Το ΕU RICE FESTIVAL, η Χαλάστρα και οι συνταγές των άξιων Σεφ!

Στο ιδιαίτερα επιτυχημένο για ακόμη μια χρονιά EU RICE FESTIVAL που διοργανώθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, εντός της 86ης ΔΕΘ με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα, στο Δέλτα Αξιού, στην περιοχή της Χαλάστρας και την Ισπανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, συναντήσαμε πολλούς διακεκριμένους σεφ που συμμετείχαν σε αυτό το πλούσιο σε γεύσεις διήμερο.

Η Χαλάστρα είναι εντυπωσιακός τόπος! Σαν σκηνικό βγαλμένο από ταινία, τα ξύλινα σπιτάκια μυδοκαλλιεργητών και αλιέων, χώροι αποθήκευσης αλιευτικών εργαλείων και μικρών σκαφών, μαγεύουν! Παρατεταγμένες στη σειρά, πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, απέναντι από τις μυδοκαλλιέργειες, οι καλύβες που δημιουργήθηκαν και με τη βοήθεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής!

Εδώ όμως χτυπά και η καρδιά της παραγωγής του Ελληνικού ρυζιού. Η Χαλάστρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο ιστορικά όσο και γαστρονομικά. Ο κάμπος της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σε παραγωγή ρυζιού τόπους στην Ευρώπη. Η Χαλάστρα είναι ο τόπος καλλιέργειας του εξαιρετικού ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, με παραγωγή που φτάνει το 70% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού, στα ιδανικά υφάλμυρα εδάφη για την καλλιέργεια του, γι’αυτό και υπερέχει ποιοτικά. Επίσης, τόνοι μύδια Χαλάστρας εξάγονται (η Γαλλία τα λατρεύει), ενώ καλύπτουν και την εγχώρια ζήτηση. Παντρεύονται δε και με το premium quality ρύζι τους και το αποτέλεσμα, γαστρονομικός σταθμός! Η Χαλάστρα απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Συνορεύει με το Δέλτα του Αξιού, που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ.

Η παραγωγή ρυζιού

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται στενά με την Διεπαγγελματική ρυζιού και πράττουν σοβαρό έργο. Η σεφ Ντίνα Νικολάου ambassador γαστρονομίας του eu rice κάνει θαύματα!

Και ενώ στην Ελλάδα τρώμε πατάτες και ζυμαρικά, πάνω από 10 κιλά μακαρονοειδή τον χρόνο ανά άτομο και το ρύζι για εμάς είναι side dish, (τρώμε μόνο 4 κιλά ανά άτομο τον χρόνο), η  καλλιέργεια του ρυζιού έχει μια σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας και το ελληνικό ρύζι έχει ξεπεράσει σε τεχνογνωσία και απόδοση, Ιταλούς (πρώτοι σε παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη) και Ισπανούς.

Στο EU RICE FESTIVAL στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, δοκιμάσαμε συνολικά 12 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι. Σημαντική  η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, RubenFenollar, που μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια.

Οι συνταγές

Η Ντίνα Νικολάου έφτιαξε ένα πιλάφι με ρύζι γλασέ Χαλάστρας, πέστο ρόκας αμυγδάλου. Βράζει το ρύζι σαν πιλαφάκι μαζί με το πέστο ρόκας, αμύγδαλο, λίγο τυράκι και σκόρδο. Χυλώνει και μελώνει και οι κόκκοι του ρυζιού παραμένουν ακέραιοι. Αν θέλουμε το παντρεύουμε με θαλασσινά που έχουμε βράσει ξεχωριστά. Αν φτιάξουμε μυδοπίλαφο, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό των μυδιών στο πιλάφι. Τέλειο!

Ξεχωριστή στο EU RICE FESTIVAL η παρουσία της Μαρίας Τραπσιώνη από το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας, όπως και η συνταγή που παρουσίασε.  Έφτιαξε μια παραδοσιακή συνταγή της Χαλάστρας, το “Πλιάφ”! Πεντανόστιμο γλυκό με ρύζι, που παραδοσιακά το φτιάχνουν και στην Κοζάνη.

Βράζουν 1 φλ. τσαγ. ρύζι καρολίνα Χαλάστρας, με 4 φλ. τσαγ. νερό και 1 φλ. τσαγ. ζάχαρη, μέχρι να πιουν το νερό τους.

Συγχρόνως έχουν καβουρντίσει σε βούτυρο φιδέ. Τον ανακατεύουν με το ρύζι λίγο πριν το κατεβάσουν από την φωτιά. Προσθέτουν ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σταφίδες. Στρώνουν σε πιρέξ και πασπαλίζουν με κανέλα και καρύδια.

Απίστευτης νοστιμιάς γλυκό! Μπράβο τους!

Όσο για την τιμητική συμμετοχή του διακεκριμένου Ισπανού Chef, RubenFenollar, ο οποίος μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια και μας είπε την ιστορία και το μυστικό της, εκπλαγήκαμε. Η ορίχιναλ Παέγια της Βαλένθια γίνεται με κουνέλι και κοτόπουλο, γίγαντες, φασολάκια πράσινα και κρόκο Κοζάνης. Για άρωμα καψαλίζουν κλαριά δεντρολίβανου και χαϊδεύουν με αυτά την Παέγια! Ο Ruben (paella expert), μας την έφτιαξε με το αντίστοιχο δικό τους ντόπιο ρύζι γλασέ μεσόσπερμο. Οι γίγαντες τους είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία που μοιάζει και με κουκιά. Τα δε κρεατικά, τουλάχιστον δύο γιατί τότε, μετά τον εμφύλιο όπως μας εξήγησε, ο κόσμος πεινούσε και έβαζε στο τηγάνι ότι είχε. Έβαζαν μέχρι και μοσχοπόντικες. Στην Βαλένθια η παέγια είναι το Κυριακάτικο φαγητό που ψήνεται σε τεράστια τηγάνια και τρώνε όλοι από εκεί με το κουτάλι. !Hola