Γιατί ξεχωρίζει το Μακεδονικό Ταχίνι;

Τα ταχίνι είναι μια πλήρης φυτική τροφή που παράγεται από 100% αλεσμένο σουσάμι χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα, διατηρώντας έτσι όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου, αναγνωρισμένου από την αρχαιότητα. Σε μικρή ποσότητα συγκεντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών, όπως μέταλλα, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία, την καλή λειτουργία του οργανισμού, για ενέργεια και δύναμη.  Το ταχίνι περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλών πολυακόρεστων  λιπαρών οξέων, αμινοξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών ουσιών, που συμβάλλουν στην αμυντική και αντιγηραντική θωράκιση του οργανισμού. Αποτελεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά και την οστεοπόρωση, ενώ εξασφαλίζει την καλή  λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ήπατος και του νευρικού συστήματος. Η τακτική κατανάλωσή του στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου Μεσογειακής διατροφής, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία και στην ευεξία του οργανισμού.

Σε τι διαφέρει το Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι https://www.facebook.com/macedonianhalva/ είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, από αυστηρά διαλεγμένες ποικιλίες που αποφλοιώνονται, ψήνονται και αλέθονται με παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινους μύλους, χωρίς την χρήση χημικών, συντηρητικών ή άλλων ουσιών, κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Η μονάδα επεξεργασίας σουσαμιού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αποτελεί την πιο σύγχρονη μονάδα-πρότυπο επεξεργασίας και μεταποίησης σουσαμιού παγκοσμίως, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τεχνολογία αιχμής με την παραδοσιακή μέθοδο άλεσης και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου, ειδικά διαμορφωμένους χώρους επεξεργασίας και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, αποκλειστικά σχεδιασμένο για την επεξεργασία σουσαμιού.

Γίνεται συστηματικός έλεγχος α’ ύλης καθώς σε κάθε παραλαβή η εταιρεία πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πρώτη ύλη ανταποκρίνεται στα υψηλά κριτήρια του προϊόντος. Το σουσάμι φυλάσσεται σε κατάλληλες συνθήκες, ξεχωριστά από άλλες πρώτες ύλες, εκτός του χώρου παραγωγής.

Η επεξεργασία του σουσαμιού περιλαμβάνει πολλά στάδια καθαρισμού που συνδυάζουν διαφορετικές τεχνολογίες. Με ήπιο τρόπο και απόλυτο σεβασμό προς τον σπόρο, χωρίς να τον καταστρέφουν ή να τον τραυματίζουν, απομακρύνουν ξένα σώματα όπως χώμα, φύλλα και κλαδάκια. Και στην συνέχεια, το σουσάμι πλένεται πολύ καλά με καθαρό, πόσιμο νερό το οποίο ελέγχεται τακτικά, τόσο στο σημείο παραλαβής όσο και πριν από τη χρήση του. Έτσι, κάθε σπόρος καθαρίζεται και αποφλοιώνεται με τον πιο φυσικό τρόπο, βγάζοντας τα πλούσια αρώματά του χωρίς την χρήση ή παρουσία πρόσθετων που αλλοιώνουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του ενώ ψήνεται ομοιόμορφα και αποκτά την μοναδική, ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση που τον χαρακτηρίζει.

Στο στάδιο της άλεσης, η τεχνολογία αιχμής συναντά με μοναδικό τρόπο την παράδοση, επισφραγίζοντας έτσι την ασύγκριτη γεύση του Μακεδονικού Ταχινιού. Η ειδική πέτρα που προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας, περίτεχνα σκαλισμένη, αλέθει με τον πιο φυσικό τρόπο το σουσάμι, δίνοντας στο Μακεδονικό Ταχίνι την εκλεπτυσμένη γεύση και τα φίνα αρώματα που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Για την αποστείρωση, χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής, που έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία και τεχνογνωσία της εταιρείας και έχει πιστοποιηθεί από παγκοσμίου φήμης ινστιτούτο, ώστε να εξαλείφεται πλήρως η παρουσία επιβλαβών μικροοργανισμών στο σουσάμι. Προκειμένου να διασφαλιστεί η απουσία επιβλαβών μικροοργανισμών στο ταχίνι, εφαρμόζεται πιστοποιημένη μέθοδος παστερίωσης που έχει αναπτυχθεί βάσει τεχνογνωσίας της εταιρείας και εξασφαλίζει ότι το ταχίνι πληροί τα υψηλότερα κριτήρια υγιεινής και ποιότητας.

Το Μακεδονικό Ταχίνι συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα που έχουν αποστειρωθεί μέσω UV, ολοκληρώνοντας έτσι την παραγωγική διαδικασία ενός προϊόντος στο οποίο ακολουθούνται τα υψηλότερα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας από την στιγμή παραλαβής της α’ ύλης, μέχρι και το τελευταίο στάδιο. Συμπληρωματικά με τα πολλαπλά στάδια διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής που περιλαμβάνονται στην παραγωγική διαδικασία, πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και στο τελικό προϊόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά του.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον, η εταιρία έχει αναπτύξει με δική της πρωτοβουλία μέθοδο που εξασφαλίζει την κατανάλωση 80% λιγότερης ενέργειας για το ψήσιμο του σουσαμιού, συγκριτικά με τους συμβατικούς τρόπους ψησίματος. O θερμός αέρας που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται εκ νέου ενώ πριν διοχετευθεί ξανά στο περιβάλλον, καθαρίζεται πλήρως μέσω ειδικών φίλτρων προκειμένου να μην επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του σουσαμιού υπόκειται σε βιολογικό καθαρισμό και επαναχρησιμοποιείται για πότισμα. Σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν εφαρμόζονται χημικές μέθοδοι, πρακτική που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον ανταγωνισμό και επιβαρύνει τόσο το προϊόν όσο και το περιβάλλον. Τα υπολείμματα που προκύπτουν κατά τα στάδια καθαρισμού και διαλογής αξιοποιούνται πλήρως, με αποτέλεσμα τη μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η συσκευασία του ταχινιού γίνεται σε υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το γυαλί είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Το Μακεδονικό Ταχίνι παράγεται από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ η οποία ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, από την ομώνυμη προσφυγική οικογένεια και αρχικά είχε την μορφή μικρής οικογενειακής επιχείρησης στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, με περισσότερο από 90 χρόνια ζωής, διατηρεί ως έδρα της την περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων – εκ των οποίων 67.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι στεγασμένοι της χώροι  με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις.

  • Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά μία ευρεία ποικιλία προϊόντων, οι βασικοί κωδικοί των οποίων αφορούν προϊόντα παράγωγα του σησαμιού και υπάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Σουσάμι, Χαλβάς, Ταχίνι, Σησαμέλαιο και Παστέλι.
  • Επιπλέον, διαθέτει άλλα προϊόντα, όπως μαρμελάδες, μέλι, πραλίνα, παραδοσιακά γλυκά, μείγματα οικιακής χρήσης, δημητριακά και άλλα. Ο Μακεδονικός Χαλβάς, όπως επίσης και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της, χαλβάς ολικής αλέσεως, ταχίνι με πορτοκάλι και σησαμέλαιο έχουν κερδίσει διακρίσεις για την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική τους γεύση.
Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.