Αναδρομική έκθεση της Άννας Μαρίας Τσακάλη στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Τσακάλη “Το σώμα του χρόνου” διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, 21/07 – 17/09/2023.

Η έκθεση παρουσιάζει την καλλιτεχνική πορεία της ζωγράφου από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, μέσω μίας εικαστικής αφήγησης που αντικατοπτρίζει την άοκνη αναζήτηση του βαθύτερου εαυτού, τον διαρκή επαναπροσδιορισμό του κόσμου και το ρευστό μετασχηματισμό της πραγματικότητας, την απελευθέρωση της φαντασίας, την ανθρώπινη περιπέτεια, τη διεκδίκηση της ελευθερίας του βλέμματος και την ομορφιά.

Το έργο της Άννας Μαρίας Τσακάλη διακρίνεται σε τρεις περιόδους. Κατά την πρώτη, από τα φοιτητικά της χρόνια στο Παρίσι και το εργαστήριο του Leonardo Cremonini έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ασχολείται με όψεις του αστικού τοπίου και δημιουργεί έργα με ρεαλιστική απόδοση, καθαρό σχέδιο και γεωμετρία των όγκων.

Από το 1995 έως το 2000, παρατηρείται μία στροφή προς το φυσικό τοπίο, τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό. Τοπία με καθαρά νατουραλιστικά χρώματα, έντονο φως, δυνατό σχέδιο και ρεαλιστική προοπτική φανερώνουν την αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής σχέσης με τη φύση, το οργανικό και τη ζωή.

Από το 2000 περίπου ξεκινά η τρίτη και τελευταία περίοδος, όταν το φυτικό γίνεται ο κεντρικός θεματικός άξονας των έργων της και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα, το πεδίο της καλλιτεχνικής της ανησυχίας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης Ροζαλία Aδαμοπούλου, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Σε μία εποχή που το φυτικό ήταν σχεδόν ταμπού, το οποίο κανένας καλλιτέχνης δεν επιθυμούσε να διαπραγματευτεί καθώς παρέπεμπε σε επιφανειακή διακοσμητικότητα, η Άννα Μαρία Τσακάλη, κόντρα στο ρεύμα, τόλμησε να το αναδείξει με μοναδικό τρόπο προσδίδοντάς του τις κρυμμένες έννοιες, τα βαθύτερα νοήματα και τις κοινωνικές συνδηλώσεις που η ίδια επιθυμούσε να καταθέσει ως σχόλιο με τη ζωγραφική της.

(…) Ο συνδυασμός ρεαλιστικής αποτύπωσης και αφαιρετικής χειρονομίας προσδίδει στο έργο της Τσακάλη μία αυθεντικότητα και μία μοναδικότητα στην απόδοση του φυτικού.

(…) Αντιμετωπίζει τα λουλούδια και τα φυτά σαν ζωντανές προσωπογραφίες και προσπαθεί να αποκαλύψει τον οξύμωρο συνδυασμό ευθραυστότητας και δυναμισμού, εφήμερου και αιωνιότητας, απλότητας και πολυπλοκότητας που διέπει την ανθρώπινη ζωή, προσδίδοντας στο φυτικό μία πνευματική διάσταση.”

Στην έκθεση παρουσιάζονται 39 έργα ζωγραφικής και 3 εγκαταστάσεις. Κάποια από τα έργα παραχωρήθηκαν ευγενικά από ιδιωτικές συλλογές, τη “Συλλογή Σωτήρη Φέλιου – Ίδρυμα Η Άλλη Αρκαδία” με την οποία η Πινακοθήκη έχει πολυετή συνεργασία, τη “Γκαλερί Kalfayan”, την “Πινακοθήκη Κουβουτσάκη” και την “Galerie Minsky” (Παρίσι).

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ιδρύθηκε το 1991 ως «Δημοτική Πινακοθήκη Κερκυραίων» και στεγάζεται στην Ανατολική Πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου), στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
H Άννα Μαρία Τσακάλη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux–Arts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Το 2013 η αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας με τον τίτλο “Infini Végétal” (επιμέλεια: Françoise Roussel–Leriche) παρουσιάστηκε στο Musée Lambinet (Βερσαλίες, Παρίσι). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Fondation Colas και το βραβειο  ACAM στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων: Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου) Καποδιστρίου 114, Κέρκυρα 49 100
Τηλ. 2661 048690