Ιώσεις και κρυολογήματα, νέοι έξυπνοι τρόποι προστασίας

Επειδή αυτή την περίοδο οι ιώσεις του αναπνευστικού  πολιορκούν μικρούς και μεγάλους, δείτε πώς θα τις προλάβετε, αλλά και αν προκύψουν  πως θα τις αντιμετωπίσετε  με  απλούς  φυσικούς τρόπους.

Καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, αδιαθεσία και συχνά πυρετός… Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και γενικότερα των αναπνευστικών ιώσεων είναι γνωστά και λίγο πολύ,  αυτή την εποχή μας έχουν βάλει στο …στόχο.  Αυτό γιατί, με την πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα  το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο επιρρεπές στους ιούς και τα μικρόβια. Για να μην κρυολογήσετε λοιπόν ή αν δεν γλιτώσετε από τις ιώσεις,  για να την “περάσετε”  ελαφρά, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών. Τις περισσότερες τις γνωρίζετε. Είναι και κάποιες όμως που ίσως τις διαβάζετε για πρώτη φορά.

Προστασία από ιώσεις και κρυολογήματα

  1. Κρατάτε απόσταση (περίπου 50 εκατοστών) όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς. Να καλύπτετε επίσης και εσείς το στόμα και τη μύτη σας με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, κάθε φορά που φτερνίζεστε, ώστε να αποφύγετε τη μετάδοση ενός ενδεχόμενου ιού.

 2. Στο χώρο της εργασίας, καθαρίζετε τακτικά τον υπολογιστή, τη σταθερή τηλεφωνική σας συσκευή, καθώς και το κινητό σας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι παρόμοιοι ιοί υπάρχουν στο 46% των πληκτρολογίων, στο 46% των «ποντικιών» υπολογιστή και στο 45% των τηλεφώνων. Ανανεώνετε επίσης τον αέρα στους προσωπικούς σας χώρους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών στις Η.Π.Α., οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα μπορούν να ζήσουν έως και τρεις ώρες σε επιφάνειες.

  1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι, υγρό αν είναι δυνατόν, γιατί τα βακτηρίδια μπορεί να μείνουν πάνω στο κλασικό σαπούνι και να μεταδοθούν σε άλλο άτομο. Εάν πάλι, δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποιο νιπτήρα (για να πλένετε τακτικά τα χέρια σας στη διάρκεια της ημέρας), προμηθευτείτε από το φαρμακείο μία αντιβακτηριδιακή λοσιόν ή μαντιλάκια εμποτισμένα με αντιβακτηριδιακή λοσιόν, που τα χρησιμοποιείτε χωρίς να χρειάζεται ξέβγαλμα.

4. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας πριν από το πλύσιμο των χεριών. Το άγγιγμα πχ  των κουμπιών του ανελκυστήρα είναι αναπόφευκτο, αλλά αν πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά και στο ενδιάμεσο δεν αγγίξετε το πρόσωπό σας, έχετε προφυλαχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό και έχετε αποφύγει τη μετάδοση μικροβίων από τα δάχτυλά στο πρόσωπό σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το μανίκι για να καλύψετε τα χέρια σας όταν πρέπει να αγγίξετε αντικείμενα όπως κάγκελα και κουμπιά ανελκυστήρα.

  1. Βαζελίνη στη μύτη. Ένας τρόπος που o ιός του κρυολογήματος “ταξιδεύει”, είναι μέσω του αέρα και δεν μπορείτε ποτέ να είστε βέβαιοι ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι καθαρός. Χρησιμοποιώντας ρινικό spray με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό, θα διατηρήσετε την υγρασία στα ρουθούνια σας, η οποία θα ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού σας να αντιμετωπίσει εισερχόμενα, αερομεταφερόμενα μικρόβια. Μπορείτε να βάλετε  επίσης λίγο βαζελίνη μέσα στα ρουθούνια για να τα κρατήσετε υγρά και να μην στεγνώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι χρήσιμες όταν βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους με άλλους ανθρώπους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα κλπ).

6. Μην κλείνετε τους αεραγωγούς στο αεροπλάνο ή όλα τα παράθυρα σε άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα περισσότερα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με σύστημα φιλτραρίσματος αέρα που μπορεί να μειώσει πραγματικά τα ποσοστά μετάδοσης των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης. Κρατώντας ανοικτά κάποια παράθυρα σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, βοηθά να απομακρυνθούν  τα μικρόβια που μπορεί να έχουν πλησιάσει κοντά σας από έναν άλλο επιβάτη.

7. Προσοχή στον διπλανό σας.  Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσαν μια μελέτη το 2009 που έδειξε ότι εάν οι άνθρωποι που κάθονταιι  δίπλα σας νοσούν από τον ιό της γρίπης ή του κρυολογήματος, έχετε  ένα 7,7 τοις εκατό κίνδυνο να μολυνθείτε κι εσείς. Αλλάξτε θέση το συντομότερο.

8. Μην ξενυχτάτε άσκοπα. Για να αντέξει ο οργανισμός τις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων, πρέπει να είναι ξεκούραστος. Και ξεκούραστος είναι μόνο εάν κοιμόσαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

  1. Αυξήστε στη διατροφή σας τα πορτοκάλια, και τα βαθιά πράσινα λαχανικά, τα οποία είναι τα υψηλότερα στις βιταμίνες και στα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε τώρα: βιταμίνη C, E και β-καροτένιο, ώστε να ισχυροποιήσετε την άμυνα του οργανισμού σας.

 Και αν προκύψει, πως θα την “περάσετε” πιο ελαφρά; 

Αν, παρ’ όλες τις προσπάθειες σας, κρυολογήσατε, υπάρχουν επίσης τρόποι να  «περάσετε» την ίωση γρήγορα και σχεδόν ανώδυνα.

* Ξεκουραστείτε στο σπίτι, για δύο-τρεις  ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24 με 25 βαθμούς C), αποφεύγοντας κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο, θα δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να εξοικονομήσει δυνάμεις για την καταπολέμηση της ίωσης.

Ελευθερώστε τις αναπνευστικές οδούς (στην περίπτωση  που  η μύτη σας είναι φραγμένη)  με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, μέντας και κανέλας (υπάρχουν σε σπρέι).  Θα νιώσετε επίσης  ανακούφιση με τις ειδικές κρέμες  ευκαλύπτου. (Ο ευκάλυπτος θεωρείται ισχυρό αντιμικροβιακό, αντιβιοτικό και αντιπυρετικό, ενώ οι  εισπνοές ατμών ευκάλυπτου καταπραΰνουν τα κρυολογήματα και τις οξείες και χρόνιες βρογχίτιδες).  Από τα συμπτώματα  του κρυολογήματος μπορείτε να ανακουφιστείτε και  κάνοντας ενσταλάξεις σε κάθε ρουθούνι με φυσιολογικό ορό.

  • Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς και ζεστά αφεψήματα (χαμομήλι, τίλιο κ.α ). Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Oι ειδικοί συνιστούν να πίνετε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Προσοχή: Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.  Αποφύγετε και τα αντιβιοτικά.  Για τη  θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος η αντιβίωση, όχι μόνο δεν βοηθά , αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Απευθυνθείτε στο γιατρό όταν:

* Το “μπούκωμα” κρατάει περισσότερο από 5 ημέρες, χωρίς σημάδια βελτίωσης. Στην περίπτωση αυτή,  ίσως η απλή αναπνευστική λοίμωξη έχει εξελιχθεί σε μικροβιακή (ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία) .

*  Μαζί με τη δυσκολία στην αναπνοή έχετε πόνο στα αυτιά, υψηλό πυρετό, (πάνω από 38ο C),  δύσπνοια, θωρακικό πόνο.

* Ο βήχας έχει εξελιχθεί σε παραγωγικός με πυώδη πτύελα.

Κείμενο Ρίτα Βελώνη