Βελούδινος πουρές κουνουπίδι με σκόρδο και δενδρολίβανο

Λαχταριστός πουρές κουνουπίδι, κρεμώδης, βελούδινος, και δεν καταλαβαίνεις ότι είναι φτιαγμένος από κουνουπίδι. Τόσο μα τόσο εύκολος και νόστιμος που θα σας ενθουσιάσει. Έχει την υφή πουρέ πατάτας και υπέροχο άρωμα από το δενδρολίβανο. Συνοδεύει άριστα τα κρεατικά, τα ψάρια και αποτελεί από μόνο του ένα υπέροχο ζεστό χορταστικό πιάτο (ειδικά για χορτοφάγους), που δεν παχαίνει.

της Πολυξένης Μέγα
ΥΛΙΚΑ  για 2 άτομα

Ένα μεγάλο σφιχτό φρέσκο κουνουπίδι

1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και κομμένη φετούλες

1 κλαδάκι δενδρολίβανο ή 1 κουτ. σουπ. αποξηραμένο

Αλάτι, Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζετε το κουνουπίδι και αφαιρείτε το κεντρικό σκληρό μέρος. Ρίχνετε το υπόλοιπο κομμένο κομμάτια, σε νερό που βράζει και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά.
  2. Το στραγγίζετε καλά και το τοποθετείτε σε πετσέτα κουζίνας. Σφίγγετε σε πουγκί πάνω από τον νεροχύτη και πιέζετε να αποβάλλει το κουνουπίδι όσο περισσότερο νερό γίνεται. Το βάζετε σε ένα μπολ.
  3. Σε τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Αφήνετε να ελάχιστα να ζεσταθούν και τα κατεβάζετε από την φωτιά πριν πάρει χρώμα το σκόρδο και στραγγίζετε αμέσως.
  4. Ρίχνετε το ελαιόλαδο έτσι όπως είναι ζεστό πάνω στο κουνουπίδι. Αν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να το προσθέσετε και αυτό μαζί με λίγο δενδρολίβανο στο κουνουπίδι. Είναι σημαντικό όμως να μην έχει πάρει χρώμα το σκόρδο γιατί γίνεται βαρύ και δεν “προσθέτει” στον πουρέ. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και στη συνέχεια δουλεύετε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές. Όσο περισσότερο το δουλέψετε τόσο πιο βελούδινος θα γίνει.
  5. Δοκιμάζετε και διορθώνετε με αλατοπίπερο. Ο πουρές κουνουπίδι σερβίρετε ζεστός. Καλή απόλαυση.