Ένα σημαντικό βιβλίο για τα τυριά της Ελλάδας από τον Ηλία Μαμαλάκη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης το πρώτο του βιβλίο για το τυρί το έγραψε το 1999. Στην τότε έρευνα είχε καταγράψει 100 τυριά. Στο νέο του βιβλίο κοντεύει τα 250, μέσα από ένα θαυμαστό τυροκομικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα.

Οργανωμένα και ταξινομημένα τα τυριά ανά περιοχή, με περιγραφικά κείμενα για το καθένα με τον ξεχωριστό χαρισματικό του λόγο, με ομαδοποιήσεις (πχ τυριά ΠΟΠ), εξηγήσεις για την ταξινόμηση, προτάσεις σερβιρίσματος, pairing και μαγειρέματος και αυτό που με γοητεύει περισσότερο, ιστορικά στοιχεία! Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκη για τη γαστρονομία της χώρας μας.

Γράφει στο βιβλίο του για παράδειγμα για το τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου: «…Είναι απόγονος πολύ παλαιών αγελαδινών τυριών του νησιού. Οι Κυκλάδες ήταν κατακτημένες από Φράγκους και Ενετούς οι οποίοι έφεραν μαζί τους και τα υπάρχοντα τους, μεταξύ άλλων και τη γαλακτοφόρο αγελάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος τυριά αγελαδινά στην Ελλάδα με παράδοση, υπάρχουν μόνο στις Κυκλάδες.»

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που δίνει. Γνωστά και άγνωστα τυριά που σε καλούν να τα δοκιμάσεις. Συγκινήθηκα με τα τυριά του Πόντου, τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, και σε σύνολο, τον πλούτο της γαστρονομικής παραγωγής της χώρας μας! Τον ευχαριστούμε!

Γράφει ο ίδιος για το βιβλίο: «Θα μου έπαιρνε πάνω από έναν χρόνο και συνεχή ταξίδια για να μπορέσω να τα καταγράψω όλα τα τυριά της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο όμως θα βρείτε κάποια τυροκομεία και αρκετές προσπάθειες που έχουν ξεφύγει από την… περπατημένη και έχουν κάτι το ιδιαίτερο.
Θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα τυριά της Ελλάδας, τα οποία θα δούμε αναλυτικά ένα προς ένα, αλλά και τυριά με περίεργα ονόματα και τυροκομήσεις μικρής παραγωγής.
Έκανα μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω τα πράγματα από τόπο σε τόπο καταγράφοντας όσο περισσότερα τυριά μπόρεσα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχω βρει όλα τα τυριά της Ελλάδας, αλλά στην ήδη υπάρχουσα καταγραφή του προηγούμενου βιβλίου μου, έχουν προστεθεί τουλάχιστον 100 τυριά.
Πιθανότατα μετά από χρόνια ένα καινούργιο βιβλίο από έναν άλλο ερευνητή να μπορέσει να τα συγκεντρώσει όλα.
Για την ώρα απολαύστε αυτό το ταξίδι από άκρη σε άκρη της Ελλάδας από έναν άνθρωπο που λατρεύει το τυρί και πολύ αμερόληπτα καταγράφει ό,τι γνωρίζει και ό,τι μπορεί.
Μη διστάσετε ποτέ στα ταξίδια σας να αναζητήσετε το τοπικό τυρί και γυρίζοντας στα σπίτια σας να κρατάτε ένα κεφαλάκι που θα σας δώσει γευστική χαρά. (Ηλίας Μαμαλάκης – από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)»

Το βιβλίο ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΓΕΥΣΕΙΣ, Ηλίας Μαμαλάκης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

 Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει δώδεκα βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία, ενώ έχει κυκλοφορήσει τρία CD με συνταγές και παραμύθια.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη