Γιατί η αναπνοή μου είναι δυσάρεστη;

Έχετε βαριά και δυσάρεστη αναπνοή, τις πρωινές ώρες όταν ξυπνάτε αλλά και συχνά μέσα στην ημέρα και δεν ξέρετε που οφείλεται ή τι να κάνετε;  Λοιπόν, η  πρωινή κακοσμία οφείλεται συνήθως στην ξηρότητα του στόματος μετά από τον ύπνο και κατά κανόνα  υποχωρεί, με την εφαρμογή της στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα των δοντιών και χρήση στοματικού διαλύματος).

της Ρίτας Βελώνη

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την κακοσμία  που προέρχεται από κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή όπως σκόρδο και κρεμμύδι. Εξαφανίζεται με καλη στοματική υγιεινή.  Γνωρίζετε όμως ότι κακοσμία στόματος μπορεί να εμφανιστεί και για άλλους λόγους; Συχνά εμφανίζεται σε  άτομα με ιγμορίτιδα, πεπτικά προβλήματα (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα κ.α.), αναπνευστικές λοιμώξεις, προβλήματα με χαλασμένα δόντια και άλλα.  Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία από το γιατρό. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για καθαρισμό της πλάκας  και γενικά, για τακτικό στοματικό έλεγχο σε φλεγμονές, σφραγίσματα δοντιών κ.α. Στις άλλες περιπτώσεις, όταν το πρόβλημα δεν απαιτεί παρέμβαση γιατρού, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας:

  • Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Είναι το πιο εύκολο για να διορθώσει την κακή αναπνοή αλλά συνήθως δεν καταπολεμά τα βακτήρια.
  • Νερό με λεμόνι: Σε όλες τις περιπτώσεις, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών (και της γλώσσας), είναι απαραίτητα. Μερικά ποτήρια όμως με νερό και με  αρκετές σταγόνες λεμόνι μέσα, είναι μια καλή συνήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για την απολύμανση του στόματος, από τη βακτηριακή διάσπαση της τροφής.
  • Μια καλή λύση για να καταπολεμήσετε την κακοσμία – όταν αυτή οφείλετε σε κάτι που φάγατε και όχι σε παθολογικό πρόβλημα- είναι να μασήσετε γαρίφαλο (μπαχαρικό), φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού (η χλωροφύλλη εξουδετερώνει τις μυρωδιές) ή κόκκους ωμού καφέ (εξουδετερώνoυν την ένταση οποιασδήποτε άλλης μυρωδιάς, δημιουργεί στο στόμα την κακοσμία).
  • Mασήστε ένα μικρό κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού, που δεν είναι κερωμένα και ένα ευχάριστο άρωμα θα επισκιάσει κάθε κακοσμία.
  • Πιείτε τσαγάκι. Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο, με τις πολυφενόλες που περιέχουν, εμποδίζουν την ανάπτυξη των υπεύθυνων για την κακοσμία βακτηριδίων.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και του  Συλλόγου Ελλήνων Βοτανοθεραπευτών.