Πεντανόστιμη μανιταρόπιτα με φέτα και σπιτικό φύλλο κουρού

Μανιταρόπιτα πεντανόστιμη και χορταστική. Η ρίγανη της πάει πολύ και από τυριά, μόνο φέτα.  Το φύλλο, γίνεται εύκολα, είναι νόστιμο και ταιριάζει πολύ με αυτή την πίτα. Γιαούρτι στην ζύμη μπορείτε να βάλετε πρόβειο, αλλά και το απλό αγελαδινό μια χαρά της πάει. Δοκιμάστε τη.

ΥΛΙΚΑ

600γρ. μανιτάρια λευκά, πλυμμένα και ψιλοκομμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

1 πράσο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 μελάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη

300γρ. φέτα λιωμένη με το πηρούνι

3 αβγά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ

1 κεσεδάκι γιαούρτι , σε θερμοκρασία δωματίου

1 κεσεδάκι (αυτό του γιαουρτιού) ηλιέλαιο

1 κουτ. σούπ. ξίδι

1 κρόκο αβγού

1 κουτ. γλ. αλάτι, πιπέρι

4 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσο επιπλέον χρειαστεί για την ζύμη

  1. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο. Αφήνετε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αφήνετε να σοταριστούν λίγα λεπτά, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
  2. Τέλος, ρίχνετε την ρίγανη και ανακατεύετε. Ετοιμάζετε το φύλλο κουρού. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το ηλιέλαιο ανακατεμένο με το ξίδι, τον κρόκο του αβγού χτυπημένο με 2 κουτ. σουπ. νερό και το γιαούρτι. Δουλεύετε να γίνει  ζύμη μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι ή χλιαρό νερό.
  3. Παίρνετε τα 2/3 της ζύμης και τα ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο. Το στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και αρκετό μέρος από τα πλαϊνά. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά και ρίχνετε την φέτα. Ανακατεύετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια. Ανακατεύετε καλά.
  4. Ρίχνετε στο ταψί την γέμιση για την μανιταρόπιτα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Ανοίγετε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και καλύπτετε την πίτα. Κλείνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και αλείφετε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Χαράζετε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια όπως τα θέλετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β. για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, αφήνετε να “σταθεί” 10-15 λεπτά, κόβετε κομμάτια και σερβίρετε.