Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς και να πλένουμε το ρύζι (τι να κάνουμε για να έχει αποτέλεσμα)

Πρέπει να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς και να πλένουμε το ρύζι και οι λόγοι είναι αρκετοί. Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ίνες, πρωτεϊνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία  και  καλά λιπαρά οξέα  Ω3 ΚΑΙ Ω6 και πως αν επιπλέον καταναλωθούν ωμά και ανάλατα τότε μιλάμε για σούπερ τρόφιμο.

Της Πολυξένης Μέγα

Η  φλούδα τους  όμως ως αμυντικός  μηχανισμός  ενάντια σε εισβολείς είναι  πλούσια σε φυτικό οξύ (αναστολέας θρέψης) και αναστολείς  ένζυμων  τα οποία προστατεύουν τον καρπό , δυσκολεύοντας όμως την πέψη τους.   Μουλιάζοντας  τους ξηρούς καρπούς, “απενεργοποιούμε”  αυτές τις ουσίες και αυξάνουμε τα οφέλη τους για την υγεία μεγιστοποιώντας την απορρόφηση σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου  και των άλλων οφέλιμων συστατικών τους, ενώ διευκολύνουμε  και την πέψη τους (πολύ σημαντικό για όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο). Για να γίνει ωστόσο σωστά, πρώτα τους ξεπλένετε καλά και στην συνέχεια αφήνετε τους ξηρούς καρπούς να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό (με λίγο αλάτι γιατί ενεργοποιεί τα καλά ένζυμα) όλο το βράδυ.  Μετά τις 6-8 ώρες, καλό είναι να αλλάξετε το νερό με φρέσκο (και λίγο αλάτι), ενώ στο τέλος τους ξεπλένετε καλά.

Όσο για το ρύζι;

Πρέπει να μουλιάζετε το ρύζι όλο το βράδυ γιατί έτσι διαπιστώθηκε ότι μειώθηκαν οι ποσότητες αρσενικού που  περιείχε κατα ένα μεγάλο ποσοστό έως και 80% και να το ξεπλένετε καλά πριν το μαγείρεμα, πετώντας το νερό που το πλύνατε. To ότι το ρύζι βρέθηκε “εμπλουτισμένο” με αρσενικό διαπιστώθηκε σε έρευνα του  πανεπιστημίου  Aberdeen της Σκωτίας, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου  Queen’s του Belfast  κατέληξε ότι ποσότητες αρσενικού βρίσκονται ακόμα και στο ρύζι που προορίζεται για παιδικές τροφές με ολεθριες συνέπειες για τα μωρά. Μιλάμε για ρύζι κυρίως καλλιεργειμένο στην Ινδία και το Μπαγκλαντές όπου εκεί το χώμα αλλά και το νερό στο υπέδαφος που χρησιμοποιείται για πότισμα ειδικά την εποχή της ξηρασίας,  έχει φυσικά ίχνη αρσενικού.

Δεν την γλιτώνει φυσικά ούτε το βιολογικό ρύζι αφού χρειάζεται και αυτό μεγάλες ποσότητες νερού κατά την καλλιέργεια.  Και δυστυχώς το ανόργανο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει  πολλά προβλήματα σητν υγεία έως και καρκίνο. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα αρσενικού στο ρύζι που καταναλώνουμε, εμείς όμως μπορούμε να προστατευτούμε περαιτέρω με το μούλιασμα αλλά και το ξέπλυμα κατα το οποίο αποβάλλεται και η πούδρα που το περιβάλλει και  είναι γεμάτη φυτοφάρμακα και τοξίνες πολύ βλαβερά και αυτά. Πλένουμε το ρύζι, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται θολούρα στο νερό και αυτό να μένει καθαρό.  Οι Ασιάτες δεν νοείται να μαγειρέψουν ρύζι  χωρίς να το έχουν πλύνει από πριν,  πρακτική που αποτελεί γι’αυτούς δυνατή παράδοση.  Ας το κάνουμε κι εμείς. Mικρή η ταλαιπωρία και πολλά τα οφέλη.