Η πρεσβυωπία, η αντιμετώπισή της και οι νέες εξελίξεις

Η πρεσβυωπία ως πάθηση, αφορά αναπόφευκτα το σύνολο του πληθυσμού, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο οφθαλμός χάνει την προσαρμογή και την ελαστικότητά του και αδυνατεί να εστιάσει κοντά. Με δεδομένο ότι η πρόληψη της πρεσβυωπίας δεν είναι εφικτή, οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν από τον οφθαλμίατρο για την πλέον κατάλληλη διαθλαστική ή χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, σύμφωνα με τον Δρ. Ευστράτιο Παροικάκη, Πρόεδρο της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

Σχετικά με την πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της, σε ηλικία περίπου 65 ετών. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι, η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε.

Σήμερα, 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους λόγω καταρράκτη και 1,8 δισεκατομμύρια έχουν πρεσβυωπία. 67 εκατομμύρια ζουν με γλαύκωμα και 153 εκατομμύρια έχουν μη-διορθωμένες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και συχνά περιλαμβάνουν: τάση να κρατάτε οτιδήποτε θέλετε να διαβάσετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως, θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος, κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση, δυσκολία να διαβάσετε μικρά γράμματα, δυσκολία να βλέπετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από εσάς.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω πρεσβυωπίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020.

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά.

 Σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής: «Η πρεσβυωπία αποτελεί μια «νόσο» η οποία αφορά όλους τους ενήλικες μετά την ηλικία των 40 ετών. Ως εκ τούτου, κάθε εξέλιξη στον τρόπο αντιμετώπισής της τυγχάνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και η «θεραπεία» της αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον χειρουργό οφθαλμίατρο, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ οι διορθώσεις παραμένουν στατικές.»

Πρεσβυωπία και αντιμετώπιση

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσον αφορά στην πρεσβυωπία, μιλάμε για λύσεις, πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης και όχι για θεραπεία. Μιλάμε για εξατομικευμένη αντιμετώπιση ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Λύσεις αποτελούν τα γυαλιά και οι φακοί επαφή, με την Μονο-Όραση να θεωρείται ο πιο απλός τρόπος αντιμετώπισης (το επικρατές μάτι διορθώνεται για μακριά, το μη επικρατές για κοντά. Η διόρθωση γίνεται με γυαλιά, φακούς επαφής, λέιζερ.)

 Η πιο υποσχόμενη όμως αντιμετώπιση είναι οι πολυεστιακοί ενδοφακοί. Στόχος της επέμβασης, σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνα Κουφαλά, είναι να επιτρέπει στον οφθαλμό να εστιάζει στα κοντινά καθώς και στα μακρινά αντικείμενα χωρίς την χρήση γυαλιών. Αυτοί οι φακοί έχουν περιοχές με διαφορετικές διαθλαστικές δυνάμεις και εστιάζουν την κοντινή και μακρινή εικόνα ταυτόχρονα. Η επιλογή της εικόνας γίνεται από τον εγκέφαλο. Οι τελευταίας γενιάς πολυεστιακοί αστιγματικοί ενδοφακοί μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πολυεστιακότητα και τον αστιγματισμό ταυτόχρονα.

Η χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι σημαντική και δίνει αξιόλογη λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ Παντελή Παπαδόπουλο, επεμβαίνοντας στον κερατοειδή με laser, με ενδοκερατικά ενθέματα. στον κρυσταλλοειδή φακό, με μονοεστιακό ενδοφακό (Monovision), με πολυεστιακό ενδοφακό και άλλα.

Κριτήρια επιλογής της κατάλληλης μεθόδου για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπία είναι:

  • Η Ηλικία
  • Το διαθλαστικό πρόβλημα των οφθαλμών
  • Οι επαγγελματικές ανάγκες
  • Οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής
  • Το κίνητρο απαλλαγής από τα γυαλιά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εαν δεν επιλεξετε την χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας νωρίς, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα με την χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη (οφθαλμική πάθηση που αναπτύσσεται με την γήρανση και αφορά στην  σταδιακή με την πάροδο των ετών θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, πίσω από την ίριδα και επιταχύνεται με την έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία), εάν αυτό χρειαστεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να συζητήσετε με τον γιατρό ποια μέθοδος ενδείκνυται για την περίπτωσή σας και να ζητάτε πάντα το χαρτί της ταυτότητας του ενδοφακού καθώς και να γνωρίζετε την χώρα προέλευσης του.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Το 80% των προβλημάτων όρασης μπορούν να αντιμετωπιστούν, να προληφθούν ή να θεραπευθούν. Ένας πλήρης ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στην όραση, σε ένα αρχικό στάδιο όπου αυτά μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Η εταιρεία Alcon, πιστή στη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς, συνεχίζει την εκστρατεία «Έχεις τόσα ακόμα να δεις» με μία νέα σειρά ενεργειών που εστιάζουν στην πρεσβυωπία. Στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρεσβυωπία, προτρέποντας τους ασθενείς να επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρό τους για τον εντοπισμό της και την κατανόηση των τρόπων αντιμετώπισης. Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.