Κladdkaka: To πιο διάσημο Σουηδικό γλυκό (πανεύκολο και γρήγορο)

Το kladdkaka είναι τόσο δημοφιλές στη Σουηδία που του έχουν αφιερώσει ημέρα, την Kladdkakans Dag, στις 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.  Πρόκειται για ένα σοκολατόγλυκο που λατρεύουν όλοι, ειδικά τα παιδιά, γίνεται πανεύκολα και είναι σπάνιο να πας σε σπίτι Σουηδού και να μην το έχουν στολισμένο σε κοινή θέα στο κέντρο του τραπεζιού. Μαζί με τον καφέ που θα σας κεράσουν,  ένα κομμάτι kladdkaka θα εμφανιστεί, συνήθως σκέτο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Με περίπου τα υλικά που φτιάχνονται τα κέικ και τα brownies, με την θορυβώδη όμως απουσία του baking powder να κάνει την διαφορά, το kladdkaka είναι ένα γλυκό χαμηλό σε ύψος (μέχρι 2 εκατοστά το πολύ), με τραγανή επιφάνεια και πλούσιο, πυκνό, συμπαγές, κολλώδες, με υγρασία εσωτερικό.  Τρώγεται συνοδευόμενο με κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη (παχύρευστη), σαντιγί ή σκέτο, πασπαλισμένο με κακάο σκόνη ή άχνη ζάχαρη. Το καλοκαίρι  με παγωτό.

Η προέλευση του γλυκού άγνωστη, με πολλές ιστορίες να δημοσιεύονται, με πιο πιθανό όμως να πρωτοεμφανίστηκε  την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν το baking powder ήταν δυσεύρετο. Το γλυκό έχει εξελιχθεί με τα χρόνια και το φτιάχνουν σε πολλές παραλλαγές (με καραμέλα, φρούτα του δάσους, πιπέρι κλπ). Όμως η κλασική του εκδοχή είναι πάντα η πιο αγαπημένη.

Το kladdkaka εξαφανίζεται γρήγορα. Τα παιδιά (κάθε ηλικίας), το αρπάζουν με το χέρι. Και δεν έχουν άδικο. Ένα απολαυστικό σοκολατένιο κομμάτι, μοναδικής υφής και γεύσης, ενισχυτικό ενέργειας,  που όπως λένε, κάνει τον κόσμο να μοιάζει καλύτερος (δεν αστειεύονται οι Σουηδοί όταν μιλούν για συγκινήσεις).

ΥΛΙΚΑ

150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

⅔ φλ.τσαγ. ζάχαρη

3 κουτ. σουπ. σκόνη κακάο

μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

2 αβγά

1 φλ.τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κουτ.σουπ. ζάχαρη άχνη

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C. Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενο πάτο, περίπου 26εκ. σε διάμετρο και την στρώνετε με λαδόκολλα. Σε αντικολλητική μικρή κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Το κατεβάζετε όταν λιώσει λίγο περισσότερο από το μισό βούτυρο και ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσει το υπόλοιπο βούτυρο, χάρη στην υπάρχουσα θερμότητα. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε την ζάχαρη, το κακάο, την βανίλια και το αλάτι. Δουλεύετε με το μίξερ να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτετε τ’αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Όταν ενσωματωθούν καλά ρίχνετε και το αλεύρι. Συνεχίζετε να δουλεύετε το μείγμα και όταν ομοιογενοποιηθεί το μεταφέρετε στην φόρμα.Ψήνετε στο κέντρο του φούρνου για 20 λεπτά. Στο τέλος του ψησίματος, η επιφάνεια του kladdkaka θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρή, ενώ μέσα συμπαγής και κολλώδης.Αφαιρείτε από την φόρμα τα αποσπώμενα πλαϊνά και αφήνετε να κρυώσει. Με την βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα. Βοηθάει περισσότερο αν το κόψετε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Σερβίρετε σκέτο ή πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.