17η διεθνής Biennale Architettura: Πώς θα ζήσουμε μαζί;

Ο επιμελητής της 17ης Biennale Architettura, Hashim Sarkis, δηλώνει ότι χρειαζόμαστε μια νέα σύμβαση χώρου. “Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πολιτικών διχασμών και των αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, καλούμε τους αρχιτέκτονες να φανταστούν χώρους στους οποίους μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί.” συνεχίζει. “Οι αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στη Biennale Architettura ενθαρρύνονται να συμπεριλάβουν άλλα επαγγέλματα και ειδικότητες όπως καλλιτέχνες, κατασκευαστές, τεχνίτες, αλλά και πολιτικούς, δημοσιογράφους, κοινωνικούς επιστήμονες και απλούς πολίτες στο έργο τους. Η Biennale Architettura προσδιορίζει τον ζωτικό ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικό αγγελιοφόρο, επικοινωνητή και θεματοφύλακα αυτού του συμβολαίου με τον ζωτικό μας χώρο. Είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής με το υλικό, τον χώρο και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που εμπνέει και διαμορφώνει δυνητικά τον τρόπο που ζούμε μαζί.”

Ο Hashim Sarkis.

H 17η διεθνής Biennale Architettura 2021 που διεξάγεται στη Βενετία, έχει στόχο να σχολιάσει τα νέα είδη προβλημάτων που ο κόσμος θέτει στην αρχιτεκτονική, με σημαντικό στοιχείο έμπνευσης, τον αναδυόμενο ακτιβισμό νέων αρχιτεκτόνων και τις ριζοσπαστικές αναθεωρήσεις που προτείνει το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Πώς θα ζήσουμε μαζί, αναρωτιέται ο Hashim Sarkis και σχολιάζει: “Είναι τόσο κοινωνικό όσο και πολιτικό το ζήτημα, εκτός από χωροταξικό. Ο Αριστοτέλης το έθετε ως ερώτημα όταν προσπαθούσε να ορίσει την έννοια της πολιτικής και να προτείνει το μοντέλο της πολιτείας. Κάθε γενιά το ρωτά και το απαντά με διαφορετικό τρόπο. Οι ταχέως μεταβαλλόμενες κοινωνικές συντεταγμένες, η αυξανόμενη πολιτική πόλωση, η κλιματική αλλαγή και οι τεράστιες παγκόσμιες ανισότητες μας κάνουν να θέσουμε εκ νέου και ως επείγον αυτό το ερώτημα, αγγίζοντας διαφορετικές κλίμακες απ’ότι πριν. Η αδυναμία των πολιτικών μοντέλων που μας προτείνονται σήμερα, μας υποχρεώνει να βάλουμε πρώτα τον χώρο και ίσως όπως ο Αριστοτέλης, να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική διαμορφώνει την κατοικία με την ευρεία έννοια, για νέα πιθανά μοντέλα σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί.”

Η 17η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής, με τίτλο “Πώς θα ζήσουμε μαζί;” διοργανώνεται από τη La Biennale di Venezia με την επιμέλεια του Hashim Sarkis, από τις 22 Μαΐου έως τις 21 Νοεμβρίου 2021.

* Στην κεντρική φωτογραφία, η εγκατάσταση του Δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου EFFEKT, το οποίο φύτεψε εκατοντάδες σπορόφυτα πεύκων γύρω από επτά αρχιτεκτονικά μοντέλα στην έκθεση, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα υδροπονίας που ελέγχεται από απόσταση από την Κοπεγχάγη. Η εγκατάσταση ονομάζεται Ego to Eco.

Περισσότερα για την έκθεση και τους συμμετέχοντες στο: www.labiennale.org/en/architecture/2021

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη