Τα μεζεδάκια της Ντίνας Νικολάου για το ιδανικό wine party με εκλεκτά κρασιά της Βορείου Ελλάδος

Tα μεζεδάκια και finger food  που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας, ετοιμάζονται από την αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου, για ένα υπέροχο wine party, όπου τα λαχταριστά αυτά μεζεδάκια συνοδεύονται με εκλεκτά κρασιά της Βορείου Ελλάδος. Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα και απολαυστικά μεζεδάκια που θα λατρέψετε. Η καλή παρέα απαραίτητη.

Tυρομπουκίτσες με φιστίκι Αιγίνης – Αυτά τα λαχταριστά μεζεδάκια, συνοδεύονται ιδανικά με δροσερό λευκό αφρώδη οίνο Escape – Zoinos winery  

Προετοιμασία 15′

Αναμονή στο ψυγείο 2 ώρες

Ποσότητα για 6-7 άτομα

Υλικά

200γρ. τσαλαφούτι

100γρ. πικάντικη γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

50γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, ψιλοκομμένα

1/2 κουτ. γλ. φλέικς πάπρικας

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

100γρ. καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα

Πετιμέζι για το σερβίρισμα

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα φιστίκια μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρετε σε βαθύ μπολ και τ’αφήνετε κατά μέρος. Σε άλλο μπολ βάζετε το τσαλαφούτι με την γραβιέρα και τα ανακατεύετε καλά μεταξύ τους. Προσθέτετε τα κράνμπερις, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και με το μείγμα αυτό πλάθετε μικρές μπαλίτσες, σαν κεφτεδάκια, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες σας με κρύο νερό για να μην κολλάνε.  Πανάρετε τις μπαλίτσες στα τριμμένα φιστίκια και τις βάζετε σε μεγάλη πιατέλα. Τοποθετείτε την πιατέλα στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε οι μπαλίτσες να σφίξουν. Λίγο πριν τις σερβίρετε, ραντίζετε με πετιμέζι.

Κοτομπουκίτσες με πέστο μαϊντανού – Συνοδεύονται ιδανικά με το Klima Klima Organic Assyrtiko – Tsantali  

Προετοιμασία 15′

Μαγείρεμα, περίπου 20′

Ποσότητα για 6  άτομα

Υλικά

1200γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος και μπούτι), κομμένο σε μπουκίτσες

40ml ελαιόλαδο

2 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πέστο μαϊντανού

φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό

50γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουτ. σουπ. κεφαλοτύρι τριμμένο

50ml ελαιόλαδο

Για το πέστο: Βάζετε όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Την αφήνετε στην άκρη.

Για τις μπουκίτσες/μεζεδάκια: Βάζετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου σε ένα σουρωτήρι, σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα. Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ρίχνετε τις μπουκίτσες και σοτάρετε για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το πέστο μαϊντανού και ανακατεύετε. Σερβίρετε αμέσως.

Γαρίδες σε αρωματικό ελαιόλαδο – Συνοδεύονται ιδανικά με δροσερό ροζέ αφρώδη οίνο Escape – Zoinos winery

Προετοιμασία 15′

Μαγείρεμα, περίπου 5-6′

Ποσότητα για 6  άτομα

Υλικά

12 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλι και κέλυφος (κρατάτε μόνο την άκρη τους ουράς)

100ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλ. Ρας-ελ-χανούτ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)

1 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι

150γρ. τριμμένο παξιμάδι από μπριός ή τσουρέκι

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζετε το Ρας-ελ-χανούτ και την πάπρικα και αφήνετε να αρωματιστούν και να αρωματίσουν το ελαιόλαδο. Απλώνετε τις γαρίδες σε μονή στρώση (αν δεν χωράνε, τα κάνετε σε 2 δόσεις) και τις τηγανίζετε για 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά. Απλώνετε το τριμμένο παξιμάδι σε ένα πιάτο. Βγάζετε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις πανάρετε στο παξιμάδι. Σερβίρετε αμέσως.