Λουτράκι: Το Taste of Loutraki είναι το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ της Κορινθίας

Στο δεύτερο Taste of Loutraki–  The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή το κοινό με την τοπική γαστρονομία, οι διοργανωτές ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Το τριήμερο 16 με 18 Ιουνίου, στο Λουτράκι, στην Περαχώρα και στους Αγίους Θεοδώρους περισσότερες από 40 επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, κορυφαίοι σεφ, sommelier οίνου και νερού καθώς και παραγωγοί τοπικών προϊόντων,  έβαλαν τον καλύτερο εαυτό τους και δημιούργησαν δράσεις, events και γαστρονομικές εμπειρίες με προϊόντα της Κορινθιακής γης!

Μέλος μιας μεγάλης ομάδας από δημοσιογράφους, μαζί με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων απ’όλο τον κόσμο, εντυπωσιάστηκα και έμαθα πολλά.

Έχοντας στενή σχέση με την πόλη του Λουτρακίου, γνωρίζω ήδη από πρώτο χέρι πολλά για την γαστρονομία και το τουριστικό πακέτο που προσφέρει. Το φεστιβάλ όμως με συνέργειες σημαντικές και σοβαρή ομαδική δουλειά ανέβασαν το επίπεδο αρκετά levels πιο πάνω και κατάφεραν να προβάλλουν την καρδιά της τοπικής παραγωγής, την εξαίρετη δημιουργική προσέγγιση των guest chefs στα τοπικά πιάτα και την ποιοτική υπεροχή των Κορινθιακών προϊόντων.

Η τυφλή γευσιγνωσία νερού που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μοναδικό sommelier  νερού Γιάννη Κοροβέση, ο οποίος με τις πολύ σημαντικές γνώσεις του, βοήθησε στην κατανόηση της μοναδικότητας του φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου, συγκριτικά με άλλα εμφιαλωμένα νερά, εγχώρια και ξένα. Μοναδική εμπειρία!

Στα live cookings που διοργανώθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ από εξαιρετικούς chefs τα πιάτα που ετοιμάστηκαν ήταν γαστρονομικά ποιήματα.

Παναγιώτης Συνοδινός

Εξαιρετικότατο το Zero waste πιάτο – Κόκορας με τραχανά, ντοματίνι κονφί, κορινθιακή σταφίδα και Ζηρειοτύρι, σάλτσα από ψητή ντομάτα και για τον τραχανά, ζωμός από τα κόκαλα του κόκορα – του Chef του εστιατορίου Perla στο Πευκάκι, Λουτράκι, Παναγιώτη Συνοδινού. Πιάτο που δημιουργήθηκε με τον μοναδικής ποιότητας και γεύσης τραχανά Βλάχα φυσικά, της οικογένειας Μπεκιάρη, vlaha.gr. Να τα λέμε κι αυτά…

Το τραχανότο με καραβίδες του Chef Κωνσταντίνου Σακούλη του αγαπημένου Ριγάνη, θεσπέσιο! Το ίδιο και τα μπιφτέκια προβατίνας του Παναγιώτη Διαμαντόπουλου, Chef στο επίσης αγαπημένο Πιπέρι.  Η δε σκορπίνα με τραχανότο του Ελευθέριου Νικολαράκου, Sous Chef στο Isla Brown Corinthia, γλύκισμα

Μπράβο σε όλους!

Εντυπωσιασμένη επίσης από την επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Νίκου Μάρκελλου, markellos-olive.gr, όπου ο Νίκος, 4η γενιά στο Ελαιοτριβείο έχει πάει την ιδέα σε άλλο επίπεδο! Μοναδικοί στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο, με το Virtual Reality Video για τους επισκέπτες, με όλα τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου, από το δέντρο στο μπουκάλι!  To ελαιοτριβείο δέχτηκε πέρυσι 2000 επισκέπτες από 35 διαφορετικές χώρες στον κόσμο! Το δε Soligea τους, blend Μανάκι και Κορωνέικη, πήρε φέτος χρυσό βραβείο στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο! Πολλά μπράβο!

Τώρα, τι να πω για τα λουκούμια τους… Τα παραδοσιακά λουκούμια Λουτρακίου έχουν όνομα, γεύση απίστευτη και είναι Γεράνεια! Τα θεϊκά αυτά λουκούμια,  «Τα Γεράνεια», φτιάχνονται αποκλειστικά με μεταλλικό νερό Λουτρακίου, και γευστικά συγκινούν. Το λουκούμι τριαντάφυλλο ποίημα, αλλά το λουκούμι με το μέλι και το καρύδι που διατίθεται προς το παρόν μόνο χύμα και όχι συσκευασμένο, μοναδικό! Επισκεφτείτε τους. geraneia.gr

Με  λουκούμι και το σούπερ ποτό που απολαύσαμε, δια χειρός Νίκου Λάλου από το Anassa στο Λουτράκι. Βότκα βασικά αρωματισμένη με λουκούμι και άλλα διάφορα που ισορροπούν όμως τέλεια. Το αγαπήσαμε!
Στην Περαχώρα, η ομάδα του Experience Perachora διοργάνωσε στα πλαίσια του Φεστιβάλ μια μοναδική γιορτή, φόρο τιμής για τον τραχανά, με υπέροχες τοπικές συνταγές που εντυπωσίασαν τους πάντες! Οι μελιτζάνες στον φούρνο με τραχανά και οι τραχανοκεφτέδες τους, διέπρεψαν!

Last but not least μια από τις κορυφαίες οινογευσίες με pairing που έχω παρεβρεθεί, και δεν έχω συμμετάσχει σε λίγες, Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Σομελιέ Γιώργος Κάππος επέλεξε τα κρασιά της Νεμέας που δοκιμάσαμε και μοιράστηκε μαζί μας γνώσεις που βοήθησαν να καταλάβουμε την υπεροχή τους.

Ο Chef Γιάννης Μπρατσολιάς δημιούργησε για το pairing ίσως τα νοστιμότερα Amuse Buche που έχω γευτεί! Δεν έχω λόγια… Συγχαρητήρια και στους δύο!

Γιώργος Κάππος
Γιάννης Μπρατσολιάς
Ο Sous Chef Ηλίας Μπασακάλης

Το Taste of Loutraki- The Corinthian Food Festival είναι θεσμός που ήρθε για να μείνει και δεν θα ήμουν σωστή αν δεν έδινα συγχαρητήρια για αυτή την άψογη ομαδική δουλειά, που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ο Ξένιος Ζευς», του Επιμελητηρίου Κορινθίας, σε σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση της εταιρείας Τουριστικού marketing Respond on Demand.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Λουτρακίου, κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου
Ο Γιάννης Κόντης Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου Ξένιος Ζεύς

Εύσημα σε όλους σας! Keep going!

Το Τaste  of Loutraki τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας ,του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου-Περαχώρας και είναι ευγενική χορηγία των BROWN HOTELS και του RAMADA & WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT.

Το πλήρες πρόγραμμα του Taste of Loutraki και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του tasteofloutraki.gr.

Kείμενο Τζένη Φραγκούλη – Φωτογραφίες © urbanguru.gr