Η Ναταλί πάει τα παιδιά μας στην Ακρόπολη (και όχι μόνο) – Οι καλύτερες εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για παιδιά στην Αθήνα

Τη Ναταλί την γνωρίζω χρόνια. Είναι ψυχολόγος παιγνιοθεραπεύτρια, είναι δημιουργική, εξαιρετική επαγγελματίας και κυρίως ακούραστη. Την θαυμάζω και αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνει. Τελειομανής, ανεβάζει ψηλά τον πήχυ με ότι και αν καταπιαστεί και το αποτέλεσμα πάντα κινείται στα πλαίσια του εντυπωσιακού. Το ίδιο συνέβη και με την τελευταία δραστηριότητα της, το Athensforkids. Ένα υπέροχο project, μια εξαιρετική ιδέα και φυσικά άψογα εκτελεσμένη από τη Ναταλί.  Συναντηθήκαμε και ρωτήσαμε πολλά. Μας εξηγεί τα πάντα και με τον ενθουσιασμό που την διακρίνει μας κάνει μόνο να λυπούμαστε που δεν είμαστε παιδιά να παρακολουθήσουμε ένα από τα τόσο έξυπνα και «παιχνιδιάρικα» εκπαιδευτικά προγράμματά της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Athensforkids

H ιδέα αυτή ξεκίνησε λόγω της δικής μου ανάγκης για  ταξίδια με τον γιο μου. Κάθε φορά που βρισκόμασταν σε μια νέα πόλη, όλες οι ξεναγήσεις ήταν οι οι κλασικές συνηθισμένες,  με τον ξεναγό να μας μιλάει, να εξηγεί, κι εμείς αρχικά να ακούμε με ενδιαφέρον αλλά στην πορεία το παιδί κουραζόταν με αποτέλεσμα όλο αυτό να μένει στην μνήμη του ως κάτι κουραστικό… Σκεφτόμουν πόσο πιο ωραίο θα ήταν, αν όλο αυτό είχε και κάτι βιωματικό, διαδραστικό που θα έμενε στο παιδί σαν ευχάριστη ανάμνηση.

Σκέφτηκα επίσης, πως η Αθήνα αντίστοιχα θα έπρεπε να είχε ξεναγήσεις σχεδιασμένες για οικογένειες και φυσικά για τουρίστες με παιδιά που επισκέπτονται την χώρα μας.  Παράλληλα όμως σκέφτηκα πως θα ήθελα με τις ξεναγήσεις αυτές τα ελληνόπουλα να γνωρίσουν την πόλη τους και όσα αυτή κρύβει με διασκεδαστικό και “παιχνιδιάρικο” τρόπο.

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην εκπαίδευση;

Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο έκφρασης του παιδιού. Το παιδί παίζοντας αναπαράγει αυτά που βιώνει καθημερινά στην ζωή του, αλλά συγχρόνως εκφράζεται και ξεδιπλώνει τον εσωτερικό του κόσμο και αναπτύσσει το δυναμικό του. Το παιχνίδι είναι η πιο σημαντική “δουλειά” ενός παιδιού και μέσα από αυτό αποκτά τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί να δημιουργεί υγιείς σχέσεις και να γνωρίσει τον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Η Τέχνη και το παιχνίδι πως συναντιούνται;

Δεν χρειάζονται λόγια. Είναι και τα δύο τρόποι έκφρασης και επικοινωνίας. Έχετε δει ποτέ δύο παιδιά από διαφορετικές χώρες να παίζουν μαζί; Μπορούν να παίξουν υπέροχα χωρίς να πουν λέξη γιατί τα έχουν πει όλα μέσα από το παιχνίδι.  Όπως λέει και ο Πλάτωνας: “Mπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για έναν άνθρωπο σε μια ώρα παιχνιδιού παρά σε ένα χρόνο συζήτησης”.

Η Τέχνη όπως και το παιχνίδι διδάσκει στα παιδιά ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει παραπάνω από μια απαντήσεις. Προωθεί τη δημιουργικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων του παιδιού.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν την πόλη τους;

 Τα παιδιά είναι σημαντικό να αγαπήσουν την πόλη τους γιατί είναι οι μελλοντικοί πολίτες της. Η αγάπη για την πόλη τους και τη χώρα τους περνάει από την οικογένεια, το σχολείο καθώς και από στιγμές που έχουν να θυμούνται από την γειτονιά τους.

Πολλά παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να επισκεφθούν ένα μουσείο. Δεν γνωρίζουν πόσες ιστορίες μπορεί να κρύβονται πάνω σε ένα αγγείο. Πόσα παιχνίδια μπορούν να παίξουν σε μια γειτονιά, όπως για παράδειγμα στα δρομάκια της Πλάκας. Δεν γνωρίζουν πόσους θησαυρούς έχει κρυμμένους αυτή η πόλη.

Mέσα λοιπόν από στιγμές και βιωματικές εμπειρίες μέσα στην πόλη, θα τους δοθεί η ευκαιρία να την δουν αλλιώς και θέλω να πιστεύω πως θα την αγαπήσουν τόσο, ώστε η αγάπη αυτή να μπορέσει να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές.

Τι το διαφορετικό έχουν οι ξεναγήσεις σας;

Οι ξεναγήσεις μας είναι “μικρά ταξίδια” στη μυθολογία που τα παιδιά λατρεύουν. Βρίσκουμε λτην τοποθεσία, είτε αυτό είναι μουσείο, είτε ένας εξωτερικός χώρος ιδιαίτερης σημασίας και με “παιχνιδιάρικο” τρόπο τους μαθαίνουμε κάτι πολύτιμο για τον πολιτισμό μας. Ακόμα και ένα παιδί 5 χρονών που θα μπει για πρώτη φορά σε ένα μουσείο και που μπορεί να μην καταλάβει πολλά από αυτά που θα κατανοήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά, το ότι μπαίνει στη διαδικασία να εισέλθει στον χώρο, να παρατηρήσει τα εκθέματα, να έρθει σ’επαφή με την όλη διαδικασία είναι κι αυτό μια σημαντική πρώτη επαφή με τον πολιτισμό.

Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει μια ξενάγηση για παιδιά. Όλο το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε χρονικά να μην τα κουράζει (1.5 ώρα το πολύ). Πάντα υπάρχει κάτι το διαδραστικό να κάνουν ώστε να αποτυπώσουν την πληροφορία πιο εύκολα και πάντα θα χρησιμοποιήσουμε στοιχεία της μυθολογίας για να τους τραβήξουμε το ενδιαφέρον. Ο τρόπος με τον οποίο οι ξεναγοί μας επικοινωνούν και μεταδίδουν την γνώση τους στα παιδιά είναι προσεγμένος και “παιχνιδιάρικος”.

Η ομάδα μας αποτελείται από την υπεύθυνη του προγράμματος μουσειολόγο-μουσειοπαιδαγωγό και πιστοποιημένη ξεναγό Πόπη Γεωργοπούλου καθώς και από 5 πιστοποιημένους ξεναγούς, όλοι εκπαιδευμένοι σε ξεναγήσεις για παιδιά. Όλα τα προγράμματα είναι υπό την δική μου επίβλεψη και τις περισσότερες φορές βρίσκομαι κι εγώ στις ξεναγήσεις με το γιό μου βοηθό.

Όλες οι ξεναγήσεις είναι σχεδιασμένες για παιδιά 6+ χρονών.

Τις ξεναγήσεις αυτές ποιος μπορεί να τις παρακολουθήσει;

Κάνουμε ξεναγήσεις για δημοτικά σχολεία ή  για πιο εξειδικευμένα γκρουπ.

Μπορούν να οργανώσουν οι γονείς ενα γκρουπάκι με αρκετά παιδιά και να μας καλέσουν να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα πριβέ, μπορούν να έρθουν σε ένα απο τα ανοιχτά Σαββατοκύριακα για παιδιά που διοργανωνουμε, ή ακόμα μπορούν να διοργανώσουν το πάρτυ του παιδιού τους σε ένα απο αυτα τα προγράμματα. Επίσης υπάρχει η επιλογή να γίνει η ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα.

Τα προγράμματα που προσφέρει το Athens for kids σε γονείς αλλά και σε σχολεία είναι:

  1. Tαξίδι στη μυθολογία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  2. Η θεά Αθηνά και οι γλαύκες της, στο Μουσείο της Ακρόπολης
  3. Γίνομαι εξερευνητής στους λόφους της Αθήνας
  4. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της Αριάδνης, στην Αρχαία Αγορά
  5. Ένα απόγευμα στην κορυφή της Αθήνας, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Την Κυριακή 29/4 στις 5 υπάρχει το “Ένα απόγευμα στην κορυφή της Αθήνας” και θα ανεβούμε μαζί με τα παιδιά στον ιερό βράχο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/356458438091365/

Στο email: info@athensforkids.com  Ή στο τηλέφωνο: 6972330969

Για να ενημερώνεστε για τα προγράμματα κάθε μήνα, συνδεθείτε με τη σελίδα στο fb: https://www.facebook.com/athensforkids/

Το site www.athensforkids.com είναι στα αγγλικά, κυρίως για τους τουρίστες.

Λίγα λόγια για την Ναταλί:

H Ναταλί Σαμπά έχει σπουδάσει ψυχολογία (Βachelor of Science) με μεταπτυχιακές σπουδές (Μaster of Science) στην Aναπτυξιακή  Ψυχολογία. Έχει ειδικευθεί σε παιγνιοθεραπεία (play therapy) και ανήκει στο σύλλογο παιγνιοθεραπευτών και δραματοθεραπευτών Ελλάδος. Στο παρελθόν έχει δουλέψει ως συνοδός και θεραπεύτρια σε αυτιστικά παιδιά καθώς και σε παιδιά με συνδρομο down είτε ιδιωτικά είτε σε κέντρα ειδικής αγωγής. Εθελοντικά έχει ασχολήθει με τα Special Olympics στο εξωτερικό (Λίμα, Περού) καθώς και με ομάδες παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχει επίσης δουλέψει σε  summer camps ιδιωτικών σχολείων (Εκπαιδευτήρια  Δούκα, Σχολή Μωραϊτη) προσφέροντας δημιουργικές δράσεις και παιχνίδια σε παιδιά.

Σήμερα είναι εν ενεργεία παιγνιοθεραπεύτρια,  δουλεύει ιδιωτικά με παιδιά και έχει δημιουργήσει το www.homeplay.gr, ένα δίκτυο θεραπευτών που λειτουργούν σε όλη την περιοχή της Αττικής και δουλεύουν με παιγνιοθεραπευτικές τεχνικές. Ειναι επίσης δημιουργός την ιστοσελίδας για γονείς www.childit.gr και παράλληλα δραστηριοποιείται στην κοινωνική εταιρεία «Μικροί Γίγαντες» που έχει σαν στόχο να προσφέρει δωρεάν τέχνη σε παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν, με μοττο «κανένα παιδί δεν πρέπει να αποκλείεται από την Τέχνη» (www.mikroigigantes.org).

Γράφει παραμύθια για παιδιά και μεγάλους και παρουσιάζει σεμινάρια σε γονείς, νηπιαγωγούς και παιδιά σχετικά με την δημιουργικότητα, το παιχνίδι και τα παιδιά. Συνεργάζεται με εταιρείες για σχεδιασμό concept σε events, εκπαιδεύει κοινωνικούς επιχειρηματίες στο κομμάτι της δημιουργικότητας και διοργανώνει βιωματικές ξεναγήσεις για παιδιά και οικογένειες μέσα από το www.athensforkids.com