Μαραθώνιος: Το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το κύπελλο Μπρεάλ, το κύπελλο του Σπύρου Λούη, είναι το ειδικό έπαθλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, και απονεμήθηκε στον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896.

Το κύπελλο έλαβε την ονομασία του από τον Γάλλο φιλόλογο και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ (Michel Bréal, 1832 – 1915), ο οποίος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του. Tο 1894, ο Μπρεάλ πρότεινε στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη του Παρισιού, την καθιέρωση του μαραθωνίου ως Ολυμπιακό αγώνισμα και την απονομή κυπέλλου στον νικητή.

Σπύρος Λούης

Το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από καθαρό ασήμι, έχει ύψος 15 εκατοστά και διάμετρο 7 εκατοστά. Το ανάγλυφο σκάλισμά του απεικονίζει την βαλτώδη περιοχή του Μαραθώνα (αποτελεί συμβολική αναφορά στην ομώνυμη μάχη), είναι σφραγισμένο με την κεφαλή της Αθηνάς και φέρει την επιγραφή στα ελληνικά: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, 1896, ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΑΘΛΟΝ, ΕΔΩΚΕ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΡΕΑΛ».

Την υπόλοιπη επιφάνεια του κυπέλλου στολίζουν πτηνά και υδρόβια φυτά, τα οποία είναι γνωστό ότι υπήρχαν στην αρχαιότητα στα έλη της πεδιάδας του Μαραθώνα. Με αυτή την αναφορά, ο Μπρεάλ θέλησε να δώσει μία συμβολική σημασία και να συνδέσει τους Αγώνες της αρχαιότητας με τους σύγχρονους.

Τα ίχνη του κυπέλλου είχαν χαθεί μέχρι το 1989, οπότε ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κυριότητα του ανήκει στη νύφη του μαραθωνοδρόμου, Ευτυχία Λούη. Το 2012, ο συνονόματος εγγονός του Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη έδωσε το ασημένιο κύπελλο στον οίκο δημοπρασιών Κρίστις, για να πουληθεί τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου σε δημοπρασία Ολυμπιακών Αναμνηστικών.

Στις 18 Απριλίου, 2012 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι απέκτησε στη δημοπρασία το Ασημένιο Κύπελλο.

Το Ίδρυμα απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christie’s, καθώς διατέθηκε για πρώτη φορά προς πώληση από τον εγγονό του δρομέα. Η απόφαση του Ιδρύματος να συμμετάσχει στη δημοπρασία είχε ως κίνητρο την ιστορική σημασία του Κυπέλλου τόσο ως Ολυμπιακό όσο και ως εθνικό τεχνούργημα. Η απόκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε από την άμεση δέσμευση του Ιδρύματος να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το μοιραστεί με όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: wikipedia.org, snf.org