Οι τραχανοκεφτέδες της ΒΛΑΧΑς!

Η ιστορία ξεκινάει στο Λουτράκι, το 1965 όταν τα δύο αδέρφια Μπεκιάρη, ο Επαμεινώνδας και ο Ιωάννης σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν την γαστρονομική κληρονομιά της μητέρας τους Όλγα και με οδηγό τις συνταγές της, δημιούργησαν την βιοτεχνία Η ΒΛΑΧΑ. Αντικείμενο, η παραγωγή και εμπορία ελληνικών παραδοσιακών ζυμαρικών, φύλλου και κανταϊφιού. Όλα χειροποίητα με γεύση και ποιότητα που εμπεριέχει τον πλούτο της παράδοσης του τόπου μας.  Αγνά υλικά, πατροπαράδοτες συνταγές, χειροποίητες παρασκευές που τηρούνται ευλαβικά μέχρι και σήμερα.

 

Ξεχωρίζουμε τους τραχανάδες! Πρόκειται για τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Μοιραζόμαστε μαζί σας μια εξαιρετική συνταγή που μας παρουσίασε η ομάδα του Experience Perachora, στα πλαίσια του το 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Taste Of Loutraki, The Corinthian Food Festival που διεξήχθη στο Λουτράκι Κορινθίας, 3-4 Σεπτεμβρίου 2022.

Τραχανοκεφτέδες με φέτα, δυόσμο, μελιτζάνα σε σάλτσα γιαούρτι με ταχίνι

1 κούπα τραχανάς Βλάχας, ξινός

300 γρ. φέτα μαλακή

δυόσμος

6-8 μελιτζάνες

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

2 κουταλιές ταχίνι

αλάτι, πιπέρι

λεμόνι

Βράζουμε τον τραχανά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Παράλληλα τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο grill έως ότου μαυρίσουν. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα.

Αφού κρυώσουν, σε ένα μπολ βάζουμε τον τραχανά, τη μελιτζάνα, τον δυόσμο, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύομε καλά και κάνουμε μικρά μπαλάκια.

Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε στο grill, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ταχίνι και λίγο αλάτι.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με το μείγμα γιαουρτιού και με λίγο φρέσκο δυόσμο.

 

* Η Experience Perachora, είναι μια ομάδα γυναικών  που πιστεύουν στην ομαδική δουλειά και συνεργασία. Στόχος τους σε ότι διοργανώνουν είναι,  ο επιμορφωτικός χαρακτήρας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοσή  και προωθούν θεματικές δράσεις τουρισμού με την συνδρομή του εθελοντισμού. Τον περασμένο Νοεμβριο, έλαβαν το βραβείο Hercules Sunstainability Tourism, ένα βραβείο για την συμμέτοχή  της ομάδας   στην βιώσιμη ανάπτυξη στην Κορινθία. Αξιέπαινες!