)ordinary story”

Μια έκθεση σταθμός για τον κόσμο του κοσμήματος από τον οίκο Chaumet, σε συνεργασία με το Fondation Napoléon!

150 αριστουργηματικά κομμάτια που ανήκαν στην Αυτοκράτειρα αλλά και  style icon της εποχής, σχεδιασμένα από τον οίκο Chaumet  και από τον François-Regnault Nitot, γιο του ιδρυτή του οίκου, ο οποίος σχεδίασε τιάρες και βραχιόλια αλλά και την συγκλονιστική γοτθική ζώνη για την Joséphine και τον Ναπολέοντα. Περισσότερα από τα μισά κομμάτια της έκθεσης δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό.

 

Mια έκθεση που εξιστορεί με ένα διαφορετικό τρόπο την ιστορία αγάπης δυο νησιωτών, του Ναπολέων από την Κορσική και της Joséphine από τη Μαρτινίκα – που έφτασαν να κατακτήσουν τον κόσμο.

Ο παράδοξος τίτλος αυτής της έκθεσης, υποδηλώνει την ύπαρξη μιας πιο “ανθρώπινης”, ιδιωτικής  πτυχής της ζωής του ζευγαριού, πέρα από τη δημόσια εικόνα τους, αυτή της αυτοκρατορικής σκηνής  μέσα από γράμματα και αντικείμενα.

Μια ιστορία αγάπης που ξεπέρασε την εποχή της και αυτή καθαυτή την Αυτοκρατορία, έγινε θρυλική και αθάνατη. Ένα ταξίδι δύναμης, συμβολισμού, αλλά κυρίως συναισθημάτων, προσθέτοντας όμως ότι η αγάπη του Ναπολέοντα για τα κοσμήματα ήταν και πολιτική καθώς ήθελε να κάνει τη Γαλλία το κέντρο της πολυτέλειας και της μόδας, πράγμα που τελικά κατάφερε με επιτυχία.

 

Αυτή η έκθεση κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη πολλών διεθνών μουσείων και ιδιωτικών συλλογών, στο πρόσφατα ανακαινισμένο Maison Chaumet, στην καρδιά του Παρισιού.

www.chaumet.com  fondationnapoleon.org