Ηλίας Μαμαλάκης: “Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή” το πεντανόστιμο νέο βιβλίο ενός ταξιδευτή

Το νέο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη είναι λαχταριστό και διαβάζεται νεράκι. Σε ταξιδεύει συγκινητικά σε τόπους και ιστορίες, σε εμπειρίες και εικόνες, στον χρόνο, ενω σε κάνει να νιώσεις μέλος της οικογένειας, να γευτείς όλα τα φαγάκια, όπως τα ονομάζει, που άφησαν το στίγμα τους στη ζωή του, να μάθεις πολλά και να απολαύσεις άλλα τόσα.  Ο γκουρμέ παππούς  Μαμαλοηλίας, η Κρητικιά γιαγιά Ροδάνθη, η άλλη γιαγιά η Ανδριώτισσα Κρέουσα, οι θείες, ο μερακλής κι ευζωιστής θείος Ντίνος, όλοι αυτοί που συνέβελλαν με τον τρόπο τους να χτιστεί η γευστική παλέτα του Ηλία Μαμαλάκη, ζωντανεύουν στο βιβλίο και μας μεταφέρουν χέρι χέρι στην ιστορία μιας οικογένειας, ίσως όχι σαν όλες τις άλλες, αλλά όχι και πολύ διαφορετική.

Το φαγητό, συνδετικός ιστός στην πορεία της ζωής του, ανασύρει θύμισες άλλες,  λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας μνήμης, αναμνήσεων, εικόνων και φυσικά συναισθημάτων. Τα γευστικά βιώματα που περιγράφει, τα εξωοικογενειακά, προκαλούν χαμόγελα καθώς ο τρόπος όμως που τα περιγράφει, απολαυστικός και μοναδικός. Τα ιστορικά στοιχεία που συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά που τίμησε, πολύτιμα.

Οι χώροι, τα μαγαζιά, τα “σχολεία” δημόσιας εστίασης, κόντρα στα “καλά” εστιατόρια, ονοματίζονται και περιγράφονται δελεαστικά. Ψησταριές, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό! Θες να πας να φας εκεί, τώρα! Οι μαγειρικοί του άθλοι, τα πρώτα πειράματα, τα χρόνια του στρατού, η επαγγελματική πορεία η προγενέστερη (αν θεωρήσουμε ότι χρονικά δεν συνέπεσαν) της γαστρονομικής πορείας και άλλες ιστορίες ζωής από φίλους και γνωστούς, διανθίζουν τον βασικό κορμό του βιβλίου. Εντυπωσιακή και η αριθμητική μνήμη του με τα 54 σαλιγκάρια, τα 62 σουβλάκια, τις 6 σλιμοβίτσες, τις 63 χώρες και άλλα πολλά νούμερα!

Τα  ταξίδια του, τα σφραγισμένα από  γαστριμαργικές εμπειρίες που μοιράζεται μαζί μας, συνάμα με τα ρίσκα που πήρε, τις ευτυχίες που έζησε αλλά και τις δυσάρεστες συνέπειες που δεν απέφυγε σε πολλά από αυτά, επεισόδια σπαρταριστά. Οι άνθρωποι που τίμησε για την γαστρονομική τους παρακαταθήκη πολλοί. Το ίδιο και τα ξεχωριστά μοναδικά φαγητά που είχε την τύχη να απολαύσει. Παέγια με baby μοσχοχταποδάκια, φρέσκο φουα γκρά με σάλτσα απο Ανδαλουσιανό σύκο και παλαιωμένο Porto, ψάρι στον ατμό με σάλτσα από λευκά φασόλια, αρνάκι με κυδώνια, καρπάτσο μαύρης τρούφας, τραχανάς μαγειρεμένος με ζυγούρι, μερικά μόνο από αυτά.

Ταυτίστηκα γευστικά με πολλά. Πρώτα πρώτα με τις υπέροχες φακές σούπας της μανούλας του, που δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως οι περισσότεροι νομίζουν για να έχει νοστιμιά και ισορροπία, ενώ είναι σίγουρος ότι για ένα τέτοιο φαγητό ο Ησαύ πούλησε τα πρωτοτόκια του! Με τον καφέ που όπως του έμαθε ο θείος Ντίνος τον πίνει σκέτο. Με τον  ψητό σολωμό της Φινλανδίας, τις τυρόπιτες, τους λαχανοντολμάδες, τα γκουρμέ του Λονδίνου, την πίτα της Κικίτσας, τα καλά του Έκτορα Μποτρίνι, τα γευστικά ποιήματα του Λαζάρου!  Και με τις σούπες, το φαγητό θαλπωρής στις οποίες αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο και με αυτό κλείνει το βιβλίο.

Πριν όμως από τις σούπες, οι  άλλες ιστορίες. Αυτές της Μπουμπούς, της Αϊσέ, της Δροσίνης, της Ολυμπίας, της απόλυτης ευχαρίστησης, της άχαρης νιότης. Ιστορίες πιπεράτες, ιστορίες ανθρώπινες  μιας αχόρταγης ζωής!  Μια μεγάλη έκπληξη πάντα ο Ηλίας Μαμαλάκης. Κι εγώ δεν ξέρω αν είναι ένας καθημερινός άνθρωπος όπως λέει και ούτε ξέρω αν το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει να καταλήξουμε στο προσωπικό μας γαστρονομικό προφίλ, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Ξέρω όμως ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι ένας άνθρωπος μοναδικός, γεμάτος, χορτασμένος από εμπειρίες και αυτό το βιβλίο, είναι ένα βιβλίο πραγματικά μπουκιά και συχώριο, ενός ανθρώπου ταξιδευτή θα πω εγώ. Ταξιδευτή στις γεύσεις, στις εμπειρίες, στην ζωή.

Kείμενο Τζένη Φραγκούλη

 

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ 

Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή 

& 10 Ιστορίες αχόρταγης ζωής

Εκδόσεις Αρμός