Παραδοσιακή ηπειρώτικη κοτόπιτα

Παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα, που σημαίνει εγγύηση. Απλή σε υλικά, πλούσια σε γεύση. Πεντανόστιμη πίτα, χορταστική, μαμαδίστικη (εμένα την έφτιαχνε η γιαγιά μου), και άκρως παρεΐστικη. Μια σαλάτα δίπλα, πράσινη ή με τομάτες και το γεύμα είναι έτοιμο. Λίγο φασαριόζικη στην προετοιμασία καθώς χρειάζεται να βράσετε το κοτόπουλο και μετά έχει ξεκοκάλισμα. Αλλά είναι τόσο λαχταριστή που αξίζει την προσπάθεια. Ηπειρώτικη πανδαισία σε μια μόνο πίτα!

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ

1 πακέτο χοντρά φύλλα για πίτες (στα σούπερ µάρκετ)

1 κοτόπουλο

ελαιόλαδο

1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στην μέση, εκτός από ένα

γαρύφαλα ολόκληρα

Αλάτι, πιπέρι

250γρ. φέτα τριμμένη

2 αβγά

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε κατσαρόλα βάζετε νερό να πάρει βράση και τοποθετείτε το κοτόπουλο μαζί με τα κομμένα κρεμμύδια και το ένα  ολόκληρο, το οποίο πριν το βάλετε στην κατσαρόλα θα το τρυπήσετε με αρκετά γαρύφαλλα. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε και 45 περίπου λεπτά. Βγάζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε να χλιάνει ώστε να μπορείτε να το πιάσετε και να το δουλέψετε. Βγάζετε και τα κρεμμύδια. Πετάτε τα γαρύφαλα.

2. Σε τηγάνι μεγάλο βάζετε 2-3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τα κρεμμύδια ελαφρά να εξατμιστούν λίγο τα υγρά τους. Τα κρατάτε στην άκρη μέσα στο τηγάνι. Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και ψιλοκόβετε το ψαχνό. Το ανακατεύετε με τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε.

3.  Χτυπάτε σε μπολ τα αβγά και ρίχνετε την φέτα. Ανακατεύετε και ενσωματώνετε το μείγμα με το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια.

4. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα χωριάτικου φύλλου, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Τοποθετείτε την γέμιση με το κοτόπουλο και στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (αφού τα λαδώσετε ένα ένα). Κλείνετε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζετε την τέλεια αυτή ηπειρώτικη πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στους 200β. αέρα για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν ψηθεί, την βγάζετε και αφήνετε να χλιάνει. Σερβίρετε και καλή όρεξη!

Συνταγή Πολυξένη Μέγα